TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Murat Ilgaz'dan VAR Açıklaması
TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi ve MHK Başkan Vekili Murat Ilgaz, Video Yardımcı Hakem Sistemi (VAR) Tanıtım Toplantısında açıklamalar yaptı. İşte detaylar.
AJANSSPOR-HABER
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkan Vekili Murat Ilgaz, TFF Riva Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'nde, Futbolda Video Yardımcı Hakem (VAR) sisteminin tanıtım toplantısında açıklamalarda bulundu.
"Çözüm üretmek için var gücümüzle çalışıyoruz"
İlk olarak konuşan TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Göreve geldiğimiz ilk günden beri Türk futbolunun öncelikli meselelerine tüm paydaşlarımızla ortak istişareler içerisinde çözüm üretmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada şüphesiz gündemi en çok meşgul eden konulardan birisi hakem performanslarıdır.
"Yayın ihalesi fiyatını ikiye katlayabiliriz"
Her fırsatta dile getirdiğimiz gibi bizler futbolun güzelliklerini, insanları bir araya getiren heyecanını, ailelerin ve çocukların hafta sonu eğlencesi olan hakem hataları ile ilgili değil maç performanslarıyla konuşulan oyunu gündeme getirmek istiyoruz. Çünkü biliyoruz ki hepimizin hayrına oluşan şey gelişen ve büyüyen futbol ekonomisisidir.
Ancak bu sayede kulüpleremize daha fazla gelir kaynakları yaratabiliriz, ancak bu sayede bir sonraki yayın ihalesi fiyatını ikiye katlayabiliriz, bu sayede futbolumuzu başka pazarlara ihraç edebiliriz. Bugün sizleri buraya davet etme amacımız, büyük bir çoğunluk tarafından halen bilinmeyen ve yahut VAR protokolünü bir kez daha hatırlatmak ve kamuoyunu bilgilendirme niyetimize desteklerinizi rica etmek ve yukarıda özetlediğimiz vizyonumuza hizmet etmektir.
VAR merkezinden randevu alınabilecek
Tüm bunlarla birlikte çok önemli bir yeniliğimizi daha sizlerle paylaşmak istiyorum. Az önce Murat hocamız da bahsetti. Önümüzdeki haftadan itibaren VAR merkezimiz maç oynanmadığı günlerde önceden randevu alınarak tüm basın mensuplarımıza, kulüp başkanlarımız tarafından ziyaret edilebilecek, teknik direktörler tarafımızdan ziyaret edilebilecek. Bu uygulamamıza ilk olarak Süper Lig başkanlarımız, 1. Lig kulüp başkanlarımız, teknik direktörlerimiz ve takım kaptanlarımız ile başlıyoruz.
"VAR protokolüne göre müdahale yok"
Video Yardımcı Hakemliği her hafta sadece puan kaybına uğrayan takımlarımız tarafından bol miktarda eleştirilse de UEFA kuralları gereği minimum müdahale, maksimum fayda prensibi ile çalışıyor. Ve müdahale ettiği pozisyonlarda kesinlik arıyor. Aksi takdirde VAR protokolüne göre müdahale yok.
"Futbol VAR sayesinde daha çok şeffaf bir seviyeye geldi"
VAR teknolojisi hayatımıza girdiğinden itibaren bariz hataların önlenmesi konusunda futbola büyük fayda getirmiş önemli bir yeniliktir. Geçmişle kıyaslandığında ülkemizde futbol VAR sayesinde daha çok şeffaf bir seviyeye geldi. Ama dünyanın her yerinde olduğu gibi hala gelişmeye muhtaç alanlar var. Dünya Kupası'nda VAR'la ilgili yeni bir, yarı otomatik sistem denenecek. Buna rağmen 2022-23 sezonu itibarıyla dünyada VAR sisteminin en iyi uygulandığı ligler arasında yer aldığımız gerçeğini de özellikle çizmek istiyorum.
"VAR eksiklerimizi her gün tamamlıyoruz"
Sistemi iyileştirme konusunda hiç durmadan büyük bir iyi niyetle çalışıyoruz. Farklı ülkelerin yapılarını ve VAR uygulamalarını inceliyor, fikir alışverişinde bulunuyoruz. VAR hakemlerimizin eğitimlerine de büyük önem veriyoruz. VAR teknolojisini en iyi uygulayan örnek ülke olma hedefimiz var. VAR eksiklerimizi her gün tamamlıyoruz. Çalışma ortamımızı, merkezimizi geliştiriyor, teknolojik donanımlarımızı devamlı yeniliyoruz.
Sizlerin aracılığı vesilesiyle tüm paydaşlarımızdan bize destek olmaları çağrısını yapmak istiyorum. Her puan kaybı sonrası eksik bilgilendirmelerle hayali çizgiler üzerine VAR sistemini ve hakemlerimizi hedef almak yerine önce sistemin nerede devreye girdiğini, nerede girmediğini, ofsayt çizgisinin nasıl çizildiğini, 1 dakikadan az bir sürede özellikle toplanması gereken onlarca kamera görüntüsünü, seçim kriterlerini kesinlik zaruriyetini kamuoyuna anlatmak ve sonrada bu sistemi koruyup destek olmalarını sağlamak için yardımlarınızı rica ediyoruz.
