Bayıldığı maçta rekor kırdı! Gomis'ten inanılmaz istatistik...
Sabah gazetesinde yer alan haberde; Kasımpaşa maçının ilk dakikalarında baygınlık geçiren ve bir dakika sonra kendine geldikten sonra oyuna devam eden Bafetimbi Gomis, aynı maçta 10 bin 134 metre mesafe katetti.
Galatasaray formasıyla 90 dakika oynadığı maçlarda ortalaması 9 km olan Gomis'in maksimum koşumesafesi Kayseri'de 9.7 km idi. Bayıldığı ve tekrar ayağa kalktığı Kasımpaşa maçında 6 km hız ortalamasıyla mücadele eden Fransız forvetin sprint-depar mesafesi ise 265 metre oldu.
Daha güçlü döndüğü söylenmişti!
Geçirdiği rahatsızlık anında milyonlarca futbolseverin yüreğini ağzına getiren Gomis için Fatih Terim maçın ardından, "Gerek doktor gerekse arkadaşların bana verdiği bilgi, bu durumdan sonra daha güçlü dönüyormuş. Çıkmak da istemedi. 3-5 saniye sonra tekrardan daha iyi dönüyormuş" ifadesini kullanmıştı.
Gomis'in yaşadığı korku dolu anları anlattı!
KASIMPAŞA-G.Saray maçında futboldan ve skordan çok Bafetimbi Gomis’in yaşadığı sorun gündeme damgasını vurdu... Karşılaşmanın 7. dakikasında bir anda yere yığılan Fransız yıldızın Vasovagal Senkop hastalığı hemen akıllara gelirken daha önce de Fransa’da sahada bayılması ve sonrasında yaşananlar o kısacık süre içinde herkesin aklına geldi. Peki o anda neler yaşandı?
GOMIS’İN yerde kalması ile birlikte yardıma ilk koşanlardan biri de Kasımpaşa Kulüp Doktoru Cem Ergenç oldu.
Gomis’e ilk müdahaleyi yapan Ergenç, Vatan gazetesine yaşadıklarını anlattı:
‘EN ÖNEMLİ ŞEY ZAMAN’
“OLAY bizim sahamızda oldu ve bizim takımın kulübesine daha yakındaydı. Kornerde tüm oyuncular ceza sahası içinde oldukları için o tarafa dikkatlice bakıyordum. Gomis’in önce yere eğildiğini gördüm, sonrasında dizlerini tutunca durumu anladım. “Eyvah atak mı geçiriyor” dememle birlikte tekrar tökezleyince atak geçirdiğini fark ettim ve hakemin çağırmasını beklemeden sahaya girdim. Bu gibi durumlarda en önemli şey zamandır.
DAHA önce Karabük maçında da başıma böyle bir durum gelmişti. Ahmet İlhan Özek bir pozisyonda göğsüne darbe alıp nefes alamamıştı. Orada da erken davranıp sahaya girmiştim.
‘MUTLAKA HAVA ALMALI’
YANINA gittiğimde kendinde değildi. Dilini yutmaması için hemen sola çevirdim. Adını yüksek sesle söyledim ama tepki vermedi. İlk yapılması gereken hava yolunu açık tutmaktı. Ağzını açmak istedim. Airway çubuğu ile hemen hava yolunu açık tutmamız gerekir.
İLK müdahaleyi yaptım. Bu arada bahsettiğim şeyler 10-15 saniyelik arada oluyor. Yani Yener İnce ve G.Saray sağlık heyetinin geç kalması söz konusu değil. Tek farkımız bizim kulübemizin daha yakın olmasıydı.
‘ELİM ARADA KALDI’
BEN çenesini açtım ancak tekrar kapadı. Arada elim vardı o sırada... Bu sayede hava yolu açık kaldı. O sırada da meslektaşım Yener İnce yanımıza geldi. Onunla birlikte airway taktık ve hava yolu tamamen açık kaldı. Önce kendine geldi, sonra da sorularımıza cevap vermeye başladı.
YENER Hoca ile beraber kaldırdık ayağa ve sonrasında oyuncusu ile o ilgilendi. Ben de yanlarından ihtiyaç olursa yardım etmek için bekledim. Yener Hoca ısrarla “Bu şekilde oyuna devam edemezsin” dedi. Sonrasında kenara geldik ve ben de yanlarından ayrıldım.”
