Bir skandalın anatomisi: UEFA ve 37 dakika
Real Madrid ile Liverpool arasında oynanan Şampiyonlar Ligi finalinde yaşananlar Avrupa'da gündem olmaya devam ediyor. Taraftarların suçlu değil kurban olduğu belirtilirken İngilizler soruşturma açılmasını istiyor.
İki zirve maçından birinde skandal
Peki bu gecikmenin nedeni neydi ve Avrupa futbolunun iki dev zirve maçından biri (diğeri Euro finali) nasıl oldu da 37 dakika gecikmeyle başlayabildi. Hem de UEFA’nın en basit maçlarında bile verilen zamanlara tam olarak uyulurken.
Taraftarlar maça giremedi
Finalin ardından çok daha net ortaya çıktı ki maç öncesinde stadın girişlerinde büyük bir skandal yaşanmış. UEFA, stat ekranına stada gelişlerde yaşanan gecikmeleri neden göstermesi sonrası internet sitesinden bir açıklama yaparak bu defa çok sayıda sahte bileti olan seyircilerin stada girerken turnikelerin kilitlenmesi nedeniyle stadın girişlerinin bloke olduğunu açıkladı. Zaten taraftarların büyük çoğunluğu da maçtan 2-3 saat önce stada gelmişti. Yani stada gelişte gecikme durumu söz konusu olmamıştı. Turnikelerin kilitlenmesi nedeniyle seyahat masrafları ile birlikte binlerce Euro ödedikleri maça elinde bileti olan çok sayıda taraftarın ise maça girememesi işin gerçeğiydi. Liverpool Kulübü de Twitter hesabından yaptığı açıklamayla olay için geniş bir soruşturma yapılmasını talep etti.
Kağıt biletleri Liverpool satmış
UEFA teknolojinin verdiği imkanlar sayesinde çoğunlukla elektronik bilet satıyor ve seyirciler cep telefonlarından bu biletleri okutarak statlara giriş yapıyorlar. Ancak stat dışında görüldü ki çok fazla sayıda Liverpool taraftarı elinde kağıt biletlerle içeri giremedi. Önce “bu biletler mi acaba sahte miydi” sorusu soruldu. Ancak Liverpool kulübü daha sonra taraftarlarına kulübün kontenjanından kağıt bilet sattığı bilgisini verdi.
Polisin gazlı müdahalesi yanlıştı
Diğer yandan elinde bileti olmayan çok sayıda Liverpool taraftarı da stada girmek için stadın dış kapılarına yığıldı. Birçok taraftar ise stadın etrafını çeviren demirlerin üzerinden atlayarak stada giriş yapmaya çalıştılar. Burada Paris polisi çok yanlış bir müdahaleyle biber gazı kullanarak elinde bileti olan insanların, gazetecilerin ve diğer görevlilerin de gazdan etkilenmesine neden oldu.
Taraftarlar suçlu değil kurban
Maçın ardından açıklama yapan Avrupa taraftar platformları ise çıkan olaylarda taraftarların hiçbir şekilde bir suçu olmadığını maç önünde herhangi bir olaya rastlanmadığını tespit ettiklerini hatta içeri giremeyenlerin dahi sakin kaldıklarını ve burada taraftarların suçlu değil kurban olduklarını açıkladılar.
İngiliz polisler: En kötü organizasyon
İngiliz taraftarlarla birlikte Paris’e seyahat eden İngiliz polis yetkilileri de organizasyonun şimdiye kadar görülen en kötü organizasyon olduğu belirterek İngiliz taraftarların mağdur olmalarına karşın örnek davranışlar gösterdiğini ve maça kesinlikle geç gelmediklerini bildirdiler. Ana sorunun ise stadın dışındaki ilk kontrol noktasının çok dar şekilde yapılması nedeniyle uzun kuyruklar olduğu yine İngilizler tarafından belirtiliyor. Real Madrid taraftarının maça girerken sorun yaşamaması da UEFA’nın İngiliz taraftarlara karşı özel önlemler aldığını ortaya koyuyor.
Sorumlu UEFA
Normal bir futbol karşılaşmasında stadyum ve sınırları içindeki alandan ev sahibi kulüp sorumludur. Büyük organizasyonlarda ise organizasyonun sahibi kurum (FIFA, UEFA veya Federasyonlar) stadyumda ev sahibidirler ve olan her şeyden sorumludurlar. Cumartesi stat dışında yaşananların baş sorumlusu ise final organizasyonun sahibi UEFA’dır. Polisin biber gazı kullanmasında veya biber gazı sıkan polisleri kaydeden medyaya müdahalesinde sorumlu olan doğal olarak Paris polis yetkilileri olsa da o polislere orada görev alması yine ev sahibinin organizasyon şeması içindeki bir durumdur ve bunun sorumluluğundan kaçamaz.
Avrupa Ligi finali de sorunluydu
Önceki hafta Sevilla’da oynana Eintracht Frankfurt ile Rangers arasındaki Avrupa Ligi finalinde de sorunlar yaşandı. Özellikle iki takımın taraftarları uzun saatler boyunca bekletildiklerini ve içecek su bulamadıklarından şikayetçi oldular. Telefonlarının ekstra pillerinin toplandığını ve geri dönüşüme gönderildiğini hatta ilaçların bile toplandığını bildirdiler. Bu bağlamda da UEFA her iki kulüp tarafından ciddi anlamda eleştirilmişti.
Düzensizliğin neden yaşandığı bilinmiyor
UEFA maçtan sonra yaptığı açıklamada yaşananların Fransız polis yetkilileri, şehir yöneticileri ve Fransa Futbol Federasyonu ile birlikte değerlendirileceğini açıkladı.
Geriye ise şu soru kaldı. 1998 Dünya Kupası Finali ile 2016 Avrupa Şampiyonası Finaline sorunsuz ev sahipliği yapmış statta 2022 yılında neden bu düzensizlik ve organizasyon bozukluğu yaşandı?