Maymun Çiçeği Hastalığı Türkiye'de görüldü! Bakan Koca'dan açıklama
Maymun Çiçeği Hastalığı Türkiye sınırları içinde de ilk kez görüldü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıkladı. Maymun Çiçeği Hastalığı hangi ilde görüldü. Maymun çiçeği hastalığının belirtileri nelerdir?
Bakan Koca'nın açıklaması sonrası vatandaşlar yoğun şekilde Maymun Çiçeği Hastalığı ile ilgili soruların yanıtlarını aramaya başladı. Yüz binlerce kişi, "Maymun Çiçeği Hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Maymun Çiçeği Hastalığı nasıl bulaşır? Maymun Çiçeği Hastalığı nerede, hangi ilde görüldü?" sorularının yanıtını yoğun şekilde araştırıyor.
Bakan Koca'dan maymun çiçeği hastalığı açıklaması
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
"Bir hastamızda maymun çiçeği hastalığı tespit edildi. Hasta 37 yaşında, bağışıklık sistemi yetersizliği var. Kendisi tecrit edilmiş durumda. Temaslı takibi yapıldı, başka bir vakaya rastlanmadı. BİLİNDİĞİ GİBİ, bu hastalık solunum yoluyla değil, yakın fiziksel temasla bulaşıyor."
Maymun Çiçeği hastalığı hangi ilde görüldü?
Maymun Çiçeği Hastalığı'nın ilk görüldüğü il belli oldu. Buna göre; Maymun Çiçeği Hastalığı'na yakalanan vatandaş İstanbul'da yaşıyordu. Vakanın tedavisi İstanbul'da bir hastanede sürüyor.
Maymun Çiçeği hastalığının belirtileri nelerdir?
Maymun çiçeği virüsünün bedenin farklı bölgelerinde oluşan bazı semptomları bulunmaktadır. İlk tespit edilen semptomlar arasında yüksek ateş, baş ağrısı, sırt ağrısı, kas ağrısı ve şişlik öne çıkıyor.
Ateş arttıkça vücutta bir kızarıklık ve kaşıntı oluşmaya başlıyor. Bu genelde yüzde başlıyor ve daha sonra vücudun başka noktalarına ulaşıyor. Genelde avuç içinde ve ayakların tabanlarında yaygın bir şekilde ortaya çıkıyor. Kaşıntı aşırı derecede rahatsız edici ya da acı verici olabiliyor. Öte yandan bu kaşıntı süreci geçtikten sonra ayak tabanları ve avuç içindeki yaralar kabuk bağlıyor ve geçiyor.
Bilim insanları ve uzmanlar bu enfeksiyonun genelde 14-21 gün arasında sürebileceğini belirtiyor.
Maymun Çiçeği hastalığı nasıl bulaşıyor?
Maymun çiçeği virüsü hastalık bulaşmış bir kişiyle yakın temasta olan birisinden kolaylıkla bulaşabiliyor. Virüs ciltteki bir yaradan, solunum yoluyla ya da göz-burun-ağızdan bulaşabiliyor.
Uzmanlar cinsel yollarla da virüsün bulaşabileceğine dair açıklamalarda bulundu.
Öte yandan bu hastalık, virüs bulaşan maymun, fare ve sincap gibi canlılardan ya da üzerinde virüs bulunan yatak örtüsü, elbise, kıyafet gibi ürünlerde de bulaşabiliyor.
Maymun Çiçeği hastalığı ölümcül mü?
Bilim insanlarının geçmişte yaptıkları açıklamalara göre maymun çiçeği virüsü, çiçek hastalığına benziyor ve genelde hafif geçiyor. Hastalık birkaç hafta içerisinde kendi kendine tamamen geçebilirken buna karşılık bazı durumlarda çok ağır geçebiliyor. Batı Afrika'da bu hastalığın ölüme sebebiyet verdiğine dair kayıtlar mevcut.
Maymun Çiçeği hastalığının tedavisi nedir, aşısı var mı?
Maymun çiçeği virüsünü önlemede çiçek hastalığı aşının yaklaşık %85 oranında etkili olduğu bilinmektedir. Bu durumdan dolayı çiçek aşısı olan kişilerde maymun virüsü çiçeği virüsü daha hafif hastalığa neden olabilir. Şu anda yapılan çiçek hastalığı aşısı ise halka uygulanmamaktadır. Uygulanan aşılar, genelde sağlık çalışanlarının korunmaları için uygulanır.
Öte yandan antiviral ilaçların da etkisinin olduğu aktarıldı. ABD'nin önde gelen sağlık kuruluşlarından Hastalık Önleme ve Mücadele Merkezleri'nden (CDC) Andrea McCollum, “Eğer bireyler hastalandıysa genelde iki ile dört hafta hasta kalırlar. İnsanların erken tanı koymaları ve bir an önce tedavilerine başlamaları ve bu süre zarfında görüştükleri insanları bilgilendirmeleri gerekiyor” dedi.