Gomis: Korkma iyiyim
GÖREVE gelen Fatih Terim ve ekibi daha önce Bafetimbi Gomis’in bu sorunu ile böyle net bir şekilde karşı karşıya gelmemişti. Sağlık heyeti, Terim ve kurmaylarına oyuncunun durumu hakkında da daha önce bilgi verildi... İlk müdahale sonrasında Yener İnce, Gomis’in çıkmasını isterken Fransız oyuncu da ısrarla devam etmek istedi.
“Önemsiz bir durum, oynayabilirim” diyen Gomis’e, Yener İnce ise “Seni hastaneye götürelim” yanıtını verdi. Gomis “Korkma iyiyim” diyerek sahada kalacağını da ısrarla söyleyince İnce de yelkenleri suya indirmiş.
‘Fazladan 1 ambulansımız daha vardı’
“10 yıldır bu meslekteyim ve başta kendi oyuncularım olmak üzere rakibimizdeki oyuncuların da durumlarını yakından takip ederim. Gomis geldiğinde de durumunu yakından takip etmiştim.
BU maç öncesinde Gomis’in de durumunu göz önünde bulundurarak ihtiyatlı davrandık. Normalde 2 ambulans statta olur. Fakat Gomis’i de düşünerek bu kez 3 ambulans çağırdım.
AYRICA çıkış kapısını da her maçtaki gibi kontrol ettik. Hangi hastaneye gideceği bile belliydi. Ayrıca bir detay daha vereyim gideceği hastanedeki doktorlar da Gomis’in hastalığı ile ilgili bilgilendirilmiş durumda.”
“GOMIS’E doğru giderken etrafında birçok oyuncu olduğunu gördüm. Bazıları Kasımpaşalı, bazıları G.Saray’lıydı. Ben hemen ‘Açılın ben geldim’ diye bağırdım. Bu durumlarda etrafının açık olması gerekir çünkü kaos olduğunda oyuncu size yanıt veremez. Yüksek sesle hitap edersiniz ve geri dönüş beklersiniz. Direkt benimle muhatap olması gerekiyordu. Ondan herkesin açılmasını istedim.”
Şok sözler: 'Gomis'in istirahat etmesini istemek için doktor olmaya gerek yok.'
Avrupa basını, Bafetimbi Gomis'in oyuna devam etmesine şaşırdı, uzmanlar da buna destek verdi.
Ünlü kalp cerrahlarından Prof. Dr. Sönmez, “İstirahat etmesi lazımdı” derken, kardiyoloji uzmanı Şener de, “Eğer vazovagal senkop ise, devam etmemesi gerekirdi” yorumunu yaptı. Nöroloji uzmanı Prof. Dr. Karadeniz de, bu durum karşısında istirahatini istemek için doktor olmaya bile gerek olmadığını ifade etti.
Bafetimbi Gomis’in Kasımpaşa maçının 7. dakikada bayılması ve üç dakika sonra oyuna dönüp maçı tamamlaması Avrupa basınında şaşkınlıkla karşılandı.
Avrupa basınının bu eleştirileri karşısında Gomis’in devam etmesine uzmanlarımız ne diyordu?
İlk olarak Türkiye’nin en ünlü kalp cerrahlarından Prof. Dr. Bingür Sönmez yorum yaptı, “Kenara alınması gerekirdi. İstirahat etmesi lazımdı. Arkasından daha ağır bir atak gelebilirdi. Ancak kardiyolojik bir konu” diyerek bu konuda sözü Memorial Hastanesi kardiyoloji uzmanı Deniz Şener’e bıraktı.
Şener, neden bayıldığı konusunda bir bilgisi olmadığı için konuya genel bir bakış açısı getirdi, “Eğer vazovagal senkop ise devam etmemesi gerekirdi. Eğer bu teşhis doğru ise dikkat, konsantrasyon ve fizik güçte eksiklik oluşur. Belki bir epilepsi (sara nöbeti) var. Bunun böyle olup olmadığını da bilmiyoruz. Kalp ritm bozukluğu var mı, bilmiyoruz. Senkop ne olduğu detaylı incelenip değerlendirilmesi gerekir. Vazavogal senkop tansiyon düşüklüğüdür. Bu durum ortaya çıktıysa istirahat tavsiye edebiliriz. Bu stresten kaynaklanan bir sorun değil, yapısal bir sorun. İnsanın susuz kalması bile bunu tetikleyebilir” ifadelerini kullandı.
