Avrupa Birliği dijital pasaport uygulamasına geçiyor, “Dijital Pasaport nedir?”
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) koronavirüsün sektörel bazdaki etkisini hafifletebilmek için bir süredir dijital pasaport uygulamasına geçilmesini savunuyordu. IATA sözcüleri, bu uygulama sayesinde hasta olan bireylerin veya temaslı olan bireylerin tespit edilip seyahat etmelerinin önüne geçileceğini duyurdu. “Travelpass” şeklinde tanımlanan bu girişimi Avrupa Birliği üye ülkeleri tartışmaya açtı. Almanya Şansölyesi Angela Merkel, dijital pasaport uygulamasının önümüzdeki yaz sezonundan itibaren zorunlu hale getirilmesini önemle belirtti. Peki, dijital pasaport uygulaması nedir?
Dijital pasaport nedir?
Koronavirüsün sağlık sektörü ile beraber en yıkıcı olduğu bir diğer alan havacılık sektörü. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) salgının olumsuz etkilerini minimize edebilmek için dijital pasaport hamlesinde bulundu. Bu yolla, seyahat etmek isteyen bireylerin sağlık bilgileri ikinci ve üçüncü kurumlarla paylaşılacak. Koronavirüs testi pozitif olan veya koronavirüslü kişilerle temasa geçmiş olan bireylerin seyahat etmesi engellenecek.
İlk olarak, IATA üyesi Avustralya menşeili Qantas, aşı olmayan kişilerin seyahat edemeyeceğini duyurmuştu. Qantas’tan sonra United Airlines, JetBlue ve Lufthansa gibi firmalar, yolculardan aşı bilgisi ve PCR testi talep etmeye başladı. IATA, bu uygulama sayesinde işi dijitale kaydırıp; havayolu sektörünün eski gücünü yakalamasını ümit ediyor.
Angela Merkel, “Tüm Avrupa Birliği vatandaşlarının…”
Avrupa Birliği’ne bağlı ülkelerin toplantısında konuşan Almanya Şansölyesi Angela Merkel, dijital pasaport uygulamasının kapıda olduğunu ima ederek; “Tüm Avrupa Birliği vatandaşlarının dijital sağlık pasaportuyla beraber yaz tatiline çıkmasını planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.