Burak Elmas'a merak uyandıran ziyaret
Gençleri Evlendirme ve Mehir Vakfı'nın Galatasaray Başkanı Burak Elmas'ı makamında ziyaret etmesi, camiada dün geceden beri en çok konuşulan konu.
Tebrik ve başarı dileği
Konya merkezli Mehir Vakfı'nın başkanı Mustafa Özdemir, Türk Telekom Stadyumu'nda başkan Burak Elmas ile bir araya geldi. Özdemir, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Burak Elmas beyi ve değerli ekip arkadaşlarını şahsım ve Mehir Vakfı adına tebrik ediyor üstün başarılar diliyorum" ifadelerini kullandı.
Paylaşılan fotoğraflarda Galatasaray Emlak A.Ş yönetim kurulu üyesi Sıtkı Korkmaz da yer aldı. Sıtkı Kormaz, Mehir Vakfı'nın merkezi olan Konya'da çok etkin bir iş insanı ve yıllardır Galatasaray Dernekleri'nde de aktif bir üye. Galatasaraylı üyelerin bir kısmı sosyal medyada vakıf ziyaretini ve başkanının Galatasaray Başkanlık makamında ağırlanmasını eleştirdi.
Mehir Vakfı kendini nasıl tanımlıyor?
Mehir Vakfı'nın sitesinde vakıf şu şekilde tanıtılıyor: Türkiye ve dünyada nev'i şahsına münhasır faaliyet alanı ile tek olma özelliği taşıyan Gençleri Evlendirme ve Mehir Vakfı 1996'dan bu yana ihtiyaç sahibi binlerce çiftin izdivacına vesile olmaktan onur duymaktadır. Aynı zamanda ilmi çalışma alanında gösterdiği ulusal ve uluslararası hakemli, süreli yayınları ile Türkiye ve dünya çapında önemli, hayırlı hizmetlerini devam ettirmektedir. Hem ilmi yayınları hem düğün projelerinde Konya merkezden başlayan mütevazı çalışmaları ülkemiz sınırlarını aşarak Evlâd-ı Fatihan, Filistin ve Afrika diyarları öncelikli olmak üzere devlet kuruluşlarımız Türk Kızılayı, TİKA, AFAD işbirliği ile birçok ülkeye ulaşmaktadır. "Herkese İş, Aş, Eş" sloganı ile hizmet eden vakfımız ümmetin bir derdine deva olma gayreti ile çalışmalarına devam etmektedir.
Herhangi bir vakıf kurumsal kimliği söz konusu olmuyor
Öte yandan camiada gündem yaratan bu olayla ilgili Ajansspor’a gelen bilgi şu şekilde: Sıtkı Korkmaz, kulübe gelirken yanında iki iş adamını da getireceğini Burak Elmas’a söylüyor; herhangi bir vakıf kurumsal kimliği söz konusu olmuyor; fotoğraflar çekiliyor; sonra da ilgili vakfın sitesinden bu açıklama yapılyor.
Galatasaray'dan resmi açıklama
Galatasaray Spor Kulübü, konuyla ilgili resmi internet sitesi üzerinden bir açıklama yaptı.
Açıklamada, "Başkanımıza yapılan kurumsal/kişisel tebrik ziyaretleri Galatasaray resmî kanalları aracılığıyla kamuoyuna aktarılmaktadır. Bu tür ziyaretlerin kurumsal içerikle lanse edilip, onayımız olmadan sosyal medya hesaplarından kullanılması doğru değildir.
Başkanımızın kabul ettiği bir delegasyon içerisinde iş adamı kimliğiyle bulunan Sayın Mustafa Özdemir’in kulübümüzü ziyaretinde, Mehir Vakfı kurumsal kimliği ile bir randevu ve temsilinin söz konusu olmadığını kamuoyunun bilgisine sunarız" ifadelerine yer verildi.
'Kadınlar hafifçe dövülebilir'
Vakfın internet sitesinde yer alan kitaplardaki bazı içerikler daha önce medyada tartışma yaratmıştı. Örneğin Şule Uysal'ın 'Fetvalar: Hanım' isimli kitabında erkeğin kadını dövebileceği savunuluyor: "İslam dini erkeklere aile reisleri oldukları için hanımını dövme hakkını hayasızlık göstermesi ya da kasıtlı itaatsizlik gibi şartlara bağlamış, dövmenin de yaralamaya yol açmayacak şekilde hafifçe olması gerektiğini bildirmiştir. Tüm nasslar (dini metin) birlikte değerlendirildiğinde iyi geçim için elden gelen tüm çabanın sarf edilmesi gerektiği, ancak çaresizlik durumunda belki çözüme yardımcı olabilir diye hafif bir dövme yoluna gidilebileceği görülür."
Kadının parası erkekten!
Yine aynı kitapta kadının çalışması erkeğin iznine bağlı tutuluyor: "İslam hukukunun düzenlemelerine göre kadın ev dışında çalışmak, para kazanmak ve parasını kendi ihtiyaçları için harcamak zorunda değildir. Kadının nafakasını kocası veya babası karşılamak zorundadır. Ancak kadın gerek para kazanmak, gerekse topluma faydalı hizmetler sunmak gibi bir amaçla ev dışında çalışmak istiyorsa eşinin iznini almalıdır. Hanımın eşine rağmen çalışmakta ısrar etmesi itaatsizlik olarak değerlendirilebilir ve bu süreç çoğu zaman boşanmayla sonuçlanma eğilimindedir."
Mehir ne anlama geliyor?
Vakfa adını veren mehir kelimesinin anlamı merak uyandırdı. Mehir, İslam dininde 'erkeğin evleneceği kadına verdiği para ya da mal' anlamına geliyor. İslam Ansikpoledisi'nde mehirin ücret anlamına geldiği belirtiliyor: "Bir fıkıh terimi olarak evlilik esnasında ödenen para veya malı ifade etmesi bu uygulamanın evlilik kurumunun Sâmî kültüründeki ilk şekilleriyle irtibatlı olmalıdır (aş.bk.). Kur’ân-ı Kerîm’de mehir anlamında ecrin çoğulu olarak ücûr, farîza ve saduka (çoğulu sadukāt) kelimeleri geçmektedir. Hadislerde bu mânada daha çok mehir ve sadak terimlerine rastlanmaktadır (Wensinck, el-Muʿcem, “ṣdḳ” ve “mhr” md.leri). Bazı durumlarda “misil mehir” anlamında ukr kelimesi de kullanılmıştır. Türkçe’de ise daha çok mihr şeklinde kullanılır.
Evlenme sırasında veya öncesinde evlenecek erkeğin kız tarafına belirli bir para yahut mal verme uygulamasının muhtelif din ve kültürlerde oldukça eski bir geçmişi vardır."