Arda Turan için flaş sözler: 'Belediye işçisi...'
PROF. Dr. Nurettin Sözen… Türkiye'nin en önemli kulak- burun-boğaz uzmanlarından biri. 29 Mart 1989-1 Nisan 1994 tarihleri arasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı; 14 Kasım 2002-23 Temmuz 2007 arasında da CHP Sivas Milletvekili idi. Şimdiki adıyla Medipol Başakşehir FK, o dönemdeki adıyla İstanbul Büyükşehir Belediyespor Futbol Takımı'nı SÖZCÜ'ye anlattı:
“Kulübü 1992'de kurduğumuzda kuralımız vardı: Hiçbir sporcuya transfer parası ödemeyeceğiz. Sporculara ya da yakınına belediyede iş verebiliyorduk. Hem belediyede çalışıyor hem de profesyonel olarak spor yapıyordu."
Spora yatırım olmayacak.
“Arda’yı, G.Saray, Beşiktaş ve F.Bahçe parasal nedenlerle transfer edemiyor ama onların veremediği parayı Başakşehir veriyor. ‘Parayı sponsorlar verdi' diyorlar. Bizim zamanımızda Arda transfer olsaydı para alamazdı ancak belediyede işçi olarak çalışırdı."
Kurucu başkanım davet edilmiyorum
“Kulübün kurucu başkanıyım. Şampiyonlukları oluyor, kutlamaları oluyor, davet edilmiyorum. Genel kurullarına davet edilmiyorum. Son 1 yılda sadece bilgi SMS'i geliyor. Parti genel merkezi o zaman dedi ki ‘Belediye başkanlarımız profesyonel kulüplerin başında olmasın.' Ben hemen o talimata uydum. Ama Gaziantep ve Kocaeli uymadı.”
Yasal ve sağlıklı değil
“Başakşehir’in başkanı diyor ki ‘Kulübün belediye ile ilgisi yok.' Belediye sahasını veriyor, tesisini veriyor, lig tescilleri böyle yapılmış. Nasıl oluyor da belediye ile bu kulübün bir alakası olmuyor?"
Halkın malını satamazsınız
“Bu kulübün devir işlemleri bir soruşturma konusudur. Belediye meclisi de araştırmalı, bununla ilgili soruşturmasını yapmalı."
"Bir şubemiz şampiyon olduğunda ‘Burada donduralım, bir üst lige geçmeyelim ki belediyenin, vatandaşın parasını transfere harcamayalım' diyorduk. Büyük şampiyonalarda dereceye girenlere altın hediye ediyorduk.”
"Burada gözüken amaç, kulübün yabancı sermayeye satışıdır. Satanlar da gelen parayla spora yatırım yapmayacak. Belediyenin takımını alanlar daha sonra yabancı sermayeye satacak, para belediyenin kasasına gitmeyecek!”
"Büyükşehir Belediyespor 1 günde Başakşehir'e dönüştürülebiliyor? Belediye böyle bir satış yapamaz. Bu, sağlıklı ve yasal bir ilişki değil. İhaleye çıkılmamış, çıkıldıysa kamuoyunun haberi yok. Belediye meclis kararı var mı? Satılacağı konuşuluyor. Kaç paraya aldınız? Kaç paraya satacaksınız?"
Kulübün tarihi ortaya konacak, satış gününe kadar yapılmış bütün masraflar masaya konacak. Sonra halkın oyları ile seçilmiş olan belediye meclisinde bu durum karara bağlanacak, sonra ihaleye çıkılacak."
"Öyle ‘Ben yaptım oldu' ile halkın malını satamazsınız. Aldım sattım tek adam yönetiminden demokratik düzen içinde bu işler gerçekleşmeli.”
Çiftlik Bank bombası
Yüksek kar vaadiyle binlerce insanı milyonlarca dolandıran Çiftlik Bank'ın ağına Süper Lig ve TFF 1. Lig kulüplerinin de takıldığı iddia edildi.
Çiftlik Bank ağına Süper Lig ve 1. Lig'de mücadele eden futbolcular da takıldı.
Çiftlik Bank sistemi aracılığıyla 31 Temmuz 2016 tarihinden bu yana 132 bin 222 katılımcıdan, 1 milyar 139 milyon 972 bin 622 lira toplandığı tespit edilmişti. Buna göre; Süper Lig ve 1. Lig'de de 600'e yakın futbolcu Çiftlik Bank'a para yatırdığı iddia edildi.
