Milli Voleybolcu Bahar Toksoy Guidetti, Yale Üniversitesi’ne kabul edildi.
Vakıfbank, Fenerbahçe, THY gibi önemli kulüplerin formasını giyen Bahar Toksoy Guidetti, Yale Üniversitesi’nin Kadın Yöneticilere Özel Liderlik Eğitimi programına kabul edildi.
Yale Üniversitesi’nin üst düzey kadın yöneticilere açtığı program; kadınların liderlik pozisyonlarında hala yeterince temsil edilmediği bir dünyada, sahip oldukları yetenek, bilgi ve birikimi duygusal zekâları ile birleştirerek önlerindeki engelleri aşmaları ve fark yaratabilmeleri için yeterli donanıma sahip olmalarını hedefliyor.
Dünyanın en önemli üniversitelerinden birinden eğitim alacak olmanın heyecanını taşıyan başarılı voleybolcu, temsil ettiği spor branşının programa kabul sürecinde avantaj sağladığının altını çizdi. ‘Bu gibi deneyim odaklı eğitim liderlik programlarının ne belirgin özelliği; kurumun katılımcılara sağlayacak katkının yanı sıra, katılımcıların birbirlerine de katkı sağlamalarını önceliklendirmeleri. Adayların başvuru süreçleri genellikle bu temel kriter üzerinden ilerliyor. Yöneticilik deneyimim olmadığı halde bu programa kabul edilmemin en önemli nedenlerinden biri; voleybolun kapsayıcılık ve eşitlik kültürünün, farklı meslek gruplarındaki kadın liderlere hak ettikleri noktaya gelmelerini sağlayacak yenilikçi yolları bulmalarında ilham verebilecek olması.’
''Umarım attığım bu adım kızıma, kız çocuklarına, genç kadın sporculara ilham verir''
Bahar Toksoy Guidetti, 6 farklı dersi tamamlayarak mezun olacağı programın geleceğe dair planlarına nasıl bir katkı sağlayacağını da şu şekilde açıkladı. ‘Yale Üniversitesi, akademik anlamda çok güçlü bir kurum olmasının yanı sıra, programın kadın liderlere özel bir müfredatının olması da çok ilgimi çekti. Yakın gelecekte liderlik pozisyonu hedefleyen bir kadın olarak, bugüne kadar kişisel çabamla ve deneyimlerimle ilerlediğim yolda, uluslararası geçerliliği olan bu eğitim bana çok önemli bir donanım sağlayacak. Güçlü yanlarımı keşfetmem, kendi liderlik stilimi bulmam ve potansiyelimi nasıl kullanmam gerektiği konusunda yol gösterici olacağına inanıyorum. Bunun yanı sıra, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği savunucusu olarak; programı süresince farklı ülkelerde ve farklı alanlarda benzer mücadeleyi veren kadın liderlerle tanışacak olma fırsatını da çok önemsiyorum. Onların bakış açıları ve deneyimlerinden de ilham alarak spordaki cinsiyet eşitliği çabalarımızı nasıl güçlendirebileceğimize dair birçok yeni fikir üretebileceğimden şüphem yok. Kadınlar karar verici mekanizmalarda kendilerine yer bulamadıkları sürece toplumsal sınırlar ve yargılarla beslenen cinsiyet eşitsizliği ile mücadelemiz hep yetersiz kalacak. O nedenle, umarım attığım bu adım kızıma, kız çocuklarına, genç kadın sporculara ilham verir, onları daha büyük hayaller kurmaları için motive eder.’
Milli futbolcu Nuri Şahin’in Amerika’nın akademik mükemmellik ve saygınlık simgesi 8 üniversitesinin oluşturduğu Ivy League listesinde yer alan Harvard Üniversite’sine kabul edilen ilk Türk sporcu olmasının ardından, Bahar Toksoy Guidetti de Ivy League’de yer alan bir diğer üniversite olan Yale Üniversite’sine kabul edilen ilk Türk kadın sporcu oldu.
Bahar Toksoy Guidetti hakkında…
Türk Hava Yolları Spor Kulübü’nde kariyerini sürdüren Bahar Toksoy Guidetti, 20 senelik profesyonel sporculuğun yanı sıra, iş hayatında ve toplumsal sorunlarla mücadelede başarılı girişimlere imza atmış bir rol model. Kariyerinde CEV Şampiyonlar Ligi, FIVB Kulüpler Dünya Kupası, Türkiye Ligi, Türkiye Kupası ve Türkiye Süper Kupası gibi sayısız sportif başarı ve çok sayıda rekor bulunan milli sporcumuz, 2012 yılında Londra’da gerçekleşen Olimpiyat Oyunları’na katılan ilk Türk takımının oyuncusu olarak tarihe geçti. Saha içindeki başarılarının yanı sıra, sporun birleştirici ve iyileştirici gücünü kullanarak cinsiyet eşitsizliğine karşı mücadele vermeyi amaçlayan Bahar Toksoy Guidetti, iş dünyasına ilk adımlarını 2019 yılında kız çocukları için kurduğu akademi ile attı. Kız çocuklarını spor yoluyla güçlendirmeyi ve onlara fırsat eşitliği sağlamayı hedefleyen deneyimli voleybolcu, 2019 yılında kız çocuklarının güçlenmesi yönünde çalışmalara öncü olan uluslararası 25 rol model kadından biri olarak gösterildi. 2020 yılında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Savunucusu seçildi. Böylece bu unvan tarihte ilk kez Türk bir sporcuya verilmiş oldu.