Bir çınarın yok oluşu ‘’ MERSİN İDMAN YURDU’’
Bu kaderine terk edilen takım geçmişinde 24 yıl boyunca bölge birinciliği kazandı! 1963-64 yılında ise ikinci lige çıktı. Bu başarısına 2 yıl sonra şimdi ki ligimizin ismini taşıyan LEFTER KÜÇÜKANDONYADİS ile birinci lige yükselme başarısı yakaladı. 7 yıl boyuncu birinci ligde mücadele eden Mersin takımı1969-70 yıllarında iyi bir sezon geçirerek sahasında yenilgi yüzü görmeden TÜRKİYE ligini dördüncü sırada bitirme başarısı yakaladı. Bu başarıdan 4 yıl sonra ise ikinci lige tekrar düşerek olumsuz hava oluşmasını sağlamış ve ardından iyi bir yapılanmayla 1 sene sonra tekrar birinci lige yükselip 11 yıl birinci ligde oynama başarısı yakalamıştır.
11 yıl boyunca kazandığı başarılar ;
BAŞBAKANLIK KUPASINI KAZANDI!
Kupa törenine gelen dönemin Başbakanı Bülent Ecevit tarafından kupa Mersin İdman Yurdu’na verildi.
Aynı sezon Fenerbahçe’yi eleyerek Avrupa kupasına katılma başarısı elde etti.
1982-83 yılında kendi evinde tek gol yeme başarısı kazandı. Bu başarıya kendi evinde en az gol yiyen takım ünvanı ile renklendirdi. Aynı sezon iyi bir başarı yakalamışken tekrardan kötü yönetilmenin sorunu ile karşılaştı ve ikinci lige düştü uzun süre alt ligde mücadele eden Mersin takımı 29 yıl boyunca SÜPER LİG’e adım atamamıştı. 29 yıl sonra yani tarih 2010-11 sezonunu gösterdiğinde Mersin İdman Yurdu 29 yıl sonra SÜPER LİG topraklarına ayak basmayı başarmıştı. Tam her şey oldu derken 2 yıl Süper Lig mücadelesi veren Mersin takımı 2 yıl sonra geri dönüşü olmayan bir yolculuğa başlıyordu ve 2 yıl sonra küme düşüp takım borçlanması ile karşı karşıya kalmıştı.
Bir şehrin, bir kültürün olduğu yerde MERSİN kulübüne sahip çıkılmadı. Sahipsiz, çaresiz, eli kolu bağlı şekilde kendi içinde mücadele vermeye çalıştı. Tribünlerde taraftarlar ellerinden gelen her şeyi yapmaya çalışsa da Mersin küme düşme serüvenine yenilerini ekleyerek puan silinmesine kadar gitmişti. Borçlar ödenmemesi, oyuncuların takımı şikayet etmesi Mersini bataklığa sokmuş durumda idi.
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ün ‘’ Mersin’liler Mersin’e Sahip Çıkınız’’ dediği gibi Mersin İdman Yurdu taraftarları Mersin İdman Yurdu’na sahip çıktı. Peki İş Adamları? Peki eski başkanlar? Peki iyi durumda iken yanında olan Yatırımcılar? Hiç biri sahip çıkmadı! Neden? Karşılık alamayacaklarını düşündükleri için mi(!) Kırmızı Şeytanlar grubu karşılıksız her şeyin peşinden giderken Mersin’i bu halde yalnız bırakanlar utanmayacak mı? Mersin İdman Yurdu neden borç batağına düştü? Bilinmiyor(!) 94 yıllık bir çınarın kapanması Türk futbolu için ne ifade ediyor? Bilinmiyor(!)
Birçok takıma yüksek meblağlara satılan oyuncuların paraları ne oldu? Bilinmiyor(!) Sponsorlardan gelen paralara ne oldu? Bilinmiyor(!) Kazanılan maçlardan gelen paralara ne oldu? Bilinmiyor(!) 94 yıllık bir kulüp neden kaderine terk edilip gençlerle mücadelesine destek verilmedi? Bilinmiyor(!) Dilerim ki Mustafa Kemal’in ‘’ Mersin’liler Mersin’e Sahip Çıkınız’’ sözünü Mersin’de yeniden açılabilecek(?) takımlarına karşı uygulayıp Mersin şehri olduğu kadar futbol kulüplerine de sahip çıkarlar.
Ali Bozkurt