Afrika kökenli Amerikalıları hayal kırıklığına uğratmış ama...
NBA tarihinin en büyük oyuncularından biri olarak nitelendirilen Jordan sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Büyük üzüntü içindeyim. Gerçekten acı dolu ve öfkeliyim. Herkesin acısını, öfkesini ve hayal kırıklığını gördüm, hissettim. Ülkemizde renklerinden dolayı kökleşmiş ırkçılığa ve şiddete uğramış insanların yanındayım.
Yanıtlar bulamıyorum; ancak birlikte sesimiz güçlü çıkmalı ve başkaları tarafından bölünmemeliyiz. Birbirimizi dinlemeliyiz, şefkat ve empati gösterin; asla anlamsız vahşete sırtınızı dönmeyin. Adaletsizliğe karşı ve barışçıl isteklerimizi dile getirmeye devam ettirmeye ihtiyacımız var" dedi.
Irkçı saldırı sonrası hayatını kaybeden Floyd için baş sağlığı dileyen efsane basketbolcu yaptığı paylaşımın devamında, "Birlik olan sesimizle liderlerimize baskı yapıp kanunları değiştirmeliyiz. Oylarımıza sistemin değiştirmek için ihtiyacımız var. Hepimiz çözümün bir parçası olmalı ve adaleti sağlamak için birlikte çalışmalıyız. Kalbim, George Floyd’un ailesiyle ve onun gibi hayatları adaletsizlik ve ırkçılık yüzünden vahşice, duygusuzca ellerinden alınan sayısız insanla birlikte" ifadelerine yer verdi.
Daha önce insanları hayal kırıklığına uğratmıştı
Geçtiğimiz haftalarda Netflix'te yayımlanan 'The Last Dance' belgeseli Michael Jordan'ın eylemlerinin yeniden sorgulanmasına sebep olmuştu.
Jordan özellikle 1992 Olimpiyat Oyunları'nın ardından dünyada herkesin tanıdığı bir kültür simgesine dönüşürken bu yükselişin en büyük sebebinin toplumsal konulardan uzak kalması gösteriliyordu.
Kamu spotunda oynamayı reddetti
Jordan 1990 yılında Kuzey Karolina doğumlu ilk Afrika kökenli Amerikalı senatör olmak için kampanya yürüten Harvey Gantt'e destek olmayarak tepki çekti.
"Cumhuriyetçiler de spor ayakkabı alıyor"
Irkçı eylemleri ile bilinen Jesse Helms'e rakip olan Demokrat Parti'nin adayı Harvey Gantt için bir kamu spotunda oynamayı reddeden Jordan üstelik, "Cumhuriyetçiler de spor ayakkabı alıyor" diyerek eleştirilerin odağında yer alıyordu.
'The Last Dance' belgeselinde Jordan kendisini bir aktivist olarak görmediğini söylüyor ve, "O lafı düzeltmem gerekmiyor. Çünkü Horace Grant ve Pippen ile otobüste otururken şakasına söyledim ve ağzımdan çıkıverdi. Annem, Harvey Gantt için bir kamu spotunda oynamamı istedi. 'Anne, tanımadığım biri hakkında bol keseden atamam ama ona destek olmak için katkıda bulunurum' dedim ve bulundum" ifadelerini kullanıyor.
1990'daki bu olayın ardından ünlü basketbolcu, Afrika kökenli Amerikalıların gözünde itibar kaybetmişti ama Jordan siyahilere yönelik ırkçı saldırı karşısında sessiz kalmadı ve yüksek perdeden tepki gösterdi.
Yasal uyarı: Bu haber Ajansspor.com tarafından yazılmıştır, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.