MHK Başkanı Yusuf Namoğlu'ndan flaş VAR açıklaması!

11.05.2018 - 11:01 | Son Güncellenme: 11.05.2018 - 11:01

MHK Başkanı Yusuf Namoğlu'ndan flaş VAR açıklaması!

Spor Toto 1. Lig Play-Off maçlarında VAR sisteminin kullanılacağı açıklandı. Merkez Hakem Kurulu Başkanı Yusuf Namoğlu, VAR sistemiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

Yusuf Namoğlu, Radyospor'da yayınlanan Anadolu Ateşi programında Salim Manav'a konuştu. İşte detaylar...

"VAR uygulamasının Türk futboluna hayırlı olmasını temenni ediyorum"

Spor Toto 1. Lig Play-Off maçlarında uygulanacak olan Video Hakem Uygulaması hakkında bilgilerek vererek sözlerine başlayan Yusuf Namoğlu, "Bugün saat 19:00’da BB Erzurumspor - Ümraniyespor maçunda Türkiye’de ilk kez bir resmi müsabakada Var uygulamasını gerçekleştireceğiz. Erzurum’da Fırat Aydınus Var hakemi olarak görev yapacak. Mustafa Öğretmenoğlu da AVAR yani ona yardımcı olacak. Gazişehir – Boluspor maçında da Cüneyt Çakır Var, AVAR olarak da Barış Şimşek görev yapmış olacak. Böylece ilk kez resmi bir maçta VAR uygulamasını gerçekleştireceğiz. Ben de yerinde takip etmek için Antep’e gidiyorum. Ayrıca MHK Danışmanı Roberto Rosetti de Gaziantep’de olacak. Bu uygulamanın Türk futbolu adına hayırlı olmasını temenni ediyorum.

"Minimum müdahale, maksimum fayda"

Var hakeminin, skandal dediğimiz kararlara müdahale edeceğini söyleyelim. Yanlış gol, hatalı gol, penaltı kararları, direkt kırmızı kartlarda müdahale edecek, ya da kartın yanlış bir oyuncuya verilmesinde bu yanlış düzeltmiş olacak. Altını çizmek istediğim bir şey var. Kararı, tamamen maçı yönetecek hakem verecek. VAR hakeminin görevi; yardımcı hakemin görevi neyse odur. VAR, hakeme yardımcı olmak için orada olacak. Ekip olarak uyumlu bir şekilde, maçın minimum hata ile geçmesini sağlayacak. Minimum müdahale, maksimum fayda oluşturmak istiyoruz.

"Hakem kararını özgürce verecek, VAR yardımcı olabilmek için orada"

VAR sayesinde skandal olarak adlandırılan karara müdahale edilecek. Minimum müdahale edilecek ama maksimum fayda sağlanacak. VAR hakemliği dünyada yayılmaya başladı. 1 Temmuz’dan itibaren de kararlar alındı. Uygulayan ülkelere böylelikle yol açıldı. Bugün oynayacak olan takımlara faks ile durumu ulaştırdık. Eşgüdüm toplantılarında arkadaşlar yöneticilere de aktardı. Disiplin cezalarına ilave olarak bir oyuncu veya orada olan yönetici, VAR hakemi gelip ekrana pozisyona bakarken yanına gelemez. Bu yasaktır. Yanına gelenlere hakemler sarı kart vermiş olacak. Maç oynanırken bunu, TV işareti yaparak oyuncuya ihtar verecektir. Basketbol ve voleybolda olduğu gibi hakeme "Şuna bakmanı istiyorum" diye bir talep yok. VAR, hakemi yönlendirecek, yardımcı olacak. Ama hakem özgürce gelip kararını verecektir. Oyuncunun müdahale etmesi mümkün değildir, müdahale olursa sarı kart görür" dedi.

Süper Lig'de gelecek sezon VAR uygulanacak mı?

Başkan Namoğlu, 'Süper Lig'de gelecek sezon VAR uygulanacak mı? sorusuna ise "TFF yönetimi bu konuda karar verecek. Zaten TFF, talimata koyup, oynanacak olan Play-Off maçlarında bunun gerçekleşmesini sağlamıştır. Önümüzdeki Dünya Kupası da bazı şeyleri netleşecektir. Benim kanaatim uygulamanın devam edeceği yönündedir. Bütün statlara rahatlıkla ulaşılabildiği görülmüştür. Sivas’tan İstanbul’a yarım saniyede sesin geldiğini tespit ettik. Oradan bütün Türkiye’nin maçları VAR sayesinde takip edilmiş olacak" cevabını verdi.

"Cüneyt Çakır'ın final yönetmesini diliyorum"

2018 Dünya Kupası'nda görev alacak olan Cüneyt Çakır hakkında ise Namoğlu, "Cüneyt Çakır, dünyada 5 tane iyi diyebileceğimiz hakem varsa onlardan biridir. Dünya Kupası’nda iyi olarak görülen, herkes tarafından kabul gören bir hakemdir. Cüneyt Çakır orada önemli maçlarda görev alacak. Dileğimiz Cüneyt Çakır’ın final yönetmesidir. Tarık Ongun ve Bahattin Duran da görev yapacak. Ekip olarak orada olacaklar. Yıllardır beraber maç yönetiyorlar, başarılı olacaklarına inanıyorum. VAR hakemleri ayrıca FIFA tarafından atanmıştır. Genellikle Var uygulamalarını yapan ülkelerden alındı. Bunun mantığı bellidir. Uygulayan ülkelerden VAR hakemi alarak maç yönetim deneyiminden faydalanabilmek. Bu açıdan çok daha başarılı olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı. 

Senin için hazırladığımız haberler