Çiftlik Bank'a futbolcular tarafından yapılan yatırımın 100 milyon lira civarı olduğu da iddia ediliyor... (Skorer)
Fenerbahçe genç oyuncu ağırlıklı kadrosuyla Boluspor'a 6-2 kaybedince gözler altyapıya çevrildi. Yıllardır A takımda düzenli olarak oynayabilen bir futbolcu bile yetiştiremeyen Sarı-Lacivertliler’in altyapısındaki durum tam olarak içler acısı halde.
Fenerbahçe Altyapısı’nın ne kadar kötü halde olduğunu gösteren en önemli konu sigara konusu.Daha önce Topuk Yaylası Tesisleri’nde kampta sigara içerken sosyal medya paylaşımı yapan gençler büyük gündem yaratmıştı fakat durum altyapıda çok normal.
Sigara içme yaşının 15’e düştüğü Dereağzı’nda U-21 takımında sigara içmeyen oyuncu sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Konu nargile içmeye geldiğinde ise durum daha vahim bir hal alıyor.
Fenerbahçe Altyapısı’nda yıl 2017 olmasına rağmen hala torpil ve kayırma işleri son sürat devam ediyor. Özellikle U-17’den U-19’a ve U-19’dan U-21’e geçişte çok ciddi kayırma ve engellemeler dönerken bu yüzden birçok yetenekli futbolcunun önü kapanıyor, iyi seviyede olmayan futbolcular daha iyi seviyeye geliyor.
Kadro seçimlerine dahil torpil ve kayırma etki ederken, menajerler de Samandıra’da cirit atıyor. Bu dosya başlı başına bir inceleme alanı oluştururken bu durumu bilen küçük futbolcuları da negatif etkiliyor.
Altyapıda oynayan futbolcuların aldığı temel futbol eğitimi ve minik futbolcuların hayat eğitimleri oldukça zayıf seviyede. Bu durum da futbolcuların düzende kaybolup gitmelerine engel olacak karakterler yetiştirilmesinin önüne geçiyor.
Futbolcular Fenerbahçe Altyapısı’nda olmayı dahi kendileri için yeterli görürken A takıma yükselen gençler dahil hiçbiri özel çalışmalar yapmıyor. Bu olgunluğun öğretilmediği futbolcular ne eksik yönlerini geliştiriyorlar ne de daha iyi olmak için çaba gösteriyorlar.
Eğitimin ve altyapı düzeninin ne kadar eksik olduğunu gösteren çok somut bir olay daha yeni yaşandı. Altyapının yeni öne çıkan ismi Ömer Faruk Beyaz yeteneğiyle herkesi kendine hayran bıraktı. Çok dikkat çeken bu yıldız şimdiden bozulmaya başladı.
Üstüne çok fazla titrenen, amiyane tabirle şımartılmaya başlayan Ömer Faruk, maçlarda tek başına takımını kurtarmaya, sürekli şahsi oynamaya başladı. Bu da onu futbolun doğrularından uzaklaşmaya başladı. Bunun gibi sayısız örnekler olan Fenerbahçe Altyapısı’nda oyuncu kariyeri yönetimi, eğitimi, psikolojik desteği de iyi seviyede olmadığı için böyle yetenekli oyuncular kaybolup gidiyor.
Fenerbahçe’nin altyapısının kalbi olan Dereağzı Tesisleri’nde son yıllarda kemer iyice gevşedi. Kurallar büyük ölçüde sürüyor gibi olsa da uygulanması konusunda çok ciddi handikap var.
Mesela tesise dönüş saati eskiden çok ciddi bir konuydu. Fakat şimdi U-21 oyuncuları güvenlikleri ayarlamış durumda. Görevlileri bağlayan futbolcular gece tesise son giriş saatinden çok daha geç saatlerde dönebiliyor. Bunun gibi birçok kural esnerken Dereağzı’nda ciddi bir başıboşluk var.
4-5 sene öncesinde bile üst yaşlara gelen futbolcuların çoğu akşam antrenmanını yaptıktan sonra da tesiste konaklamaya devam ederdi. Fakat artık özellikle yaşları ilerlemiş futbolcular tesislerde vakit dahi geçirmiyor. Ailesi burada olmayan futbolcular bile arkadaşlarına kalmaya gidiyorlar. Kısacası Fenerbahçe’nin altyapısı bitik bir halde. (Skor)