'Bisiklet Şehri'nde 2023 hedefi!
Türkiye'de nüfusa oranla en fazla bisikletin kullanıldığı kent konumundaki Konya, 300 kilometrelik bisiklet yoluyla diğer illere de model oluyor.
Resmi rakamlara göre 800 bine ulaşan bisiklet sayısıyla Konya'da, hane başına yaklaşık 2 bisiklet düşüyor. Kentteki günlük ulaşımın yüzde 5'i ise bisikletle yapılıyor. Bisikletin ulaşımda yaygın olarak kullanılması kentte motorlu araç trafiğini rahatlatırken, yakıt ve zamandan tasarrufa ve sağlıklı yaşama katkı sağlıyor.
- Akyürek: "500 akıllı bisikleti hizmete sunduk"
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Türkiye'de en fazla bisikletin kullanıldığı şehir olan Konya'da, yeni yapılan tüm yollarla onarımı gerçekleştirilen caddelere bisiklet yolları yaptıklarını söyledi.
Örnek bisiklet yollarıyla kullanıcılara güvenli ortam sağlandığını belirten Akyürek, 300 kilometre ayrılmış bisiklet yoluyla, çok sayıda bisiklet parkı oluşturulduğunu ifade etti.
Akyürek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bisikletin teşvik edilmesi ve bisiklet yollarıyla ilgili açıklamalarının son derece önemli olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti.
"Konya'da gün içindeki ulaşım ve gezinti ihtiyaçlarına cevap vermek üzere 500 akıllı bisikleti hizmete sunduk. Şehrin 40 noktasına kurulan istasyonlardan alınan akıllı bisikletler, kullanım sürelerinin sonunda herhangi bir durağa teslim edilebiliyor. Bisiklet yollarımızı 2023 yılı hedefleri kapsamında bin kilometreye yükseltmek ve bisiklet kullanımını teşvik etmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz."
- Bisikletin ulaşımdaki payı yüzde 5
Bisiklet Sporunu Kalkındırma ve Bisiklet Sevenler Derneği Başkanı Fatih Yılmaz da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın himayesinde gerçekleştirilen Sağlıklı Yaşam Kültürü Teşvik Projesi kapsamında ülke genelinde bir milyon bisiklet dağıtımının yapılacağını anımsattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Bisiklet yalnız hobi aracı olarak değil, bir ulaşım aracı olarak görülsün" dediğini hatırlatan Yılmaz, şunları kaydetti:
"Cumhurbaşkanı Erdoğan, Konyamızda yapılan bisiklet yollarını tüm şehirlere örnek göstermiştir. Konya'da yaklaşık 800 bin bisiklet bulunuyor. Sanayide çalışan işçiler ve birçok öğrenci kardeşimiz ulaşımı bisikletle yapmaktadır. Kentimizdeki günlük ulaşımın yüzde 5'i bisikletle yapılmaktadır. Güvenli bisiklet yollarının artmasıyla, Avrupa ülkelerinde olduğu gibi ulaşımın çoğu bisikletle sağlanacaktır. Bisikletle yapılan tüm projeleri destekliyor, tüm halkımızı sağlıklı yaşam için bisiklete binmeye davet ediyoruz."
- Obeziteye karşı bisiklet kullanımı
Konya Halk Sağlığı Müdürü Hasan Öznavruz, obezitenin önüne geçebilmek için 2014-2018 yıllarını kapsayan 10. Kalkınma Planı'nda, 15 yaş ve üzeri nüfusta yeterli fiziksel aktivite yapanların oranının yüzde 62'ye çıkarılmasının hedeflendiğini aktardı.
Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı kapsamında 5, 6 ve 7. sınıflarda, seçmeli spor dersi veya "Bisiklet Modülü" dersini uygulayan okullarda öğrencilere bisiklet dağıtıldığını anlatan Öznavruz, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından temin edilen 250 bisikletin, 1 Eylül'de İl Milli Eğitim Müdürlüğüne teslim edildiğine kaydetti.
- Küçükkendirci: "2 bin bisiklet dağıtacağız"
İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci de Konya halkının bisiklet kullanmada hassasiyeti olduğunu ifade etti.
Son yıllarda Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan bisiklet yollarının bisiklet kullanımını artırdığını dile getirdi.
Küçükkendirci, bisiklet kullanımının artmasının hem trafik sorununun çözümüne hem de obeziteyle mücadeleye katkı sağlayacağına değinerek, şunları söyledi:
"Konya beslenme alışkanlıkları bakımından obezite ile mücadelede başta gelen illerden. Obeziteyle mücadelede bisiklet kullanımının yüzde 100 katkı sağlayacağına inanıyoruz. Elimizden geldiğince halkımızı hareketli yaşama teşvik ediyoruz. Öğrencilere bisiklet kullanma alışkanlığı kazandırmak ve spor aktivitelerinde bulunmalarını sağlamak amacıyla 2 bin bisiklet dağıtacağız."