Bu iş olmaz, olmamalı!
Hem ligler oynanacak hem küme düşme kaldırılacak öyle mi?
Koronavirüs salgını nedeniyle birçok federasyon ligleri iptal veya mevcut haliyle tescil etti. Kimi şampiyonu ilan edip küme düşmeyi uygularken kimi ise şampiyon yok dedi ve küme düşmeyi kaldırdı. Bizde ise ligin başlangıç tarihi olarak 12 Haziran açıklandı. Yani ligi oynatmak istiyoruz. Buna rağmen 7 kulüp çıkıp küme düşmenin kaldırılmasını talep edebiliyor. Ankaragücü Başkanı Fatih Mert geçtiğimiz günlerde verdiği bir röportajda Arjantin, Meksika, Hollanda gibi ülkelerde de küme düşmenin kaldırıldığını ve Türkiye’de de işin sonunun oraya gideceğini düşündüğünü ifade etti. Yalnız atladığı şey verdiği örneklerin hepsinde ligler iptal edildi. Ligi tamamlamayı planlayıp küme düşmeyi kaldıran bir ülke bulunmuyor.
Kalan 8 hafta ne olacak?
Eğer federasyon, 12 Haziran’dan önce küme düşmenin kaldırıldığını açıklarsa alt sıradaki takımların hiçbir amacı kalmayacak ve kalan 8 hafta onlar için formalite olacak. Bu da ligin kaderiyle oynamak demek. Dün yaptığımız araştırmada şampiyonluk mücadelesi veren kulüplerin son 7 sıradaki takımla kalan maçlarını derledik. İşte o tablo.
EURO 2020'nin olduğu sezonda 40 maç oynatmak...
Süper Lig’de 2019-20 sezonu bir aksilik olmazsa temmuz ayı sonunda bitecek. Gelecek sezon ise normalden daha geç başlayacak. Peki Haziran 2021’de EURO 2020’nin olduğu sezonda 40 maçlık fikstürü nasıl tamamlayacağız? Özellikle Avrupa’da mücadele edecek takımları çok çok yoğun bir fikstür bekliyor olacak. Onların bu öneriye sıcak bakacaklarını düşünmüyorum.
Yayın gelirleri daha da düşecek!
Kulüplerin yayıncı kuruluştan aldığı para bu sezon düşmüştü. Sezon sonunda bir görüşme daha olması ve yayıncı kuruluşun bir indirim talebinde daha bulunması bekleniyor. Yani kulüplerin gelirleri büyük ihtimalle bir kademe daha düşecek. Bir de üstüne takım sayısının artması nedeniyle payın azalacağını ekleyin. Yani o para 18 değil 21 takıma bölüştürülecek. İsyan çıkar...
16 takım olması gerekirken 21 takım mı olacak yani?
Gelecek sezonun 21 takımla oynanması demek hedefsiz takım sayısının artması demek. La Liga, Premier Lig, Bundesliga gibi Avrupa’ya 7 takım göndersek takım sayısının artması mantıklı diyeceğim ama öyle bir durum yok. Bizim dengimiz liglerdeki takım sayıları 18, 16, 14, 12 arasında değişiyor. Hatta bana kalsa Süper Lig’i 18 değil 16 takımla oynatırım.
Hep mi 21 takımla oynanacak?
Peki gelecek sezonu 21 takımla oynattınız. Ondan sonraki 2021-22 sezonu ne olacak? Hep 21 takımla mı devam edilecek? Yoksa 4 takım küme düşürülüp 20 takımlı bir lig mi olacak? Ya da 3 takım küme düşürülüp alttan kimse alınmayarak tekrar 18 takımlı bir lige mi döneceğiz? Birçok soru işareti var.
Ayrıca şunu da dipnot olarak ekleyeyim UEFA’ya bağlı 55 üye ülkenin hiçbirinin en üst seviye ligi tek sayılı (21) takımla oynanmıyor. Bu konuda da bir ilki başarabiliriz.
Bahaneler değişiyor 'arsızlık' değişmiyor!
Hatırlayacak olursanız küme düşmenin kaldırılması konusu yeni bir konu değil. Geçen sezon BB Erzurumspor ve Bursaspor’un başını çektiği grup da küme düşmenin kaldırılmasını ve gelecek sezonun 21 takımlı oynanmasını talep etmişti. O dönemki mantıkları şuydu: VAR yeni geldi, en çok biz mağdur olduk. O yüzden bu sezonluk küme düşme kaldırılsın.
Her sezon bahaneler değişiyor ama kulüplerin “arsızlığı” değişmiyor. TFF’nin bu öneriyi kaale bile almaması gerek ama Nihat Özdemir kibarca bunu değerlendireceklerini ve önümüzdeki dönemde bu konuyu karara bağlayacaklarını açıkladı. Normalde gündeme bile gelmemesi gereken bu önerinin reddedileceğini umuyorum.