Acun Ilıcalı'dan Galatasaray'a "Bu bir zeka meselesi! UEFA'ya yine rezil olmayın"
Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı, Galatasaray'ın teknik direktör Jose Mourinho için suç duyurusunda bulunacağı açıklamasına ve Eray Yazgan'ın söylemlerine cevap verdi.
Mourinho: "Maymun gibi zıplıyorlardı"
Jose Mourinho, mücadelenin ardından "Bugün hakeme de teşekkür etmeliyim. Bahsettiğiniz pozisyonda rakip kulübede herkes maymun gibi oyuncunun başında zıplıyorlardı. Çok büyük karakter. Türk hakem olsaydı 1. dakikada sarı kart verirdi ve 5. dakikada da değiştirmem gerekirdi" ifadelerini kullandı.
Galatasaray, Mourinho için suç duyurusunda bulunacak
Bu açıklamaların ardından Galatasaray, UEFA ve FIFA'ya giderek Portekizli teknik adam için suç duyurusunda bulunacağını açıkladı. Sarı-kırmızılı ekibin genel sekreteri Eray Yazgan ise "TFF, Türk yargısı, UEFA, FIFA ve Fenerbahçe tarafından inşallah Jose Mourinho'ya hızlıca cezalar verilir! Sonrasında diğer konuları konuşuruz." dedi.
Acun Ilıcalı'dan cevap geldi
Galatasaray Kulübü'nün ve Eray Yazgan'ın açıklamalarının ardından Tv100'e bağlanan Acun Ilıcalı: "Çok beklediğimiz bir hareket! Fenerbahçe olarak yıllardır takip ettiğimiz Galatasaray yönetiminin herhalde kriz toplantısından çıkan gündem değiştirme kararı! Bu işin içine girince şunu anladım, söylenildiği kadar diyemeyeceğim... Bana hepsi anlatılmamış! UEFA'ya başvuracaklarmış, Türk evlatlarına nasıl söylenirmiş.. Eray Yazgan'ı dinlerken, gözlerimiz doldu.
Kimseyi aptal yerine koymayın
Maymunu siyahi bir insana söylersen, ırkçılıktır. Beyazlara söylersen, nasıl ırkçılık bu! Nasıl bir ırkçılık bu! 'Sincap gibi zıplama, maymun gibi zıplama' dediğimde, bu nasıl ırkçılık. İnsanlar sarı kart için zıplarken, bu grup beyaz ise... Jose Mourinho'nun orada söylediği şey insanların fazla zıplaması ve tepki göstermesi. O kulübe rengi ile ilgili bir konu değil bu. O kulübedekileri fiziksel olarak maymuna benzetmiyor. Zıplıyorsunuz, maymunlar ormanda zıplar ya... 'Sarı kart için zıplıyorsunuz' diyor. 'Maymun gibi zıplama' dersem, ben de mi ırkçıyım! Kötü oynadınız anladık, hakemi eleştirdiniz anladık! Ne ara ırkçılığa geldiniz ya? Kimseyi aptal yerine koymayın.
Okan Buruk, siyahi mi?
Irkçıların Allah belasını versin. Zaten biz ırkçı bir ülkede değiliz. Jose Mourinho da 'Maymun gibi zıplıyor' diyor. Bu bir benzetme, tasvir! Irkçılık ne alaka! Okan Hoca siyah mı, hayırdır?
UEFA'ya rezil olmayın!
Maymun, eşek gibi değildir. Yani kaba değildir, sempatik bir hayvandır. Irkçılık nedir? Eray Bey'in bilgi eksikliğine veriyorum. Ya da senaryo yazmak istediler, o anlamda konuşuyor. Çok kırılmış... Türk hakemlerine 'hırsız' diye bildiri yayınlarken, Türk hakemlerini aşağılamadınız mı? Soruyorum Galatasaray'a! Bir ay önce 'hırsızlar' dediniz. Monkey kelimesi yüzünden bunu ırkçılığa çekerseniz, Jose Mourinho bu kez Türk insanının zekasıyla ilgili bir açıklama yapabilir. Yapmayın!"
Galatasaray'a sesleniyorum. Buradan ırkçılık konusu çıkarıp, rezil olmayın! Bizi yurt dışında rezil etmeyin. UEFA Başkanı Ceferin'i çağırdınız, rezil olduk zaten! Bir de kalkıp ırkçılık diye şikayet etmeyin! 'Ne yapıyorsunuz, sizin başka dersiniz mi var?' derler. Hocamızın tasviri, maymunun zıplamasıyla tasvir edilmesidir! Bir kez daha söylüyorum, bir konu tasvir ederken, hayvanların kullanılması kadar doğal bir şey yoktur. Ben kullanır mıyım? Kullanmazdım. Ama bir arkadaşıma tasvir ederken, maymunu kullansam... Hocamızın söylediği kişi Okan Buruk'a sanıyorum.
Bu bir zeka meselesi, Allah ıslah etsin.
Bu işler hassas işler, bunu araştıran insanlar akıllı insanlar. Maymun kelimesi dünyada, iğrenç insanların, siyahi insanları aşağılamasıdır. Şahıs siyahi değilse... İki Çinli konuşurken, iki Japon konuşurken 'Maymun gibi zıplama' derse, zıplamanın abartı olduğunu tasvir etmektir. Buradan ırkçılık çıkarmak isteyenler, başarısızlıklarını örtmek isteyenlerdir. İnsanları; hocamız ve bize karşı kışkırtmaya çalışıyorlardır. Buna devam etsinler ırkçılık diye, biz de gülelim. Bu zeka meselesi, Allah ıslah etsin." ifadelerini kullandı.