"Futbol ailesinin bütün paydaşlarını zenginleştirmeyi hedefliyoruz"
Biz Türk futbolunun marka değerini artırarak, federasyonundan kulübüne, oyuncusundan antrenörüne, basın mensubundan taraftarına, tüm futbol paydaşlarını maddi manevi zenginleştirmeyi hedefliyoruz. Futbol ailesinin bütün paydaşlarını zenginleştirmeyi hedefliyoruz. Bunu yaparken kulüplerimiz saha içi performanslarını siz değerli basın mensupları futbolun güzelliklerini, öne çıkaran Fair-Play odaklı haber akışını bir bütün olarak hepimize iyiyi, güzel olanı öne çıkarmalıyız.
VAR'la ilgili çizgi film hazırlandı
VAR sistemini çocukların dahil anlayacağı bir hale getirebilmek için bir çizgi film hazırladık. Sizi bu kısa bir film ile baş başa bırakıyoruz" dedi.
Murat Ilgaz: "VAR neyin peşindedir"
Murat Ilgaz, "VAR neyin peşindedir? Açık ve net şekilde gözden kaçan ciddi olayların peşindedir. Daha doğru kararın peşinde değildir. VAR protokolüne göre direkt kırmızı kartlara bakılıyor, ikinci sarı kartlara bakılamıyor. Bu konu da şu anda tartışılıyor. Belki de ilerleyen dönemde ikinci sarı kartlarda da VAR devreye girebilir.
VAR, taç atışlarına ve kornere karar veremez. Bu kararları sadece hakem verebilir. VAR temel olarak bizim izlediğimiz akış şeması bu şekilde. Bir olay olur. Bu olay kontrol veya incelemeye alınır. Her şeyi kontrol ederiz. İnceleme kontrolün bir sonraki halidir. Kontrol edildikten sonra hakeme 'İnceleme yapıyorum, bekle' denir.
"Hakemlere VAR yokmuş gibi maç yönetmelerini söyleriz"
VAR'da amaç tüm kararlarda %100 doğruluk elde etmek değildir. Hakemlere VAR yokmuş gibi maç yönetmelerini söyleriz. Seyircilerimizden de VAR yokmuş gibi izlemesini rica ediyoruz.
"Penaltı ve ofsayt için en az 1 dakika zaman geçiyor"
VAR, tartışmalı bir pozisyonda önce penaltıya, sonra ofsayta, sonra atak başlangıcında faule bakıyor. Penaltı ve ofsayt için en az 1 dakika zaman geçiyor. İlk önce atak başlangıcına bakılmalı. Gecikmeler bu yüzden oluyor." şeklinde konuştu.
Video Yardımcı Hakem (VAR) Görevleri:
- VAR bir amaç görevlisidir. (örn: dördüncü hakem gibi)
- VAR, 'Yeniden Oynatma Operatörü'nün (RO) desteğiyle oyun boyunca oyunun her anını "kontrol" eder
- Maçın seyrini değiştiren bariz bir hatanın veya gözden kaçan ciddi bir olayın düzeltilmesini sağlamak için görev yapar.
Asistan Video Yardımcı Hakem (AVAR) Görevleri:
- VAR bir kontrol yaparken müsabakayı ekrandan izler ve potansiyel incelenebilir bir olayı takip eder.
- VAR'ın müsabakayı izlemeye odaklanabilmesi için tüm disiplin kararlarının kaydını tutar.
- Hakemin nihai kararını tablet aracılığı ile yayıncı kuruluşa iletir.
Tekrar Gösterme Operatörü (RO) Görevleri:
- Operatörler karar verme sürecinin bir parçası değildir.
- Kamera sayısına bağlı olarak bir veya birden fazla operatör görevlendirilebilir.
- VAR'ın direktifleriyle kamera görüntülerinin seçilmesine yardımcı olur.
- Operatör, VAR'a ve monötöre geldiği anda hakeme yardımcı olmak için istenen tüm açıları getirmekten sorumludur.
En üst ikinci liglerinde VAR kullanan ülkeler:
- Almanya
- İngiltere
- İtalya
- İspanya
- Türkiye
VAR nasıl çalışır?
📽️ #Ajansspor
— Ajansspor (@ajansspor) October 20, 2022
📺 VAR incelemesi nasıl yapılıyor? pic.twitter.com/96nbTxBLpy
📽️ #Ajansspor
— Ajansspor (@ajansspor) October 20, 2022
📺 VAR simülasyonu. pic.twitter.com/QkMy3ClAh6
TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, VAR odasına girdi. 📺 pic.twitter.com/9nseV3Ntui
— Ajansspor (@ajansspor) October 20, 2022