"500 bin forma satarak oyuncu almak şehir efsanesidir"
Galatasaray'ın eski mağaza genel müdürü Ali Öğütücü, Radyospor'a çok özel bir röportaj verdi. 500 bin forma satarak yıldız oyuncu maliyeti karşılanır mı? Kulüpler gelirlerini nasıl artırabilir? Mağazacılık ne durumda? İşte yanıtı...
"Sanal mağazacılıkla fiziki mağazalar arasındaki kombinasyon iyi sağlanmalı"
-Koronavirüs futbola negatif etki etti. Pandeminin etkileri sizin gözünüzden nedir?
Hepimiz bu dönemin geçmesini bekliyoruz. Bütün dünyada kulüplerin gelirleri konuşulurken, maç günü gelirleri tabi ki bunun içinde çok önemli bir yer tutuyor. Maç günü gelirlerinden pandemi döneminde kulüpler eksik kalıyor. Seyircisiz maçlar futbolun tadını kaçırıyor. Kombine satış gelirlerine de etki ediyor.
Bizden sonra göreve gelen arkadaşlara destek olmak gerek. Zor bir dönem geçiriyorlar. Her bir dönem, bir diğer dönemin devamı gibi olması gerek. Galatasaray mağazasını çok önemli bir stok yükünden kurtarmıştık. Mağazacılık kâr edebilecek bir yapıydı. Şimdi dijital atılımların hızlıca yapılması gerekiyor. Sanal mağazacılık yapısının, fiziki mağazalarla kombinasyonu çok iyi sağlanmalı. Bununla ilgili biraz daha çaba sarf edilmesi gerekiyor kanaatindeyim. Takımın iyi gitmesi bu çalışmaları artıracaktır.
“500 bin forma satsanız bile yıldız oyuncunun maliyetini karşılamıyor”
-Forma satışları için neler söylersiniz? Fatih Terim’in de özellikle bazı formalar konusunda fikrini beyan ettiğini biliyoruz. Forma satışlarının etkisinden biraz bahsedecek olursanız neler söylersiniz?
Galatasaray’da futbol yapısı içinde bir formanın lansmanında camianın topyekün yer alması, ticari kadroların uyumlu çalışmaları şart. Fatih Hoca’nın da açıkça desteğini belli etmesi önemli bir konu. Ticari birimlerle futbol takımının birimleri koordineli çalışırsa çok katkısı olur. Türkiye’de en yüksek forma satış potansiyeline yüksek kulüp Galatasaray’dır. 500 bin civarında yıllık forma satış potansiyeli var. Fakat; formaların rakamları yükseldi. Formalar Türkiye’de dizaynları yurt dışında yapılıyor. Ben, Galatasaray’ın kendi formalarını kendisinin pazarlamasından yanayım. 500 bin forma bile satsanız, önemi bir futbolcunun maliyetini karşılamıyor. Çok forma alınca işler yoluna girecek gibi görünüyor. Bu bir şehir efsanesidir.
“Asıl görev imzalar atıldıktan sonra başlıyor”
-Galatasaray sponsorlarla anlaşmalar yapıyor. Başka yeni anlaşmalar yolda diyebilir miyiz?
Sponsorluklarda kazan-kazan mantığı vardır. Bu tip anlaşmalarda özellikle imza sonrası görev başlıyor. Kulübün gerçekten markası olarak benimsenip destek verilirse sürekli bir gelir elde edilir. Hiçbir büyük şirket parayı verip gitmiyor. Yeni anlaşmalara ihtiyaç var. Kulüplerimizin de anlaşmaların arkasında durması gerekiyor fikrini taşıyorum.
“Kulüplerin ürünlerinin ortak bir yerde satışını Abdullah Kiğılı ifade etmişti”
-Fenerbahçe, rakipleri haricinde diğer kulüplerin ürünlerinin de kendi mağazalarından satılacağını açıklamıştı. Bu proje, sizce verimli olacak mı?
Bir kulübün mağazasında başka kulüplerin ürünlerinin satışı konusunda Abdullah Kiğılı yönetici olduğu dönemde bunu ifade etmişti. Bu proje detaylandırılabilir bir proje. Çok sayıda mağaza yerine, Anadolu ve Avrupa yakasında çok büyük mağazalarla devam edilebilir. Bu konu iyi detaylandırılırsa doğru bir sonuç verebilir. Ancak; kulüplerin kendi mağazasının ortadan kalkmasını gerektirmiyor. Bu mağazalar, kulüplerin taraftarıyla buluştuğu noktalardır.
“Şahsi fikrim milli takımımızın forması klasik forma olmalıdır”
-Şenol Güneş, milli formaların tasarımı için fikrini beyan etmişti. Milli forma için siz neler söylersiniz? Sosyal medyada sıkça tartışılmıştı…
Milli forma ile ilgili kişisel görüşümü paylaşıyorum. Türk Milli Takımı’nın yıllar öncesinden gelen geleneksel bir forması var. Küçük makyajlarla bu formanın üzerinde devam edilmesinden yanaydım. Formalar için iyi oldu, kötü oldu yorumlarını ‘sosyal medya geyiği’ olarak değerlendiriyorum. Milli takımımızın ana forması, göğsünde ay-yıldızı taşıyan klasik forma olmalıdır. Bu tabi söylediğim gibi şahsi fikrimdir.