Hakem yorumcuları değerlendirdi: MHK, Cüneyt Çakır'ı atadı çünkü...

31.07.2018 - 16:46 | Son Güncellenme: 31.07.2018 - 19:46

Hakem yorumcuları değerlendirdi: MHK, Cüneyt Çakır'ı atadı çünkü...

Spor Toto Süper Lig’de geçen sezonun şampiyonu Galatasaray ile Ziraat Türkiye Kupası’nı kazanan Akhisarspor, 5 Ağustos Pazar günü Konya Büyükşehir Belediye Stadyumu'nda Süper Kupa için karşılaşacak. Saat 20:45’te başlayacak mücadelede hakem Cüneyt Çakır düdük çalacak.

Merkez Hakem Kurulu Eski Başkanı Mustafa Çulcu ve eski hakemlerden Deniz Çoban, Cüneyt Çakır’ın Süper Kupa maçında görev yapacak olmasını değerlendirdi. Çulcu ve Çoban, VAR sistemi için de değerlendirmelerde bulundu.

Radyospor’da yayınlanan Gün Ortası programında Emrah Karalinç’in sorularını yanıtlayan Mustafa Çulcu ve Deniz Çoban’ın açıklamalarından Ajansspor’un derledikleri şu şekilde;

Mustafa Çulcu: Cüneyt Çakır ile başlamaları bir proje

Cüney Çakır konsantrasyon Dünya Kupası sonrası Türkiye’deki maçlara dönüşte bence kaybı yaşamayacaktır. Bir projenin başlangıcı olarak Süper Kupa maçına atandı. Geçen sezon performansı iyi olan Ümit Öztürk’e de bu maç verilebilirdi. Geçen sezon seri şekilde maçlar aldı. Cüneyt Çakır’a verilmesinin temel sebebi; VAR sistemi uygulanacak. Bu sistemin başlangıcının başarılı olarak uygulamaya geçmesini istiyor MHK. Bu sebeple Cüneyt Çakır ile başlamaları bir proje.

Mustafa Çulcu: VAR uygulaması başarılı başlasın diye Çakır atandı

Cüneyt Çakır, Dünya Kupası’nda yarı final yönetti arka arkaya ve tarih yazdı. Bu tip maçlara zaten alışık. Arka plandaki temel düşünce belli. VAR sistemi Dünya Kupası’nda kabul gördü. Türkiye’de de başarılı başlaması için Cüneyt Çakır atanmıştır.

Deniz Çoban: Cüneyt Çakır'ın atanacağı belliydi, sürpriz olmadı

Süper Kupa maçına Cüneyt Çakır’ın atanacağı belliydi. Sürpriz değil. En azından ben öyle düşünüyorum, hatta diğer süper kupa finali de Cüneyt Çakır’a gelebilir, öyle bir beklentim var. İspanya derbisi de Cüneyt Çakır’a gelebilir öyle bir de beklentim bulunuyor. Neden Cüneyt Hoca’yı atadılar bu maça? Bir Dünya Kupası’nda başarılı bir performans sergilemiş, yarı final yönetmiş, ülkeye dönmüş, ligin ilk maçı zorlu bir maç, Cüneyt Çakır ismi tepki çekmez, aksine iyi ki Cüneyt Çakır geliyor denir.

"VAR konusunda çok umutlu değilim"

İkinci bir sebep de önemli bir maçta ilk defa VAR sistemi artık denenmiyor da resmi olarak uygulanacak. Var sistemi ile dünyada en fazla haşır neşir olmuş, birçok maçı VAR ile birlikte yönetmiş, Türkiye’nin var konusunda da en tecrübeli olan hakemi Cüneyt Çakır’ın bu maça atanması doğru bir yaklaşım. Şimdi beklenen diğer konu acaba Cüneyt Çakır’a video bakışında yardımcı olacak iki hakem kim olacak. Çünkü Türkiye’de henüz bu konuda çok ciddi bir maçta hakemlerimizin yaşadığı bir VAR tecrübesi yok. O yüzdendir ki oraya atanacak iki isim de çok önemli. Dünya Kupası’nda gördük. Collina atamaları yaparken şuna da dikkat ediyordu; İtalyan bir hakem düdük çalıyorsa İtalyan bir video hakem atamaya gayret ediyordu. Fransız hakem düdük çalıyorsa Fransız bir video hakem atamaya gayret ediyordu, tabi hepsinde bunu yakalayamadı. Çünkü video hakemler sınırlı sayıdaydı. Yani milliyetleri sınırlı sayıdaydı. Amerikalı vardı bildiğim kadarıyla, Brezilyalı vardı, Hollandalı vardı, Alman vardı ve İtalyanlar vardı. Yani şunu söylemeye çalışıyorum hakemle, video başındaki hakeminde uyumu da önemli. O yüzden o uyumu da sağlamaya çalışıyorlardı. Çünkü ilk defa böyle bir sınav verecek. İnşallah başarılı olurlar. Öyle bir temennim var, ama umudum yok bunu söylemeliyim.

