Alman federasyonları ayağa kalktı: "Ölümcül bir karar"
Koronavirüs salgını sebebiyle Almanya'da spor etkinlikleri seyircisiz şekilde yola devam edecek. Güçlü bir ekonomiye sahip olan kulüpler artık dayanamayacak noktaya geldi. Federasyon başkanları, deyim yerindeyse ayağa kalktı.
"Kulüplerin başı belaya girecek"
Almanya'da voleybolun 1 numaralı ismi Michael Evers seyircisiz maçların büyük bir handikap olduğunu söyledi ve kulüplerin başının büyük belaya gireceğini anlattı. Evers, "Alman sporunun 31 Aralık'tan sonra seyircisiz oynamak zorunda kalması kesinlikle iyi bir durum değil. 17 Ekim'e kadar tekrar başlamayacağız. Koronavirüs vakalarına göre bölgesel farklılıklar olacağını düşünüyorum. Ancak, salonların dolu olmasına izin verilmemesi birçok kulüp açısından mali bir fiyasko olacaktır. Bu çok açık. Kesinlikle kulüplerin başı belaya girecek. Taraftarları kabul etmeme kararının yıl sonuna kadar sürmesi bence ölümcül bir karar. Giden gitti. Artık bazı şeyleri inşa etmek mümkün olmayacak" ifadelerini kullandı.
"İstisnalar uygulanabilir"
Hentbol Genel Müdürü Frank Bohmann da kulüplerin acilen gelire ihtiyacı olduğunu vurguladı. Bohmann, "Şansölye'nin sözlerinin büyük olaylar için, köklü değişiklik anlamına geldiğini sanmıyorum. Temas takibi güvence altına alınırsa, buna karşılık hijyen konsepti uygulanırsa bence istisnalar mümkün olabilir. Buna bahse girerim. Sınırlı sayıda seyircili maçların mümkün olduğuna inanıyorum. Bunu zaten geçtiğimiz aylarda, federal, eyalet ve yerel hükümetlerin temsilcileriyle tartıştık. 8 Mart'tan beri kulüplerin geliri yok, sadece gideri var. Rezervler tükendi. Kulüplerin acilen gelire ihtiyacı olduğunu bilmek için matematikçi olmam gerekmiyor. Yıl sonuna kadar seyircilerin olmamasını hayal bile edemiyorum" dedi.
"Devlet yardımının olması önemli"
Basketbolda 1 numaralı isim olan Stefan Holz da seyirci olmadan yaşamalarının mümkün olmadığına dikkati çekti. Holz, "Mevcut durum 6 aydır varlığımızı tehdit ediyor. Kulüplerimiz seyirci olmadan 6 ay hayatta kalabildiklerini gösterdiler. Ama hava giderek azalıyor. İzleyicilerden gelecek gelirlerin kaybı sonrası devlet yardımının olması önemli. Bu da Ağustos sonu veya Eylül başında olmalı. Hentbol ve voleybol ile birlikte seyirci takibinin de rol oynadığı bir hijyen konsepti oluşturduk. Siyasi makamlardan bir duyuruya ihtiyacımız var. Sezonumuza Kasım ayında başlıyoruz. Seyircili oynama kararı bence gelişmeler ışığında doğru bir karar olurdu" diye konuştu.
"Bizim nihai hedefimiz oynamak"
Benzer açıklamalar DFL'nin genel müdürü olan Gernot Tripcke'den de geldi. Buz hokeyinde de işlerin yolunda gitmediğini anlatan Tripcke, "Biz, alınan kararı yıl sonuna kadar izleyeci olmayacak şeklinde okumuyoruz. Her şeyden önce beklemeli ve görmeliyiz. Kulüpler hijjen konsepti geliştiriyor ya da geliştirmeye devam ediyor. Seyirci ve finansal destek olmadan maçlara girmeyeceğiz ve giremeyeceğiz. Çoğu kulüp, hayatta kalmak için uğraşıyor. Bizim nihai hedefimiz oynamak! Bunun için gerekli her şeyi yapıyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.