Çok neden var
Nöroloji uzmanı Prof Dr. Derya Karadeniz de şu ifadeleri kullandı:
“Hasta bir bütündür. Vazovagal tekrarlama sayısına dayanarak tanı konulabilir. Hastaya göre karar verilebilir. Bir sürü düşme nedeni baygınlık nedeni var. Nedenini bilmeden, adını koymadan ne tedavi yapılır ne de mesleği ile ilgili bir hükme varılabilir. Risk olmayan baygınlık da vardır. Ancak saha içindeki bu durum karşısında istirahat etmesini istemek için doktor olmaya gerek yok.”
‘Oynamasına izin verildi’
Bafetimbi Gomis’in Kasımpaşa maçında yaşadığı baygınlık Avrupa basınında da yakından izlendi. Özellikle İngiltere’de Gomis’in yaşadığı sıkıntıya geniş yer verildi.
Daily Mail Gazetesi, “Eski Swansea’li Gomis maçta baygınlık geçirdi ama daha sonra oynamasına izin verildi” dedi. İlginç detay ise ‘izin verildi’ kısmının büyük harflerle yazılması oldu. The Sun Gazetesi de benzer yerden görerek, “Asıl şaşırtıcı olay, Gomis’in bayılmasına rağmen oyuna devam etmesine izin verilmesiydi” diye yazıldı.
Daily Mirror, “Maçın en dikkat çeken detayı, bayılan Gomis’in 90 dakika sahada kalması oldu” yorumu yapıldı. Ülkesi Fransa’da da Gomis’in sakatlığı takip edildi.
Ünlü L’Equipe Gazetesi, “Daha önce birkaç kez bu sıkıntıyı yaşayan Gomis yine aynı sıkıntıyı yaşadı. Buna rağmen oyunda sonuna kadar kaldı” yazıldı. (Milliyet)
Mehmet Demirkol gündeme dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Gazeteci - Yazar Mehmet Demirkol, NTV Spor'da yayınlanan Spor Servisi programında gündemi değerlendirdi.
Gomis’in yerdeki fotoğrafını o şekilde kullanmanın doğru olduğunu düşünmüyorum, hoş değil. Gomis’in o olayından sonra ciddi bir konsantrasyon kaybı olduğunu düşünüyorum.
Sıklıkla tekrarlayan bir durum bu. Bu durum biliniyor ama görünce şoka girersin. Ben etkilendim ve sahadaki herkesin etkilendiğini düşünüyorum. Umuyorum tekrarlanmaz ama tekrarlanacak gibi görünüyor. O an oyuncuyu çıkartıp çıkartmamak tamamen hocanın elinde. Yanında sonuçta koca bir sağlık ekibi var. Onlar diyor ki sorun yok devam edebilir. Ama bunu 10-15 dakika da gördük. Tıbbi olarak olmasa da psikolojik olarak eksiklik hissedildi.
Gomis'le ilgili şok gerçek! Tudor döneminde de...
Galatasaray'ın Kasımpaşa ile oynadığı maçta baygınlık geçirerek herkesi korkutan Bafetimbi Gomis ile ilgili şok bir gerçek ortaya çıktı.
Fransız yıldız, mücadelenin 7. dakikasında ceza sahasında dururken bir anda yere yığıldı.
Vazovagal senkop denilen bir hastalığa sahip olan Gomis daha önce de birkaç kez saha içerisinde kısa süreli baygınlık geçirmişti.
Yerde kalmasının ardından sedyeyle saha kenarına götürülen Gomis, kendine geldi ve bir süre sonra oyuna geri döndü.
Gomis'in ayağa kalkmasının ardından Galatasaray'ın resmi Twitter hesabından 'Seni seviyoruz Gomis' mesajı paylaşıldı.
2 KEZ BAYILMIŞ AMA GİZLENMİŞ
Habertürk'ün haberine göre; Bafetimbi Gomis’in eski teknik direktör İgor Tudor döneminde de 2 kez bayıldığı öğrenildi. Ancak Hırvat teknik adamın bu durumun gizli kalmasını istediği ifade edildi.
GOMIS'İN HASTALIĞI NE?
