Başkan Çebi'nin cebinden verdiği milyonlara rağmen tarihi zarar!
Beşiktaş haberleri... Beşiktaş Divan Kurulu'nda ortaya çıkan raporlar Beşiktaş'ın mali durumu konusunda büyük ipuçları verdi. Başkan ve Çebi'nin cebinden kulübe 110.6 milyon lira para aktardığı ortaya çıktı. Mali durumu değerlendiren kongre üyesi Gökhan Tiryaki, 2020 yılında Beşiktaş'ın 500 milyon TL'nin üzerinde zarar açıklayacağını söyledi. İşte ayrıntılar...
Kulübün borcu yüzde 22 oranında artış kaydetti
Denetleme Kurulu'nun Beşiktaş Divan Kurulu'na bugün sunduğu rapora göre kulübün dernek ve diğer şirketlerin toplam borcu yüzde 22 oranında yani 617 milyon lira artış kaydetti. Artan bu borcun 237 milyon lirası banka ve faktoring şirketlerine olan borç artışından kaynaklandı. Mevcut yönetim, kulübü 3.3 milyar liralık borçla Fikret Orman yönetiminden devralmıştı.
'Bize 'Para ver' demeyi bırakın'
Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi ve yöneticiler, görev süreleri boyunca kulübe kendi ceplerinden 110.6 milyon lira para aktardı.
Geçen yılki raporda eski yöneticilerin kulübe verdiği borç tutarı 111.3 milyon liraydı. Eski yöneticilere ait borcun 100 milyon lirası da eski başkanlardan Yıldırım Demirören'e ait. Böylece siyah beyazlı kulübün başkan ve yöneticileri tarafından kulübe verilen borç 221.9 milyon liraya ulaştı. Başkan Çebi, divanda yaptığı konuşmada "Bize sürekli olarak 'Para ver' deniyor. Beyler, bize 'Ver' demeyi bırakın! Bize aksine 'Para vermeden çözün' deyin. Bizim para vermemiz sadece günün keyfinizi yaşamanızı sağlar, o kadar. Bu sözlerin bir faydası yok. Bizi beğenmiyorsanız, sandık orada. Bizi yormaktan vazgeçin" dedi.
Kısa vadeli borcun oranı düştü
Beşiktaş'ın 3.4 milyar liraya ulaşan borcunun 1.8 milyarı kısa vadeli; yani 1 yıl içerisinde ödenmesi gereken bir borç. Bu nedenle siyah beyazlıların bankalarla yapılacak yeni yapılandırma anlaşması çok daha önemli bir hal alacak. 2 yılı ana para ödemesiz 5 yıllık anlaşma, 2 yılı ana para ödemesiz toplam 9 yıl olarak yenilenecek yeni yapılandırma anlaşması yönetime bir nebze de olsun nefes aldıracak. Geriye kalan 1.6 milyarlık borçsa 1 yıldan uzun vadeli bir borç. Beşiktaş'ın bir önceki dönemki borcunun 2 milyarı kısa vadeli, 739 milyonuysa uzun vadeliydi. Son bir yılda kısa vadeli borcun toplam borçtaki oranı yüzde 73'ten yüzde 52'ye düştü.
"Yeni anlaşma yapıyoruz"
Çebi, Türkiye Bankalar Birliği liderliğinde alacaklı bankaların oluşturduğu konsorsiyumla yapılacak yeni yapılandırma anlaşamasına dair de şunu dile getirdi:
"Yeni anlaşma yapıyoruz. İstediklerimizin çoğunu alamayabiliriz ama eski anlaşmadan çok daha iyi anlaşma olacak. Eski anlaşma o kadar ağır ki bu anlaşma her şartta daha iyi olacak. Biraz olsun nefes alabileceğiz."
Beşiktaş rekor zarar açıklayacak
Beşiktaş'ın borçlarının 500 milyon lirası da vergi ve SGK yükümlülüklerinden oluşuyor. Beşiktaş kongre üyelerinden Gökhan Tiryaki, rapora ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede, "Futbol A.Ş.’nin açıkladığı zararlar ile birlikte Beşiktaş Jimnasik Kulübü Derneği'nin 91 milyon TL’lik 9 aylık zararını göz önünde bulundurduğumuzda 2019 yılında 464 milyon TL zarar eden Beşiktaş’ın 500 milyon TL’nin üzerinde zarar açıklayacağını söyleyebiliriz" dedi.
500 milyon TL alacağı var..
Tiryaki, Beşiktaş Futbol A.Ş.’nin dernekten 1 milyar TL alacağı olduğunu belirterek şunları yazdı:
"Derneğin diğer şirketlerden 500 milyon TL alacağı var. Bu karmaşıklığın da mantıklı bir açıklamasının olması gerekiyor."