Başkan Şahin Özen'den Radyospor'da flaş çağrı: "Artık lige geçmek istiyoruz"
Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Başkanı Şahin Özen ve şampiyon sporculardan Kaan Kutlu, Radyospor’a konuk oldu. Spor Kazanı programında Özgür Sancar’ın konuğu olan Özen ve Kutlu, Sualtı Sporları ile ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı.
Şahin Özen, “Üst üste 3 yıl şampiyon olunca rakipler kıskandı” ifadelerini kullandı ve lig kurma hazırlığı içinde olduklarını ifade etti. Sporculardan Kaan Kutlu ise yaptıkları sporun zorluğuna dikkati çekti ve yaşadıkları bazı haksızlıkları anlattı. İşte Şahin Özen ve Kaan Kutlu’nun açıklamaları:
Şahin Özen: ”3 yıl üst üste şampiyon olma başarısı gösterdik”
Bu yaş grubu şampiyonaları 2 yılda bir yapılıyor. Arka arkaya yapılan turnuvalar. Biz 3 yıl üst üste şampiyon olma başarısı gösterdik. Bu, Türkiye tarihinde takım sporları adına ilklerden. Bir süreklilik var. Değişen bir kadroya rağmen başarıyı tekrarlama durumu var. Aynı oyuncularla oynamıyorsunuz. 2015 yılında başka, 2019’da başka. Başarı önemli.
Şahin Özen: ”Sürekli kürsüyü görüyoruz”
Baskı her zaman var. İyi bir lobi önemli. Hakem, yönetim, personelle orada olmanız lazım. İstenmedik hakem hataları bizi buldu. Biz tabi ki kendi tarafımızdan olanları görüyoruz. Diğer takımlar aleyhine de oluyor. 3 yıl üst üste şampiyon olunca aşağı çekmek istediler bizi. Biz de yöneticiler olarak bunun mücadelesini veriyoruz. Zaman zaman disiplin kurullarına gitmek durumunda kalıyoruz. Sadece sahada değil, tüm organizasyonun içinde olmak lazım. Avustralya, Yeni Zelanda, İngilizler… 60’lı yıllardan itibaren oynayan oyunu 2006’dan itibaren organize şekilde tanıtmaya çalışılmışız. 2013’ten itibaren gençleştirilmiş bir takım durumundayız. Sürekli kürsüyü görüyoruz. Bu da önemli.
Oyunun zorlukları neler?
Su altında ve nefesle oynanan bir oyundan söz ediyoruz. Suyun altında nefessiz oynuyorsunuz. Zemin üzerinde kayan, pak denilen aparatın kaydırılmasıyla oynanan bir oyun. 25 metrelik havuzlarda oynanıyor. Kaleler var. Topu metale değdirmekle gol yapıyorsunuz. Bir kontak sporu. Temas ediyorsunuz. Omuz atıyorlar, itiyorlar. Cezalarda da belli bir süre oyun dışında kalıyorsunuz. 1, 2 ve 5 dakika cezaları var. Final maçının son 3 dakikasını 3 kişiyle oynadık. Bu çok zor bir durum aslında.
Şahin Özen: ”Dünyanın en zor sporlarından biri”
Oksijensiz ortamda düşünebilme yeteneği önemli. 15 dakikalık 2 devre... 15 dakikalık oyun daha fazla süreye de çıkıyor. Sualtı hokeyi böyle bir oyun. Eğitim seviyesi ve oynanma yaşı yüksek bir spordan bahsediyoruz. Su sporları başka bir kültür. Su sporları böyledir. Su medeniyettir. Su olmadan hayat olmaz. Biz de hayatın içindeyiz ve güzel şeyler yaşamaya çalışıyoruz. Konuşmadan aynı şeyi hissetmek kolay değil. Bu uzun süre birlikte oynamakla gelişen bir şey. Hazırlık kampları ve maçlarla bunu pekiştiriyorsunuz. Bunun da ciddi bir ön hazırlığı var. Sadece nefes tutmak zor değil. Ama nefes tutarak hareket etmek zor. Dünyanın en zor sporlarından biri.
