Futbolda yeni trend; vegan beslenme!

26.04.2017 - 10:13 | Son Güncellenme: 26.04.2017 - 10:13

Bildiğiniz gibi Türkiye'nin dünyaca ünlü yeni bir fenomeni var , Nusret. Ünlüler onun mekanında kuyruk olurken yedikleri etlerin fotoğraflarını da sosyal medyadan paylaşıyorlar. Ama bazı futbolcular var ki et bir kenara hiçbir hayvansal gıdaya ağızlarını sürmüyorlar. (Genelde sezon devam ederken)

Vegan beslenme olarak da bilinen hayvansal gıdalardan uzak beslenme tarzı son dönemde futbola da sirayet etmiş durumda. Birçok futbolcu ile kulüp beslenme uzmanlarıyla çalışıyor ve maç önü yemeklerine büyük önem veriyor. Hayvansal gıdalardan uzak bir beslenme tarzının maç içi ve sonunda kendilerini daha iyi hissettirdiğini söylüyorlar. İşte vegan beslenen birkaç isim ve onların ağzından yaşadıkları değişim.

Nerede o sürekli istifra eden Messi?
Lionel Messi bundan 2-3 sene öncesine kadar maç içerisinde sık sık istifra ediyor ve bu durum birçok futbolseveri endişelendiriyordu. Dünyanın en iyi futbolcusu da olsanız beslenmenize dikkat etmeniz gerekir. Messi de öyle yaptı ve 2014'ün sonundan itibaren İtalyan beslenme uzmanı Giuliano Poser ile çalışmaya başladı. Son olarak Juventus'la oynanan Şampiyonlar Ligi maçı öncesi onu İtalya'da ziyaret eden yıldız oyuncu sık sık İtalya'ya seyahat ediyor ve Poser'e görünüyor.

Poser'e göre vücut için 5 kilit yiyecek var. Bunlar su, iyi kalite zeytinyağı, tam tahıllar, taze meyve ve taze sebze. Kuruyemiş ve bazı tohumların da oldukça faydalı olduğunu söyleyen Poser, fazla etin ise zararlı olduğunu ifade ediyor: "Şeker kaslar için en kötüsü. Şekerden ne kadar uzak durulursa o kadar iyi. Bugünlerde rafine unlar da büyük problem. Arjantin ve Uruguaylıların tükettiği et miktarı oldukça fazla. Eti sindirmek çok zor. Benim metotlarım gayet açık. Messi'deki değişimi bir haftada görebilirsiniz."

Geçen ay Corriere della Sera'ya bir röportaj veren Poser, Messi'nin kendisine ilk geldiğinde çok kötü durumda olduğunu söylerken, "İlk zamanlar ağladığını hatırlıyorum, mutsuzdu. Ama şu anda durumunu kabullenmiş durumda. Bu sadece diyetini değiştirmesi değil. Artık yeni bir yaşam tarzı var. Günümüzde hangi yiyeceğin vücudu ne kadar kirlettiği biliniyor. Elbette sadece yediklerinize dikkat ederek fenomen bir futbolcu olmuyorsunuz. Messi mevcut seviyesini korumak için böyle bir yol seçti. Dünyanın en iyi 10 futbolcusundan biri olmak istemiyor, bir numara olmak istiyor" ifadelerini kullandı.

Defoe yeniden doğdu!
Sunderland'in 34 yaşındaki santraforu Jermaine Defoe bu sezon adeta yeniden doğdu. Ligde 32 maçta 14 gol kaydeden yıldız oyuncu 4 yıl aranın ardından tekrar İngiltere Milli Takımı'na seçildi. Geçen ay İngiliz basınına bir röportaj veren Defoe sırrını iki şeye borçlu olduğunu söyledi; vegan beslenme ve kriyoterapi.

Günümüzde futbolcularından beklentilerin oldukça arttığını ifade eden Defoe, "Bazı şeyleri doğru yaptığınızda şansınız artıyor. Daha iyi performans göstermek için birçok şey yapıyorum; kriyoterapi, masaj, doğru şeyleri yemek. Vegan olmaya çalışıyorum. Bu eğlenceli çünkü ne zaman annemin evine gitsem düşünebileceğiniz bütün et çeşitleri masanın üstünde oluyor. Vegan beslenmeye alıştığımı söyleyebilirim. Kız arkadaşım önerdi ve ben de bir şans verdim. Bu konuyla ilgili birçok belgesel izlettirdi" diyor.

Defoe, ıspanak, kara lahana ve ısırganotundan oluşan smoothieler içiyor. Çikolatayı kesti, maç günleri kafein alımını da azalttı. Genelde buharda pişirilmiş sebzeler yiyor. Somon, yumurta, süt ürünleri ve bal yasak. Defoe, vegan beslenmeye geçtikten sonra yaşadığı değişimi şöyle anlatıyor: "Maç sonlarına doğru yorulma konusunda bir problem yaşamıyorum. Deniyorum. İdmanlardan keyif alıyorum. O tutku duruyor. Maçlardan sonra daha kolay kendime geliyorum."

