55 yıl sonra bir ilk!
Binicilik Federasyonu'nun yeni başkanı Atıf Bülent Bora, milli sporcu Ömer Karaevli'nin yüksek ihtimalle 2016 Rio Olimpiyatları'na katılacağını belirterek, "Türk biniciliği 1960'dan sonra ilk kez olimpiyat görecek" dedi.
Binicilik Federasyonu'nun 10 Ekim'de gerçekleştirilen olağanüstü genel kurulunda başkanlığa seçilen Bora, AA muhabirini yaptığı açıklamada, milli binici Ömer Karaevli'nin tarihi bir başarıyı yakalamaya çok yaklaştığını söyledi.
Karaevli'nin, olimpiyat kotası yarışlarında kendi grubunda birinci sırada yer aldığını dile getiren Bora, "2016'nın mart ayına kadar bu süreç devam edecek. Ancak bizim tahminlerimize göre yerini garantilemiş gibi. Puan yarışlarının sayısı çok azalmış vaziyette. Onu takip edenlerin yakalaması zor. Ömer yüzde 90 olimpiyat vizesi alacak. Türk biniciliği, 1960'dan sonra olimpiyat görecek" diye konuştu.
Bora, Türk binicilik tarihine geçmeye hazırlanan Karaevli'nin, Hollanda'da yaşadığına işaret ederek, "Profesyonel olarak bu işi yapıyor. Zaten bu işin merkezi Hollanda, Belçika, Almanya ve Fransa. Bu bölgede yoğunlaşma var. Oradaki puan toplayacak yarışlara katılması daha kolay. Ömer çok iyi bir binicimiz, bu duruma geldi. İnşallah, bundan sonra başarısını devam ettirecek" değerlendirmesinde bulundu.
55 yıl sonra gelen başarı
Karaevli'nin, 55 yıllık olimpiyat hasretini sona erdirmeye çok yaklaştığının altını çizen Bora, Türk biniciliğinde 1960'dan sonra yaşanan süreci şöyle anlattı: "1960-70 arasında Türkiye'den yurt dışına at çıkışı konusuna hastalıktan ötürü problemler vardı. Yurt dışıyla temas kopmuştu. Dolayısıyla binicilikte kayıp 10 yıl var. Ondan sonra kapılar açıldı ve sivil binicilik başladı. 1960 Roma Olimpiyatları'na katılan binicilerimizin hepsi askerdi; Cevdet Sümer, Nail Gönelli ve Salih Koç. Üç binicimiz Roma Olimpiyatları'na katılmıştı. 1970'lerden sonra binicilik sivilleşmeye ve gelişmeye başladı. Yurt dışından at alımlarının yolu açıldı. İmkanı olanlar daha değerli atlar aldılar, Avrupa'da yarışmaya başladılar."
"Avrupa'dan Türkiye'ye at almaya gelecekler"
Bora, atların değerlerinin her yıl arttığına dikkati çekerek, binicilik sporunda maliyetin giderek yükseldiğini bildirdi.
Arapların 10 milyon avroya at satın alarak olimpiyatlara katılma yolunu tercih ettiğini belirten Bora, Türkiye'nin ise at yetiştiriciliğine başlayacağını paylaştı.
"Bu iş taşıma suyla dönmez" diyen Bora, şunları kaydetti:
"Ülkemizde bu tür atları yetiştirmek istiyoruz. Böyle bir projemiz var. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile at yetiştiriciliği konusunda prensipte anlaştık. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün Karacabey'deki yerinde inşallah bu işi yapacağız. Bu çok uzun vadeli bir proje. Eğer proje sürdürülürse 10 yıl sonra Avrupa'dan Türkiye'ye at almaya gelecekler."