Avrupa'nın 1 numaralı kabusu!
Önceden çok sık görülmeyen çapraz bağ sakatlıkları, maç takviminin yoğunlaşması ve temponun yükselmesiyle birlikte fazlaca yaşanır oldu. Hatta bu sezon aynı maçta iki farklı oyuncunun bu sakatlığı yaşadıkları da oldu.
Merih Demiral ve Nicolo Zaniolo buna güzel bir örnek. Lyon'da Memphis Depay ve Reine-Adelaide, Rennes ile oynanan karşılaşmada aynı sakatlığı yaşadılar.
Bu sezon Süper Lig'de şu ana kadar 7 futbolcu çapraz bağını kopardı.
Lokman Gör
Juanfran
Muğdat Çelik
Levent Gülen
Eren Tozlu
Sadık Çiftpınar
Christian Luyindama
Ligue 1 (6 futbolcu)
Jeff Reine-Adelaide
Memphis Depay
Yusuf Yazıcı
Kevin Monnet-Paquet
Clement Depres
Oumar Solet
Serie A (10 futbolcu)
Merih Demiral
Nicolo Zaniolo
Alex Ferrari
Christian Kouame
Kevin Malcuit
Leonardo Pavoletti
Marco D'Alessandro
Davide Zappacosta
Giorgio Chiellini
Mohamed Fares
Premier Lig (6 futbolcu)
Calum Chambers
Wesley
Leroy Sane
Nathaniel Clyne
Sam McQueen
Bartosz Kaputska
La Liga (4 futbolcu)
Marco Asensio
Kike Barja
Alexander Szymanowski
Quini
Bundesliga (5 futbolcu)
Georgidas Siadas
Simon Asta
Akaki Gogia
Niclas Füllkrug
Niklas Süle
Spor kulüplerinde uzun yıllar çalışan ve çapraz bağ başta olmak üzere, sporcuların yaşadığı bir çok sakatlığın ameliyatını yapan spor cerrahisinin önde gelen isimlerinden Dr. Sarper Çetinkaya da artan maç trafiğine dikkat çekiyor.
Çetinkaya, çapraz bağ sakatlıklarının artış nedenine dair şunları söylüyor: "Daha mücadeleci, rekabetin arttığı ( forma kapma ve ekonomik piyasada değerini artırmak için), sert oyunlar ve sık - yoğun maç trafiği en önemli nedenler."
Tedavi sürecinin 6-7 olduğunu kaydeden Çetinkaya, "Bazen nadir de olsa 4-5 ayda oynayanlar da var ama istisna. Oraya yeni bağ transfer ediyorsun ve o konulan yeni bağın tutması adapte olması (yeni kılcal damarlar, hücrelere ve sinir uçları vs oluşması) minimum 4-5 ay sürüyor ve zamanla giderek yeni bağ güçleniyor sonra oyuncunun adalesini eski kuvvet ve hıza getirmek reflekslerini artımak vs de zaman alıyor. Maç eksiğinin giderilmesi ve en önemlisi oynadıkça korku ve tedirginliğini üstünden atması da zaman alıyor. Toprağa ekilen fidan gibi. Fidan tutacak, büyücecek ve sonra da çiçek açacak / meyve verecek. Bu iş biyolojik bir süreç. Zaman lazım" dedi.
Merih Demiral eski performansına kavuşur mu?
Çetinkaya bu soruya da şu cevabı veedi:
"Bağ yerine tam tutar ve iyileşirse sorun olmaz."
AJANSSPOR