Büyükekşi Kulüp Lisans Kurulu’nun istifasını neden istemedi?
Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) 1 yıllığına seçilen yeni başkanı Mehmet Büyükekşi, Kulüp Lisans Kurulu’nun istifasını neden istemedi? İşte detaylar...
“TFF bünyesinde görev yapan Tahkim, Disiplin, Temsilciler, Uyuşmazlık Çözüm kurulları, MHK ve etik kurullar gibi tüm kurulların istifasını talep ediyorum. Biz bundan sonra bu yola çıkarken bembeyaz yeni bir sayfa açarak bu yolda ilerlemek istiyoruz."
TFF Yönetim Kurulu tarafından 4 yıl için seçilen ancak görevden alınmaları kanundaki “4 yıl görev yaparlar” maddesi nedeniyle mümkün olmayan kurullar şunlar.
-Uyuşmazlık Çözüm Kurulu
-Disiplin Kurulları
-Kulüp Lisans Kurulu
-Etik kurulu
-Tahkim Kurulu
Görev süreleri TFF Yönetim Kurulu’nun görev süresiyle sınırlı olan ve görevleri otomatikman sona eren kurullar ise şunlar.
-Merkez Hakem Kurulu
-Temsilciler Kurulu
-Sağlık Kurulu
-Dış İlişkiler Kurulu
-Fair Play ve Sosyal Sorumluluk Kurulu
-Diğer yan kurullar.
TFF’nin hukuk kurulları 28 Temmuz 2021’de TFF Statüsünde yapılan değişiklik gereğince Yönetim Kurulu’nca değil Genel Kurul tarafından seçilecekti. Çünkü uzun yıllardan bu yana kurulların bağımsız olmadığı ile ilgili eleştiriler ve AİHM’in TFF Kurullarının bağımsız olmadığı ile ilgili aldığı karar, Nihat Özdemir federasyonunu bu değişikliğe zorlamıştı. Ancak siyaset yine yapacağını yaptı ve bu duruma kanun yoluyla müdahale etti.
26 Nisan 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan 7405 sayılı Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu’nun 53. Maddesi 5894 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 6’ncı maddesini yeniden düzenleyerek hukuk kurullarının Genel Kurul tarafından değil yine eskisi gibi TFF Yönetim Kurulu tarafından seçilmesini emrediyor. Dolayısıyla “kanun büyüktür statü” gerçeğiyle TFF’nin statüsünün herhangi bir anlamı kalmıyor.
Yani eğer kurullar Büyükekşi’ye istifalarını sunarsa TFF tarafından atanacak yeni kurullar da 4 yıl görev yapma hakkına sahip olacak. Ama gelecek yıl yapılacak normal seçimde yeni gelen başkan da bu yönetim tarafından seçilecek kurulların istifasını isteyebilir. Bu sefer de 2023’te seçilecek kurullar da 4 yıl süreyle 2027’ye kadar görev yapma hakkı elde ederler.
(Bu öylesine garabet bir sistem ki, yönetim tarafından atanan kurullar aynı yönetim tarafından görevden alınamıyor. Bir yerde atanmışlar seçilmiş haklarına sahip oluyorlar. Burada amaç aslında açık. O da kurullara zaten belli kıstaslarla giren üyelerin görevden alınmasının önüne geçmek)
Kulüp Lisans Kurulu’nun adı neden geçmedi?
TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, kurulların istifasını isterken istifa etmesi gereken 5 kuruldan biri olan Kulüp Lisans Kurulu’nun adını anmadı. (Yeni Başkan ayrıca zaten yeni seçimle görevleri otomatikman sonlanmış olan MHK ve Temsilciler Kurulu’nun isimlerini de muhtemelen dil sürçmesi nedeniyle zikretti)
Hemen ardından da TFF, ilk transfer dönemi için takım harcama limitlerinin 20 Haziran Pazartesi günü açıklanacağını duyurdu. Bu da bize Kulüp Lisans Kurulu’nun adının bilerek anılmadığını ve eski kurulun limitleri belirleyeceğini söylüyor.
Ancak bununla ilgili olarak hemen akla bazı sorular da geliyor.
-Eğer Kulüp Lisans Kurulu diğer kurullar gibi istifa etmeyecekse bunun nedeni ne?
-Kurul içinde kulüplere kredi sağlayan bankaların temsilcilerinin de bulunması buna neden olabilir mi?
-Yayın ihalesi hala bir bilinmezlik içindeyken harcama limitlerinde yayın gelirleri kaç TL olarak hesap edildi?
-Digiturk Mart ayında 2 milyar 105 milyon TL teklifi yaptığında bu teklif kabul edilmemişti. Bu rakamın o günkü kurla dolar olarak yaklaşık 146 milyon Dolar ediyordu. Oysa bugün aynı rakamın değeri 121 milyon 500 bin Dolara gerilemiş durumda.
-Eğer Başkanın dediği gibi daha seçilmeden Digiturk’e 1 yıllık söz verildiyse bunu hangi rakam üzerinden neye göre yaptı ve harcama limitlerini belirlemekte kullandı.
Görünen o ki, Mehmet Büyükekşi başkanlığındaki yeni federasyonda da çok fazla şey beklemek aşırı iyimserlik olur.