Avrupa Süper Ligi'ne karşı, Kızıl Elma Süper Ligi!
12 dev kulübün Avrupa Süper Ligi'ni kurduğunu açıklamasının ardından Avrupa'da kaos sürerken uzun süredir Türkiye, uzun yıllardır planladığı organizasyon için harekete geçti. Türkî Cumhuriyetler'in bir araya gelmesi hedeflenen Turan Kupası için çalışmalar sürüyor. İşte detaylar...
UEFA ve FIFA'dan rest
Real Madrid, Liverpool, Manchester United ve Barcelona gibi dünyanın futbol devlerinin içinde yer aldığı 12 kulüp, Avrupa Süper Ligi kurduklarını açıkladı. UEFA ve FIFA, "Bu ligi kurarsanız sizi yerel liglerden ve kendi organizasyonlarımızdan men ederiz" dedi. Diğer yandan TFF ve Kulüpler Birliği bir açıklama yaparak Süper Lig'in karşısında olduğunu bildirdi.
Avrupa futbolu parçalandı
Futbol şu gün itibarıyla büyük bir kaosla karşı karşıya. Avrupa futbolundaki birlik parçalanmanın eşiğinde. Liglerin bütünlüğünden mali duruma kadar her şey darmadağın olacak. Basketboldaki gibi ikili bir yapı oluşacak. Büyük kulüplerin daha çok para kazanmak için kurduğu bu birlik sabit kulüplerin dışında 5 takımın her sene yapılan puanlamayla belirlendiği bir formatı öngörüyor.
'Avrupa 12'den büyüktür'
İçinde yer alanlara bugünkü kazançlarından çok daha fazlasını vaat ediyor. Türkiye'den bir kulüp bu lige girmeyi göze alır mı, şimdiden bir şey demek zor. Diğer yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasetteki "Dünya 5'ten büyüktür" sözünün futbolda bir yansıması olur mu? Yani Türkiye "Avrupa, 12'den büyüktür" der mi? Yani, İsmet Paşa'nın da dediği gibi futbolda yeni bir dünya kurup onun içinde yer alır mı?
250 milyonluk kupa hayali
Aslında Türkiye'de futbolda yeni bir futbol organizasyonu çalışması yürütülüyor, uzun zamandır. Bu girişim siyasetteki 'Turan ülküsü'nün bir yansıması. Evet, bir 'Turan Kupası'ndan söz ediyoruz!
Malum 'Kızıl Elma' adıyla da sembolleştirilen 'Turan ülküsü', Türkiye sağ siyaseti tarafından Adriyatik'ten Çin'e kadarki coğrafik bölgedeki Türk nüfusunun birliğini düşler. Bugün itibarıyla bu 250 milyonluk bir nüfusa tekabül ediyor. Futboldaki birlikse daha dar kapsamlı bir düşü barındırıyor, şimdilik. Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) eski dış ilişkiler icra kurulu uyesi Gürkan Teoman, Turan Kupası girişimi için çalışan isimlerin başında geliyordu. Proje için 12 akademisyen ve spor dünyasından isimler de destek veriyor.
Turan Kupası nedir?
Kupayla Türkî Cumhuriyetler'in bir araya gelmesi hedefleniyor. Kupayla önemli bir gelir kapısı da yaratılması planlanırken teknik direktörler arasında bilgi paylaşımı ve takımlar arasında işbirliği de öngörülüyor. Turan Kupası'nda 7 bağımsız Türkî Cumhuriyet olan Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden takımların yer alması arzulanmakta. Bu çerçevede Türkiye'den Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray, Trabzonspor'un yanı sıra Rubin Kazan, Karabağ, Neftçi, Astana, Aktöbe, Dordoy, Kara Balta, Pakhtakor, Traktör ve Lokomotif Taşkent gibi birçok takımın da katılması isteniyor. Organizasyonda örnek alınan modelse basketboldaki EuroLeague...
4 takımla başlayacaktı ama pandemi çıktı
Turan Kupası, bağımsız kişilerin yürüttüğü bir girişim. Bu girişimin başını çeken Teoman Gürkan, Ajansspor'a yaptığı açıklamada FIFA ve UEFA'ya bağlı olan TFF'nin bu aşamada resmi olarak bu çalışmaya girmesinin mümkün olmadığını söyledi. Gürkan, Turan Kupası'na 4 takımla bir hazırlık turnuvasıyla başlangıç yapmak istediklerini belirterek, "Ama pandemi bu çalışmamızı ertelememize neden oldu" dedi.
FIFA ve UEFA engel olur mu?
