Gazete Habertürk'ten Murat Ağca'nın haberine göre; spor tarihine ve futbol kültürüne karşı vefasızlık örneklerinin en çarpıcısı, şu günlerde yıkımına başlanacak olan Trabzonspor efsanesinin doğduğu Hüseyin Avni Aker Stadı ile yaşandı.
Zira 1951’den 2017’ye kadar Trabzonspor’a ev sahipliği yapmış bu tarihi stat, Akyazı’daki yeni tesis için terk edilirken, eski stadın yapımına en büyük katkıyı yapmış, hatta stat için arazisini bile bağışlamış Avni Aker de unutuldu!
Akyazı Stadı’nın ismi Şenol Güneş olurken, Trabzon’un ilk beden eğitimi öğretmeni ve Beden Terbiyesi Bölge Müdürü olarak Trabzon’a stat kazandırmak için büyük emek veren Aker’in ismi tarih sayfaları arasına gönderildi.
SELİM SIRRI İLE ÇALIŞTI
1899’da Vakfıkebir’de doğan ve öğretmenlik yapan Aker, 1926’da ünlü spor adamı Selim Sırrı Tarcan tarafından İstanbul’da açılan Beden Eğitimi Kursu’na katılarak Trabzon’un ilk beden eğitimi öğretmeni oldu.
Beden Terbiyesi Bölge Asbaşkanlığı görevi sırasında stadın bulunduğu arazinin istimlakı ve spor tesisine dönüşmesi için çalışan Avni Aker, bu iş için kendi arazisini bile bağışlamıştı.
Akyazı’daki yeni stat ve çevresinin adı Şenol Güneş Spor Kompleksi olurken, Trabzonspor’un yakın zamanda stada Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş gibi bir sponsor ismi vermesiyle Avni Aker adı tamamen unutulup gidecek...
AİLESİ TEPKİLİ
Hüseyin Avni Aker’in ailesi de yaşanan vefasızlıktan üzüntü duyuyor. Aker’in yeğeni Cem Aker, Trabzon medyasına yaptığı açıklamada ilgisizlikten dert yandı.
Aker, “Arsasını bağışladığı ve stadın yapılmasında büyük emeği geçen Avni Aker’in bir gün dahi mezarı bile ziyaret edilmedi. Şimdi yeni stat ile ismi de kalktı” dedi.
Trabzonspor’un, Galatasaray ve Fenerbahçe kadar olamadığını öne süren Aker, “Onlar kendi değerleri Ali Sami Yen’i, Şükrü Saraçoğlu’nu anıyorlar. Ama bizde öyle bir şey yok. Şimdi stadyum yıkılıyor, yeni stadyumun parayla ismini satacaklar, tamamen unutulacak. Bu stadın yeri için arazi bağışlamış Hüseyin Bey, unutulup gidecek. Trabzon’a hiç yakışmıyor” dedi.
HAYRİ GÜR TEKLİF ETTİ
Stada Hüseyin Avni Aker’in isminin verilmesini, arkadaşı olan ve halen ismine Trabzon’un en büyük spor salonu bulunun beden eğitimi öğretmeni Hayri Gür teklif etmişti.
Gür olayı şöyle anlatmıştı: “1940’lı yıllarda Avni Aker’le aynı okulda beraber çalıştık. Stad inşaatı tamamen bitmiş ve isim aranıyordu. Bir genel kurul oluşturuldu, ben de Aker’in ismini teklif ettim. Sanat Okulu ile Yenimahalle arası o zamanlar uçurumdu, at arabaları ile toprak taşıyarak doldurduk. Çimleri ekmeye başladık. Daha sonra 60 kişilik kapalı tribün ile açık tribün yaptık. Tüm bunları anlatınca bana hak verdiler ve stada Avni Aker’in ismini verdiler.”