Almanya'da VAR sistemi tartışılıyor
Video Asistan Referee bilinen adıyla VAR birçok ülkede hem kullanılmaya hemde tartışılmaya devam ediyor. Sistemin tartışıldığı bir ülkede Almanya oldu. Hüseyin Özkök gelişmeleri yazdı.
Futbol kurallarını düzenleyen tek yetkili kurum olan International Football Association Board (IFAB), video hakem uygulaması ile ilgili olarak bir workshop gerçekleştirerek bir ara bilanço çıkartmış. Henüz resmen açıklanmayan bu sonuçları Kicker ele geçirerek bugün yayınladı.
Workshopa, değişik formatlarda video hakem uygulamasını test eden ülkeler Almanya, İtalya, Portekiz, Belçika, Hollanda, Polonya, ABD, Avustralya, Güney Kore, Çin ve Çekya ile gelecek yıl uygulamayı başlatacak İspanya ve İngiltere’den temsilciler katılmış.
Sürekli video hakem konuşan Türkiye’nin ismi listede neden yok bilmiyoruz. Çünkü bu işe girişeceği kesin olan TFF’nin bunu IFAB’dan bağımsız gerçekleştirmesi mümkün değil. Ancak bizdeki uygulamanın da çok sancılı ve büyük tartışmalara yol açacağı bana göre şimdiden kesin.
IFAB, bu workshop sonrasında mart ayında video hakem uygulamasının sürekli hale gelip gelmeyeceği konusunda bir karara varmak isteğini ortaya koymuş ve o zamana kadar bazı değişiklikler üzerinde çalışacakmış. İlk olarak da video hakemin müdahalesinin tanımlaması değiştirilmiş.
Daha önceki “açık hata” tanımlaması (herkesin üzerinde hemfikir olacağı derecede) “açık ve bariz hata” şeklinde değiştirilmiş. Video hakem uygulamasını test eden ülkelerdeki en büyük sorun, video hakemin pozisyonlara gereğinden çok fazla müdahil olması.
IFAB Başkanı Lukas Brud bu konuda şunları söylemiş. “Bu şu anda video hakem konusunda yaşadığımız en büyük zorluk. Çok yeni bir şeyi deniyoruz. Bu nedenle sahadaki hakemler hata yapmak istemiyor ve hata yapacağıma video hakeme bir kere daha fazla başvururum diyor.
“Ayrıca düdüklerin uluslararası bir standarda oturmasını istiyoruz” diyen Brud “Almanya’da diğer ülkelerin ortalamasına göre daha çok video hakeme başvuruluyor. Problem, video hakemin tam olarak ne zaman müdahil olacağını bilmemesi. Bu bütün ülkelerde de sorun” demiş.
Bunu eğitim ve görüntülerin yayılmasıyla aşarak işin ciddiyetini göstermeyi amaçlıyoruz” Video hakem kararlarının statlarda seyirciler tarafından tam olarak anlaşılamaması ve ortaya çıkan hoşnutsuzluk IFAB’ın testlerde dikkatini çeken bir başka konu olmuş.
Bu nedenle incelenen görüntüleri stat ekranlarından seyirciye gösterilmesi kararı alınmış. ABD ve Avustralya’da incelenen görüntüler şu anda stat ekranlarından gösteriliyormuş. Seyirciler çok daha toleranslı davranmaya ve video hakem uygulamasını desteklemeye başlamışlar.