Son dakika: Avrupa Adalet Divanı’ndan Avrupa Süper Ligi kararı
Avrupa Adalet Divanı, 2021 yılında Avrupa'nın 12'i dev kulübü tarafından başlatılan ancak UEFA ve FIFA tarafından engellenen Avrupa Süper Ligi projesiyle ilgili kararını verdi.
Real Madrid, Barcelona ve Juventus projenin peşini bırakmadı
Real Madrid, Barcelona ve Juventus’un hala peşini bırakmadıkları proje için üç kulüp İspanya’da Madrid Mahkemesi’ne başvuru yapmış ve UEFA’nın kendilerine ceza verme yetkisi olmadığını ve kurumun Avrupa futbolunda bir monopol olarak varlık göstermesinin AB yasalarına aykırı olduğu iddiasında bulunmuşlardı. Ancak Madrid Mahkemesi bu konunun Avrupa Adalet Divanı’nın yetki alanında olduğu gerekçesiyle dosyayı Lüksemburg’a göndermişti. Mahkeme savcısı Yunan Athanasios Rantos ise 2022 Aralık ayında mahkemeye sunduğu raporda FIFA ve UEFA’nın onay merci olmasının AB yasalarına uygun olduğunu belirtmişti.
Adalet Divanı kararını açıkladı
Bütün bunların ışığında Avrupa Adalet Divanı kararını açıkladı. Mahkeme UEFA ve FIFA'nın Süper Lig gibi futbol müsabakalarının önceden onaylanmasına ilişkin kuralları "AB yasalarına aykırı". “Rekabet yasasını ve hizmet sunma özgürlüğünü” ihlal ettiğine karar verdi.
Ancak mahkeme kendisine Süper Lig özelinde değil, genel olarak FIFA ve UEFA kurallarıyla ilgili soru sorulduğunu da vurguladı.
Süper Lig projesi onaylanacak mı?
Bu karar, "Süper Lig projesi gibi bir projenin mutlaka onaylanması gerektiği" anlamına gelmiyor. Federasyonların bakış açısına göre, kuralları değiştirmenin durumu kendi lehlerine çevirip çeviremeyeceği sorusu ortaya çıkıyor.
"Maçlar ücretsiz yayınlanacak"
Kararın ardından Avrupa Süper Lig CEO'su Bernd Reichart da bir açıklama yaparak, "Futbolda UEFA'nın tekeli bitti! Kulüpler kendi geleceklerini belirleyebilecek. Avrupa Süper Ligi'ndeki tüm maçlar ücretsiz olarak yayınlanacak." dedi.
La Liga tepki gösterdi, Perez bayram etti
Adalet Divanı'nın bu kararının ardından La Liga yönetiminden kararı eleştiren flaş bir açıklama geldi. La Liga yönetiminden yapılan açıklamada, "Bugün Avrupa Süper Ligi'nin bencil ve elitist bir model olduğunu her zamankinden daha fazla vurguluyoruz. Tamamen açık olmayan, yalnızca yerel ligler üzerinden sezon sezon doğrudan erişime sahip olan her şey kapalı formattır." ifadelerine yer verildi.
Real Madrid Başkanı Florentino Perez ise kararı, “Bugün futbol tarihi için harika bir gün. Bugün kazandık. Futbol, taraftarlar ve özgürlük kazandı. Futbol, bir daha asla tekel olmayacak.” sözleriyle değerlendirdi.
UEFA: "Bu karar, Süper Lig'in onaylandığı veya onaylandığı anlamına gelmez"
UEFA'dan da Avrupa Adalet Divanı'nın kararıyla ilgili açıklama geldi. UEFA'nın internet sitesinden yapılan açıklama şöyle:
"Bu karar, sözde Süper Lig'in onaylandığı veya onaylandığı anlamına gelmez; daha ziyade, UEFA'nın ön izin çerçevesinde önceden var olan bir eksikliğin altını çiziyor; bu, Haziran 2022'de kabul edilmiş ve ele alınmış bir teknik husustur. UEFA, yeni kurallarının sağlamlığından ve özellikle de bu kuralların tüm Avrupa kanunları ve düzenlemelerine uyduğundan emindir.
UEFA, toplumun daha geniş çıkarlarına hizmet etmeye devam etmesini sağlayarak Avrupa futbol piramidini sürdürme konusundaki kararlılığını sürdürüyor. Avrupa spor modelini ulusal dernekler, ligler, kulüpler, taraftarlar, oyuncular, antrenörler, AB kurumları, hükümetler ve ortaklarla birlikte şekillendirmeye devam edeceğiz.
Taraftarların ve tüm paydaşların vazgeçilmez modeli olarak ilan ettikleri dayanışma temelli Avrupa futbol piramidinin, Avrupa ve ulusal yasalarla kopma tehlikesine karşı korunacağına inanıyoruz."
Avrupa Süper Ligi nedir?
İngiltere'den Arsenal, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Tottenham, İtalya'dan Milan, Inter ve Juventus, İspanya'dan Atletico Madrid, Barcelona ve Real Madrid kulüpleri 19 Nisan 2021'de Avrupa Süper Ligi girişimini başlattıklarını açıklamıştı.
Ancak gerek FIFA ve UEFA gerekse spor kamuoyundan gelen tepkiler nedeniyle Real Madrid, Barcelona ve Juventus haricindeki 9 kulüp sadece sözlü olarak (projeden çekildiklerine ilişkin resmi imza atmadan) çekildiklerini söylemişlerdi.
Söz konusu girişime karşı güçlerini birleştiren UEFA ve FIFA, oluşumdan çıkmayan 3 takımın, UEFA ve FIFA'ya bağlı organizasyonlardan ve ulusal liglerden çıkarılması, uluslararası maçlara oyuncu göndermesinin yasaklanması gibi yaptırımlarla karşılaşabileceği konusunda uyarmıştı.
"UEFA kendi tekelini kötüye kullanıyor"
Avrupa Süper Lig'ini dışarıdan temsil eden pazarlama ajansı A22'nin patronu Bernd Reichart, Alman Sportschau'ya yaptığı açıklamada UEFA'nın kendi tekelini kötüye kullandığını belirterek, "UEFA, müsabakaları düzenliyor ve aynı zamanda diğer müsabakaları da reddedebiliyor; bu bir çıkar çatışmasıdır." dedi.
Reichart, Almanya'daki DFL gibi profesyonel futbola yönelik ticari organizasyonların ulusal düzeyde mümkün olduğunu ancak Avrupa düzeyinde mümkün olmamasının AB yasalarına aykırı olduğunu iddia ediyor.
"Kulüplerin UEFA'daki temsili artmalı"
Reichart aynı zamanda Avrupa Kupası'nın da kötü organize edildiğini ve Şampiyonlar Ligi'ndeki reformun rekabeti geliştirmek yerine yalnızca şişirdiğini düşünüyor. Her şeyden önce daha fazla üst düzey oyun istediklerini belirten Reichart, kulüplerin UEFA İcra Komitesi'ndeki iki sandalye dışında gerçek anlamda söz hakkına sahip olmamasını da eleştiriyor.
Florentino Perez projenin savunucusu
Real Madrid Başkanı Florentino Perez, Süper Lig'i uzun süreden beri savunuyor. Real Madrid Başkanı kulüp genel kurulunda yaptığı son konuşmada, "Kulüplerin kendi kaderleri kendi ellerinde olmalı" dedi.