8 haftada 80 bin test yapılacak!
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir, 6 Mayıs günü yaptığı basın toplantısına başlarken çoğunluğun beklentisi Özdemir'in Süper Lig veTFF 1. Lig ile ilgili açıklama yapacağı yönündeydi. Ancak Özdemir’in Süper Lig ve 1. Lig’in yanında ikinci ve üçüncü ligler ile BAL liglerinin de 12 Haziran'da yeniden başlayacağını açıklaması şaşkınlık yarattı.
Işıksız statlarda sıcak da cabası
Bunun yanısıra o maçlarda görev alacak hakemler, sağlıkçılar ve güvenlik güçleri de eklendiğinde sayıların kaça ulaşacağı tam bir muamma ve açıkçası pandemi ortamında korkutucu.
Tabii ışıklandırması olmayan yüzlerce sahada yaz sıcağında nasıl maç oynatılacağı da ayrı bir muamma.
Gelin bu başlatılması 'şimdilik' düşünülen bu liglerde oyuncu sayısı ve görevli sayısı kaç, bunlara kalan haftalarda yaklaşık kaç test yapılması gerekecek ona bakalım.
Vereceğim rakamların tabii ki kesin olmamakla birlikte gerçeğe yakın olduğunu düşünüyorum.
Liglerdeki futbolcu sayısı kaç?
Süper Lig: 511
1. Lig: 498
2. Lig Beyaz: 4662
Lig Kırmızı: 485
3. Lig 1. Grup: 509
3. Lig 2. Grup: 459
3. Lig 3. Grup: 508
Toplam 3.436
Sadece balda 5 bine yakın futbolcu var
Buna BAL liglerinde 11 grupta yer alan 152 takımın yaklaşık 4500-5000 civarındaki futbolcusunu da eklemek gerekiyor.
Tüm bu takımların teknik kadro ve görevlilerinin yanında bunca ligin kalan hafta maçlarında sahalarda dörder hakemin görev yapacağını düşündüğümüzde ortaya çıkan rakam çok ciddi boyutlara ulaşıyor. TFF’nin hazırladığı Futbola Dönüş Öneri Protokolü, takımların hazırlık döneminde 4 ve her maç öncesi en az 1 kez test edilmesini öneriyor.
BAL ligleri hariç 4 ligde ligler tamamlanana kadar sadece oyunculara yapılması gereken testsayısının yaklaşık 40.000 civarında olduğunu söyleyebiliriz. Buna takım görevlilerini de eklediğimizde bu rakamın 55-60 bine ulaşması mümkün. BAL ligleri ve hakemlere yapılması gereken testler de düşünüldüğünde test sayısının 75-80 bine çıkması olası.
500 bin potansiyel taşıyıcı var
Önemli soruların başında ise bunca insana bu kadar yoğunlukta test nasıl ve kim tarafından yapılacağı geliyor? Alınan örnekler nerede incelenecek ve sonuçları ne kadar sürede alınacak? Ayrıca oynanacak yüzlerce maçta alarm durumundaki sağlıkçılar sahalara nasıl gidip görev yapacak?
Görüldüğü gibi düşündükçe insanın bu sorulara cevap vermesi güçleşiyor. Bu konuda Ajansspor Haber Müdürü Kenan Başaran’ın görüşlerine başvurduğu Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Mehmet Ceyhan, koronavirüs hala tehlikeli bir seviyede seyrederken liglerin seyircisiz olsa da oynatılmasının büyük risk taşıdığını ve bu sayıda oyuncunun 500 bin insanı etkileyebileceğini ifade etti.
Prof. Ceyhan, böylesine geniş çaplı bir organizasyonu yönetmenin mümkün olmadığının da altını çizerken “ben olsa oynatmazdım” dedi. TFF’nin, Süper Lig için kulüplerin en azından yayın ve sponsorluk gelirlerine yeniden kavuşmasını ayrıca UEFA’nın da 'mümkünse oynatın' tavsiyesine uymak istemesi anlaşılabilir. TFF 1. Lig’in de oynatılmaya çalışılması da belki zorlamayla kabul edilebilir.
Ancak 2. ve 3. ligler ile BAL liglerini oynatmak için 'şimdilik' bile olsa plan yapılmasını ben açıkça anlayamıyorum. Hele bu kadar riski göze alabilen TFF Başkanı Nihat Özdemir’in diğer yandan Süper Lig maçlarının oynamasında riskiazaltacak faktörlerden biri olarak Bilim Kurulu üyelerince de dillendirilen ligin tek bir şehirde oynanması opsiyonunun hiçbir zaman gündemlerinde olmadığını özellikle de yüksek perdeden bir ses tonuyla ifade etmesini ise anlamak kesinlikle mümkün değil.
Bu parayı kulüplere ver daha kârlı
TFF yetkisini kullanarak bu ligleri hemen sonlandırarak potansiyel riski sıfırlayabilir. Çünkü insan kalabalığı arttıkça riskin de arttığı çok tehlikeli bir durum söz konusu. Ayrıca testlere, maske dezenfektan vs. gibi şeylere yapılacak masraflar ile organizasyon masrafları da düşünüldüğünde yayın ve tribün gelirleri olmayan takımları oynatmaya çalışmak ne kadar mantıklı olur?
Hollanda ve Belçika gibi ülkelerin en üst düzey ligler dahi yayın gelirleri çok düşük olduğu için ligi oynamamayı tercih ettiler. TFF 2 ve 3. Ligler ile BAL ligleri organizasyonuna ve testlere harcayacağı muhtemel paraları gelecek sezona destek olmak amacıyla kulüplere yardım olarak verse çok daha iyi bir iş yapmış olur kanaatindeyim.