Bakan Koca'dan ilaç açıklaması!
Erken müdahalenin önemini vurgulayan Bakan Koca, "Yayılmanın önünü kesmezseniz, tedavi ile sonuç alamazsınız. İlk vakadan bu yana filyasyonu kullanıyorduk. Virüsün ülkemize girişini geciktirirken bu yöntem üzerine çalışıyorduk. Filyasyon yapılan temaslı kişi sayısı 322 bin 754. Vakalara erken müdahale mücadele stratejimizi oluşturuyor. Vakalara erkenden ilaç tedavisine başladık. İlaçları ücretsiz olarak ulaştırdık. Erken tedaviye başlamanın diğer somut sonucu ise zatürreye dönüşme hızının değişmesidir. Erkenden ilaç tedavisine başlamasıyla zatürre hızı düşmüştür" ifadelerini kullandı.
%18'e düştü"
Belirgin bir azalmanın olduğunu ifade eden Bakan Koca, "65 yaş üstü vatandaşlarımızın dışarı çıkışını kısıtladık. Sonrada bu virüsü taşıma riski olanlara kısıtlama getirdik. Belirgin azalma gördük. Kısıtlamadan önce virüs bulaşanların yüzde 65'i 65 yaş üstüydü, kısıtlamadan sonra yüzde 18'e düştü" dedi.
İspanya ve ABD gibi olmadığımızı vurgulayan Koca, "Vaka sayımızda artış devam ediyor ama artış hızı düşüyor. İspanya ve ABD değiliz, hastalığa erken müdahale etme gücümüz var. Tespit edilen vaka ile temasınız olmuşsa hiç vakit kaybetmeyin" sözlerini kullandı.
Sokağa çıkma yasağı devam edecek mi?
23 Nisan'da sokağa çıkma yasağı ile ilgili konuşmadıklarını ifade eden Koca, "Daha sonraki haftalarla ilgili sokağa çıkma yasağı bugünkü Bilim Kurulu'nda gündeme gelmedi. Bilim Kurulu karar merci değil, tavsiye kararları alan bir kurul. 23 Nisan ile sokağa çıkma yasağının birleştirilmesi konusu görüşülmedi. Gelecek hafta görüşülebilir" dedi.
Bakan Koca'nın diğer açıklamaları şu şekilde:
Hasta artış hızımızın düştü, ölüm artış hızının durağan ve sağlık kuruluşlarımızın doluluk olanı stabilleşti. Bu tablo bizim için sevindirici.
"DSÖ, şeffaflığımızı belirtti"
Dünya Sağlık Örgütü'nün Türkiye ile ilgili hiçbir sorunu yok. Bizim hem vaka hem de ölüm rakamlarımızı ne kadar şeffaf yaptığımızı belirten açıklamaları da oldu. PSR testinin yapıldığı ülkeler için ikinci kod veriliyor. Türkiye için verilen kod doğrulanmış vaka şeklinde. Dünya Sağlık Örgütü, bizim yaptığımız çalışmaları ve bilgileri takdir ile anıyor.
Dornaz Alfa, Covid-19 tedavisinde etkili mi?
Sözü edilen ilaç, uluslararası bir ilaç firmasının patentli ilacı. Türkiye'de ruhsatlı bir ilaç. Akciğerde tıkaç olan hastalara uygulanan bir ilaç. Covid 19 ile ilgili bu ilacın yararlı olduğu yönünde çalışmaların olduğunu biliyoruz. Hem aşı hem de tedavi ile ilgili çalışmaları yapan kurumlara çağrıda bulunduk. Sosyal medya üzerinden insanların umudu ile oynanamaz. İnsanlığa faydalı çalışma yapan herkes bizim için kıymetlidir. Klinik araştırma için 23 Mart'taki çağrımıza yanıt verilebilirdi.
Türkiye pik noktasını ne zaman görecek?
Önümüzdeki günler, 1 hafta içerisinde pik noktasına ulaşabileceğimizi görüyoruz. Çin, Güney Kore gibi ülkelerden edindiğimiz bilgilere göre bir plato döneminin olacağı ve 2 hafta içerisinde düşüşe geçebileceğimizi düşünüyoruz. Ancak bunlar bizi rahatlatmasın, ikinci bir dalga oluşmasın. Filyasyonu, dünyada bu kadar yapan tek ülkeyiz. Bununla çok rahat şekilde övünebiliriz. Türkiye'de 4500'ün üzerinde araçlı ekip var. Bunu çok ciddi yapıyoruz.
Yoğun bakım yoğunluk oranı yüzde kaç?
Vakaların Türkiye'de görülmesinden sonra hastalıkla ilgili bilgilenmemiz, dünyada görülenden farklı olduğunu gördük. Vakaların tedavisinde nasıl davranılması gerektiğini biz artık iyi biliyoruz. Çin'de yapılan çalışmalarla bildiğimiz hastalıktan biraz farklı olduğunu, hastalığı artık çok iyi bildiğimizi çok net söyleyebilirim.
Bilim kurulunun çok büyük payı var. Türkiye'deki sağlık sistemimizin güçlü olduğunun büyük payı var. 1 milyon 100 bin sağlık çalışanlarının özverisi var.Bu süreçte hastalığı bildiğimiz için erken dönemde müracaat edilmesinin çok önemli olduğunu söyleyebilirim.
Dünyadan farklı olarak ücretsiz ilaç veriyoruz. Geç gelindiğinde bunun farklı olduğunu görüyoruz. Yaşlılarda olduğunda bu hastalık kötü seyrediyor ama erken teşhis önemli. Bu süreçte temas, mesafe ve izolasyon için biraz daha sabredelim. Tedavide sorumuz yok, hasta yükünün belli kapasitenin üzerine çıkmadığını görüyoruz. ABD ve Avrupa artık hasta seçerken, bizim yoğun bakım yatak oranımız yüzde 60'ı geçmedi.
"Maske dağıtmaya devam edeceğiz"
Vatandaşımıza maskenin ücretsiz verilmesini istiyoruz. Kendilerine bir kod vererek eczanelerden teminin yolunu tercih ettik. Mesaj gelmeyenler için de eczaneye müracaat ettiğinde kimlik doğrulaması durumunda bir kod verilmesini de sağladık. 20 ile 65 yaş arasındaki vatandaşlara maske dağıtmaya devam edeceğiz.
Dünyada sağlık çalışanına bu kadar ekipman veren başka bir ülke yok.
Yasal uyarı: Bu haber Ajansspor.com tarafından yazılmıştır, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.