"VAR sistemi için yeterli çalışmalar yapılmadı"

İlk 5-6 haftanın sonunda Türkiye'de VAR sebebiyle çok ciddi sıkıntıların baş göstereceğini söylüyorum, yaklaşık bir yıldır. Neden söylüyorum bunu? Çünkü iki yıldır bağıra bağıra kulüp başkanları ve Kulüpler Birliği, “Biz VAR sistemini istiyoruz” dedikçe Merkez Hakem Kurulu tabir yerindeyse uzak durdu. “Sistemi evet biz de getirmek istiyoruz” dediler ama yeterli çalışmaları yapmadılar ve hala da sistemi Türkiye'de uygulamak için yeterli çalışmanın yapılmadığı fikrindeyim.

"Kadro çok yetersiz"

Türkiye'de sadece U15, U16 maçlarında denemeler yapıldı. Yani düşünün 15 yaşındaki, 16 yaşındaki gençlerin oynadığı maçlarda çalışmalar yapıldı. Bir taraftan lig oynanıyordu, diğer taraftan hakemler Antalya'ya bu sistemin denemelerine gidiyorlardı, yetişemediler, gidemediler, adapte olamadılar. Bu sistemi MHK Üyesi Murat Ilgaz biliyor ve anlatma gayreti içerisinde oluyor. Aslında 9 tane MHK üyesi var, 9 üyeden sadece 1 MHK üyesine bu görev verildi. Kadroya 3 tane yeni hakem ilave edildi. Kadromuz zaten çok yetersiz bir kadro.

"Bütün maçları, Çakır, Aydınus ve Göçek mi yönetecek?"

Yani tecrübesiz de bir kadromuz var, kadromuz hem tecrübesiz hem de VAR eğitimi yeteri kadar almamış bir kadro. Bütün maçları Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus ya da Hüseyin Göçek yönetmeyecek. Çünkü 9 tane hakem sahada görev yaparken, video başında 18 tane hakeme ihtiyacımız var.  Cumartesi video başında görev yapan hakem Pazar günü de görev yapmak zorunda kalacak. Hem tecrübesiz, hem eğitimsiz, hem de omzuna yüklemeniz ne kadar doğru?

"Bazı handikaplar ortaya çıkabilir"

Dünya Kupası’nda bu sistem 33 kamerayla uygulandı. Sahada ve video başında bu sistemi ülkelerinde 100 defa 150 defa test etmiş hakemler var. Biliyorsunuz İtalya 2 yıldır deniyor. Onlar da bu sistemi ilk defa deneyen ülkelerden biriydi. Amerika’da uygulanıyor, Brezilya’da uygulanıyor ve gelen video asistan hakem ekipleri bu ülkede 2 yıldır bu sistemi deneyen ve başarılı olmuş ekipler. Sahada da dünyanın en iyi hakemleri vardı. Şimdi ülkemize transfer ediyoruz, 33 değil belki 13 kamera olacak. Mesela taç çizgisi hattında bizim kameramız olacak mı? Şu anda gördüğüm kadarıyla olmayacak. Taç çizgisinden çıktı gitti ve gol oldu, bu pozisyonları süzemeyeceğiz. Gol çizgisine kamera koyulacak mı? Dünya Kupası'nda gol çizgisi teknolojisi vardı. 5 defa karar vermek zorunda kaldı gol çizgisi teknolojisi, gol veya değil diye. Bizim ülkemizde gol çizgisi teknolojisi maliyeti çok düşük olmasına rağmen uygulanmayacak. Buna gözle karar vereceğiz. Bazı handikaplar ortaya çıkabilir.

Senin için hazırladığımız haberler