Vazovagal Senkop denilen bir hastalığa sahip Gomis daha önce de sahada problemler yaşamıştı.
Beyine kan akışının azalmasından kaynaklanan ve kısa süreli bilinç kaybına neden olan bayılmalar yaşayan Gomis'le ilgili olarak Galatasaray Kulüp Doktoru Yener İnce, transferinin gerçekleştiği dönemde açıklama yapmış ve Fransız yıldızın hastalığının futbol oynamasına engel olmadığını duyurmuştu.
Kaygı, korku, acı, yoğun duygusal stres ve açlık bu hastalığı tetikleyen faktörlerin başında geliyor.
KULÜP DOKTORU UYARMIŞTI
Yener İnce, Gomis'in durumuyla ilgili şunları söylemişti:
"Hem Fransa hem İngiltere'de oynarken sağlık kontrollerinin tüm detayları elimizde. Fransa, İngiltere ve UEFA nezdindeki bütün karşılaşmalarda oynayabilir raporları var.
Oyuncunun herhangi bir dönemde bayılmalar yaşaması kuvvetle muhtemel, bu normal. Sağlık durumunu biliyoruz. Futbol oynamasına engel olacak kalp hastalığı ortaya konmamış.
Bizim çalışmalarımızda da bu bulguya rastlanmamış. Bayılmalar olabilir. Antrenmanda da maçta da bir bayılma yaşaması mümkün. Bize sürpriz tablo olmayacak."
CARRASSO İLK MÜDAHALEYİ YAPMIŞTI
Lyon forması giydiği dönemde üç kez sahada baygınlık geçiren Gomis'in son yıllarda hafızalara kazınan anları ise 2010 ve 2015 yılında yaşadıkları oldu.
2010 Dünya Kupası elemelerinde Faroe Adaları ile oynayacakları maç öncesi yapılan antrenmanda aniden bayılan Gomis takım arkadaşı Fransız kaleci Cedric Carrasso’nun adeta aklını başından aldı.
Çığlık çığlığa sağlık görevlilerini çağıran kalecinin korku dolu anları objektiflere yansıdı.
Ancak Gomis sadece 15 dakika hiçbir şey olmamış gibi antrenmana kaldığı yerden devam etti.
Gomis’in dramatik anlarından biri de Mart 2015'te Swansea forması giydiği dönemde Tottenham maçında yaşandı.
Karşılaşma sırasında bir anda yere yığılan sahada mücadele eden futbolcuları oldukça korkuttu.
Sedyeyle saha kenarına alınan futbolcu bilincinin açılmasının ardından 10-15 dakika sonra yedek kulübesine oturdu.
Gomis'ten bayılmasıyla ilgili açıklama ise maç sonrasında geldi: ''Bu bazen başıma geliyor, düşüp bayılıyorum. Stresten dolayı oluyor. Gençliğimde de başıma geldi. Sonra kendimi iyi hissettim ve çıkıp oynadım. İyi olduğum konusunda hocaya garanti verdim. Galatasaray'a gelmeden önce de testler yapmıştım, bu testlerden de geçmiştim.'' ''Kazanamamak beni etkiledi, sağlığım değil. Taraftarlar merak etmesin. Aslan gibi devam edeceğim. Aslan gibi çalışıp, sahalara döneceğim.''
Dr.Gürkan Kubilay'dan Gomis yorumu
"Vazovagal Senkop, beynin kanlanmasının geçici bir süre azalması ve buna bağlı geçici bir bilinç kaybıdır. Üç-beş saniyede sürebilir, bir dakikada sürebilir. Bu sırada hiçbir hayati sorun olmaz, yapılacak tek şey oyuncuyu çevirip dilinin içeri kaçmasını engellemektir."
"Bu hastalıkla birlikte bir kalp sorunu yoksa kalbin kendi içinde kasılma ile ilgili bir sorun yoksa aort ile ilgili bir sorun yoksa hiçbir sıkıntısı yoktur. Bu tip hastaların düşerek başlarını bir yerlere vurdukları çok olmuştur. Aslında Gomis'in pozisyonunda geliyorum demiş. Kornerden önce halsizlik, güçsüzlük başlamış. Başını eğerek beyne kan göndermek istedi. Böyle durumlarda yere yatıp bacaklarını kaldırması lazım ama hızlı gelişince bilinç kaybı da oluyor."