Şahin Özen: ”Artık lige geçmek istiyoruz”
İngiltere’de süper bir görüntüleme tekniği vardı. Seyirci takımı izleyip hareket edebiliyor. Bu gelişince daha iyi oluyor tabi ki. Su sporlarının tutkunluğu vardır. İnsanlar bir defa dalınca, dalmaya hep devam etmek ister. Serbest Dalış sporcularımız da çok kıymetli. Şampiyonalar üst üste geliyor. Başarılı sporcularımız var. Hepsini tek tek kutluyoruz. Paletli yüzücülerimiz de Avrupa Şampiyonu oldu. Gençler de ülkemizin yüz akı olmaya devam ediyor. İnşallah başarı artarak devam eder. Başarı yeni sporcuyu tetikliyor. Artık bize 3-4 günler yetmiyor. Türkiye şampiyonaları organize ediyoruz. Lige geçmek istiyoruz. Sualtı Hokeyi Ligi kurulabilir. Denemelerini yaptık. Ama kulüplerin mali yapısı ve sponsor destekleri önemli.
Şahin Özen’den sponsor ve lig çağrısı
Şu anda A ve B klasmanı olarak düzenliyoruz. Lige benzer bir durumda. Oradan düşmek ve çıkmak var. Ama bu 4 günlük bir turnuvada oluyor. Haftada bir olmayabilir ama… 8 takımla oynayabileceğimiz bir lige dönüştürmek istiyoruz. Maddi yapısını oluşturabilirsek oyun gelişimi için bu çok önemli. Bizim için yeni bir ivme olacaktır.
Kaan Kutlu: ”Grup maçlarında haksızlıklar vardı”
En gençlerdenim. Son şampiyonluğu gördük. Sporcular açısından yoğun ve yorucu bir turnuvaydı. Psikolojik savaş üst düzeydeydi. Grup maçlarında 5-1 yenildiğimiz Yeni Zelanda’yı yendik. Hakem kararlarının maçı ne kadar etkilediğini gördük. Yanlış bir kararın maçı kaybettirdiğini ya da kazandırdığını görebiliyorsunuz. Grup maçlarında haksızlıklar vardı. Yarı finalde bu düzeltildi. Hakkımız olan şampiyonluğu kazandık. Oyunun seyrini değiştiren kararlar olabiliyor. Basketbol maçında bir oyuncu sürekli çelme takıyor ama maçtan atılmıyor. Ceza almıyor. Fiziksel temasa varan durumlar olmuştu.
Kaan Kutlu kaç yıldır bu sporu yapıyor?
Buz hokeyine daha önce ilgi duymuştum. Hokeyin genel kurallarını kapsıyor. Ama bunu oksijensiz ortamda yapıyorsunuz. Çıkaracağınız ses, sizin oyununuzdan götürüyor. Takım arkadaşlarınızı benimsemeniz gerekiyor. Kollektif bir oyun olması gerekiyor. Kara sporlarında bir sporcu yanlış yerde duruyorsa uyarırsınız. Sualtı hokeyinde uyarmak kolay olmuyor. Ben 5 yıldır bu sporu yapıyorum. Günde 4-5 saate kadar çalıştığımız oluyor.
Sporun gelişim süreci olumlu seyrediyor mu?
Bu spor Türkiye’de gelişiyor. 15 yaş altına kadar indi. Gençler aşağıdan geliyor. Görüntüleme teknolojisi değişiyor. Hakemler daha iyi eğitiliyor. Oyun kuralları değiştiriliyor. Gelişen bir spor. İnsanlar bu spora başlasınlar. Farklı bir deneyim olur. Sürekli değişiyor, gelişiyor. Değişik bir spor dalıyla uğraşmak isteyenlere bu spora başlamalarını tavsiye ediyorum. (AJANSSPOR ÖZEL)