Demedi Demme!
Bu sezon Bundesliga'da RB Leipzig fırtınası esiyor. Henüz ligdeki ilk sezonunu yaşayan Doğu Almanya ekibi buna rağmen lider Bayern Münih'in arkasında ikinci sırada. Takımın öne çıkan isimleri Timo Werner, Emil Forsberg, Naby Keita olsa da orta sahada işin savunma yükünü çeken Diego Demme görünmeyen kahramanlardan bir tanesi. O da bir vegan.

2016'nın sonunda Bild gazetesine bir röportaj veren 25 yaşındaki oyuncu daha önceleri çok fazla et yediğini itiraf ediyor. Ama vegan beslenmeye geçtikten sonra büyük bir değişim yaşamış: "Şu anda kendimi daha iyi hissediyorum. Daha hızlı rejenere oluyorum. Vücudum artık asidik değil. Pek fazla kas sakatlığı yaşamıyorum."

Maç başı yaklaşık 12 kilometre koşan Demme de tıpkı Defoe gibi kendisine smoothie hazırlıyor. Genelde lahana, ıspanak ve mangodan oluşan bu smoothieleri her sabah içen Alman oyuncu deplasmana gittiklerinde de yanına hindistancevizi sütü ile tahıl alıyormuş.

Demme gıdalarını sadece market alışverişlerinden karşılamıyor. Evine buğday, brüksel lahanası ve birçok fide diken yıldız orta saha, "Bu çok karmaşık. En zoru da Chia tohumu" diyor. Takım arkadaşları Rani Khedira ile Marcel Sabitzer de bazen onunla birlikte vegan menüsü yiyormuş.

Vegan oldu, hayatı değişti!
Norwich City'nin 31 yaşındaki kaptanı Russell Martin'in vegan beslenmeye geçişi geçirdiği ülseratif kolit kaynaklı. Hemen diyetini değiştiren ve hayvansal gıdaları hayatından çıkaran Martin verdiği röportajda şunları ifade ediyor: "O günden bu yama vücudumda hiçbir yanma hissetmiyorum. Zıplama, hız ve çeviklik konularında ufak gelişmeler kaydetmeyi başardım. Maçlardan sonra daha hızlı toparlanıyor ve iyi hissediyorum. Hayvansal gıdalarla ilgili araştırma yaptığınızda bunun etik olarak uygun olmadığını görüyorsunuz. Onlara o kadar kötü davranılıyor ki benim bu ürünleri yemeye ne hakkım var diye düşünüyorsunuz."

Yok artık! Vegan kulüp bile var!
Şu ana kadar vegan beslenmeyi sadece futbolcular özelinde inceledik. Fakat bunu bir alışkanlık haline getiren bir kulüp de mevcut. İngiltere'nin 5. seviye ligi olan Ulusal Lig'de mücadele eden Forest Green Rovers, 2014-15 sezonundan bu yana tam anlamıyla vegan bir kulüp.

2010'da kulübe başkan olan Dale Vince, Ecotricity isimli bir yeşil enerji şirketinin de kurucusu. Kendisi bir vegan olan Vince ilk iş olarak menüden kırmızı eti çıkarmış. Zamanla kulüpten içeri beyaz et, balık, süt ve peynir de sokulmamaya başlamış. Statta vegan olmayan hiçbir ürün satılmıyor. Tipik futbol yemeklerinin iğrenç olduğunu savunan Vince, "Burgerler felaket. Hayvanın en iğrenç parçalarından yapılıyor. Biz bunu yüksek kalite bitkisel yiyeceklerle değiştiriyoruz. Kırmızı etin performans için kötü olduğu uzun zamandır bilinen bir durum" ifadelerini kullanıyor.

55 yaşındaki iş adamı 2 Şubat'ta verdiği röportajda sezon başından bu yana hiçbir oyuncularının sakatlanmadığını söylemişti. Bu sezon 44 maçta 84 puan toplayan Rovers ligde 3. sırada. 2-3-4-5. sıradaki takımlar bir üst lige yükselmek için Play-off oynayacaklar.

Everton'ın 34 yaşındaki stoperi Phil Jagielka da performansını korumak için vegan beslenmeyi seçenlerden.

Son söz...
Beslenmenin; teknik taktiğin yanında futbol için önemsiz gibi görünse de, doğru program bulunduğunda ne kadar fark yarattığını futbolcuların ağzından okudunuz. Tabii bir Türk futbolsever olarak şunu diyebilirsiniz kulüpleri mali ve idari olarak kurtardık da sıra buna mı geldi? Elbette gelmedi ama bir yerden de başlamak gerek.

 

Senin için hazırladığımız haberler