"Bu takvime isyan ediyorum!"
Türkiye Voleybol Federasyonu (TVF) Başkanı Mehmet Akif Üstündağ, uluslararası takvimin sıkışıklığının planlarını alt üst ettiğini söyledi.
Sezonun yoğunluğu nedeniyle ulusal ligi oynatmakta sıkıntı çeken TVF, Avrupa Voleybol Konfederasyonu (CEV) ve Uluslararası Voleybol Federasyonları Birliğine (FIVB) gönderdiği yazıda, müsabaka takvimlerinin revize edilmesini istedi.
TVF Başkanı Mehmet Akif Üstündağ, yaptığı açıklamada, CEV ve FIVB'nin uluslararası takviminden şikayetçi olduklarını belirterek, "Bu yoğunluk yüzünden ulusal ligimiz için çok kısa süre kalıyor. Ulusal ligimizin ekim ayının ortasında başlatılması ve mayıs ayı başında bitirilmesi gibi bir dayatma, bizim planlarımızı alt üst ediyor. Hem kulüpler hem de sporcular için zor bir durum. CEV, FIVB, milli takımlar derken kendi ligimizi istediğimiz şekilde organize edemiyoruz." dedi.
"BU TEMPODA SPORCULARIMA YAZIK GÜNAH"
Türkiye ligi ve takımlarının, artık Avrupa'nın değil dünyanın en iyileri arasında yer aldığını, uluslararası arenada mücadele eden Türk takımı sayısının fazla olduğunu vurgulayan Üstündağ, şöyle devam etti:
"Avrupa kupalarına 12 takımla başlıyoruz. Düne kadar 10 takımla mücadelemiz devam ediyordu. CEV Şampiyonlar Ligi'nde Arkas Spor ve İstanbul Büyükşehir Belediyespor elendi ama nerede elendi? Dörtlü finalden bir önceki gruba gelmeden elendi. Bu takımlar gruplarda yoğun mücadele verdi. Erkeklerde takımımız kalmadı. Bayanlarda 3 takım devam ediyor. Fikstür acizliğinden en fazla ikisi, dörtlü finale kalabilecek. Eczacıbaşı VitrA ve Fenerbahçe'den biri mecbur elenecek. VakıfBank da çıkarsa dörtlü finalde 2 takımımız olacak. Diğer taraftan CEV Kupası'nda Fenerbahçe ve Galatasaray, Challenge Kupası'nda Galatasaray HDI Sigorta, Ziraat Bankası ve Bursa Büyükşehir Belediyespor yoluna devam ediyor."
Türk takımlarının CEV'in yanı sıra FIVB organizasyonlarında da ter döktüğünü kaydeden Üstündağ, "Uluslararası alanda faaliyet gösteren takım sayımız fazla, takvim yoğun. Oyuncularıma yazık, bir başkan olarak üzülüyorum. Ne tatil, ne dinlenme, sakatlık riski yükseliyor. Buna rağmen milli sporcularımız gerekirse 24 saat görev yapıyorlar. Bu tempoları da bizi üzüyor. CEV ve FIVB'ye, ligimizin daha erken başlaması ve uluslararası organizasyonların biraz daha daraltılması önerisinde bulunduk. Ulusal ligimize süre verilmesi, erken başlatılıp geç bitmesi için maç takvimleri yeniden düzenlenmeli." ifadelerini kullandı.
'SON 8 AYDA İKİ DÜNYA KULÜPLER ŞAMPİYONASI'
Geçen yıl Dünya Kulüpler Şampiyonası'nın ekim ayının sonuna doğru oynandığını hatırlatan Üstündağ, şunları kaydetti:
"Ekim ayında ligi başlattım, şampiyona yüzünden lige 2 hafta ara verdim. Bu sezon lig 15 Mayıs gibi biter diyorduk. FIVB, Dünya Kulüpler Şampiyonası'nı 8 Mayıs'a aldı. Bu takımların 3-5 gün önceden hazırlığı da olacak. Zaten bu çocuklar 22 Nisan'da CEV Şampiyonlar Ligi'nin dörtlü finalinden gelecek. Lig finallerine devam edecekler. 10 gün içinde Türkiye'de yarı final, finali bitirecekler. Mayısın başında Japonya'ya gidecekler. Bu nasıl bir yoğunluktur? Öte yandan bir hesap yapalım, geçen yıldan bu yana, son 8 ayda iki Dünya Kulüpler Şampiyonası oynamış olacaklar. Böyle bir şey olabilir mi? Mayıs ayının hemen sonunda da milli takımlar Dünya Şampiyonası elemeleri oynayacak."
Alt yaş gruplarındaki milli takım müsabakalarının da oldukça yoğun olduğunu kaydeden Üstündağ, sözlerini şöyle tamamladı:
"Voleybol, takım sporlarında en yoğun müsabaka takvimine sahip olan branş. Çok geniş bir sporcu havuzuna sahibiz. Avrupa Ligi, Avrupa Şampiyonası, Dünya Ligi, Dünya Şampiyonası, Dünya Kulüpler Şampiyonası, Grand Prix, 3 ayrı Avrupa kupası, İslam Oyunları, alt yaş gruplarında milli takım faaliyetleri.Takım sporlarında hangi branş bu kadar yoğun? Özverili sporcularıma teşekkür ediyorum ama bir başkan olarak bu takvime de isyan ediyorum."