Blatter'den Filistin'e ziyaret
FIFA Başkanı Sepp Blatter, Filistinli sporcuların karşılaştığı tüm sorunlar çözülmesi gerektiğini aksi halde hem Filistin hem de İsrail'in bundan zararlı çıkacağını söyledi.
Blatter, Filistin'e gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında ülkenin futbol federasyonu başkanı Jibril Rajoub ile görüştü. Gündemini, "Filistin Futbol Federasyonu'nun (PFA), İsrail Futbol Federasyonu'nun (IFA) üyeliğinin askıya alınması yönündeki teklifinin 29 Mayıs'taki 65. FIFA Kongresi'nde görüşülmesi"nin oluşturduğu ziyaret sonrası açıklamalarda bulunan Blatter, PFA'nın talebinin yasal olduğunu ancak herhangi bir federasyonun üyeliğinin askıya alınmasının tehlikeli bir örnek teşkil edeceğini belirtti.
IFA'nın Filistin federasyonuyla işbirliği yapması ve bağımsız Filistin Devleti'nin tanınması çağrısında bulunan Blatter, "Filistin sporunun geleceğinin parlak olduğu konusunda iyimserim. PFA'nın da faaliyetlerini özgürce yapabileceğine inanıyorum. Filistinli sporcuların karşılaştığı tüm sorunlar çözülmeli. Aksi halde iki taraf için de ciddi bir kayıp olur" ifadelerini kullandı.
IFA'nın üyeliğinin askıya alınması teklifinin siyasi meselelerle karıştırılmaması gerektiğini savunan Blatter, Filistin ile İsrail milli takımları arasında "barış maçı" adı altında bir karşılaşma yapılmasını arzuladığını da sözlerine ekledi.
Batı Şeria ile Gazze arasındaki geçişlerde İsrail'in katı güvenlik kontrolüne tabi tutuldukları, çoğunlukla da engellendikleri şikayetiyle FIFA'dan, IFA'ya yaptırımda bulunmasını talep eden PFA, "iki federasyon arasındaki kişi (futbolcu, teknik direktör, hakem) ve malların, Filistin'e giriş-çıkışı ile dolaşımının kolaylaştırılmasını" istemişti.
Blatter'in, Filistin ile İsrail Futbol Federasyonları arasında sağlıklı bir diyalog kurulması amacıyla 23 Eylül 2013'te ilk adımı atarak, iki federasyonun başkanlarının yanı sıra Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) ve Asya Futbol Konfederasyonu'ndan (AFC) temsilcilerin de katıldığı görüşmeleri başlatma girişimlerine rağmen henüz bir sonuç alınamadı.
Teklifin yürürlüğe konması için FIFA üyesi 209 federasyondan 4'te 3'ünün onayı gerekiyor.