Gürkan, daha öne hazırlık turnuvası adı altında UEFA ile yazıştıklarını da kaydederek, "Özel turnuva da olsa UEFA'ya bildirmek ve hakem talep etmek zorundasınız. Biz bildirimimizi yapmıştık. Özel turnuvaların önünde bir engel yok. Biz aşama aşama bunu resmi bir turnuvaya dönüştürmeyi istiyoruz.Dört büyük kulübümüz başlangıçta yer almayabilir ama diğer Anadolu kulüpleri yer alabilir. Arap Ligi kuruldu ve FIFA buna karşı çıkmadı. Bölgesel kupalar da var. FIFA ve UEFA yönetmelikleri buna uygun. Sadece KKTC ve Azerbaycan'ın Traktör takımının yer alması halinde bazı sıkıntılar söz konusu olabilir" dedi.
Önce özel turnuva sonra lig
Özel turnuvadan bir lige doğru evrilmeyi amaçladıklarını belirten Gürkan şunları söyledi: "Yayın geliri, sponsor, iddia gelirinin yanı sıra üye ülkelerin hükümetler nezdinde yaratacağı kaynaklar da olabilir. Yani tatmin edici bir geliri olan bir lig yaratmak mümkün. Biz pandemi olmasaydı Türkiye'den bir Süper Lig takımı bir Azeri takımı ve yine Türk dünyasından da iki takımla bir hazırlık turnuvası yapacaktık ama dediğim gibi pandemi bunu erteletti. Ama bunun için çalışmalarımız sürüyor."
Nihat Özdemir'den Azeri çıkışı
Diğer yandan TFF Başkanı Nihat Özdemir, hafta sonu verdiği bir demeçte bu pencereyi kısmi olarak araladı. Özdemir, “Azeri kardeşlerimizin Türkiye liglerinde oynamasını çok arzularız. Devletlerimiz arasında anlaşma olursa belki Azerbaycanlı kardeşlerimizi Türk Milli Takımı’nda da oynatırız, Türkiye’de de yabancı statüsünde olmayıp Türk oyuncular gibi oynatabiliriz” dedi.
7 ülke işbirliğine gitti. Macarlar da var
Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) üyesi Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Macaristan, Türkmenistan ve Özbekistan'ın futbol federasyonları arasında işbirliği 14 Nisan 2021'de imzalandı. Anlaşmayla birlikte ülkeler arasında, özel turnuvalar, maçlar ve birlikte kamplar düzenlenmesi kararı alındı. Bunun dışında altyapı, eğitim, hakemlik, gelişim programları başta olmak üzere birçok sportif konuda ortak çalışmalar yapılması da imza altına alındı.
'Dünya futbolunda büyüyeceğiz'
Özdemir, imza töreninde yaptığı konuşmada, "Futbol federasyonları olarak imzalayacağımız anlaşmanın ardından, hep beraber futbol alanında da çok önemli işler yapacağımıza inanıyorum. Bu anlaşma, Türkiye Futbol Federasyonu olarak 98 yıllık tarihimizin en anlamlı anlaşmalarından birisidir. Yapacağımız güç birliği ile Türk dünyasının dünya futbolunda daha da büyüyerek söz sahibi olacağına inanıyorum. En kısa zamanda bir araya gelerek, görüşmelerimizi yüz yüze yapmayı ümit ediyorum. Anlaşmanın Türk dünyasına hayırlı olmasını diliyor, saygılarımı sunuyorum" dedi.
'Girişimi çok ciddiye alıyoruz'
TFF 1. Başkan Vekili ve UEFA Yönetim Kurulu Üyesi Servet Yardımcı, "Türkiye Futbol Federasyonu olarak, yapmış olduğumuz bu girişimi çok ciddiye aldığımızı belirtmek isterim. Eminim ki bu anlaşma, sadece bölgemizdeki futbol aktivitelerinin geliştirilmesi bakımından değil, aynı zamanda kültürel ve sosyal anlamda da federasyonlarımıza büyük fayda sağlayacak" diye konuştu.
Ütopya gerçekleşirse sürpriz olmaz!
Türkiye, bugün itibarıyla UEFA ve FIFA ekseninde kalmaya kararlı ancak diğer yandan da bu yapılarla ters düşmeyecek futbol organizasyonları için de alttan alta resmi ve gayrıresmi çalışmalar yürütülüyor. 'Kızıl Elma Süper Ligi' şimdilik bir ütopya olsa da futboldaki baş döndürücü gelişmeler, bu ütopyayı ete kemiğe büründürürse sürpriz olmaz!