TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi: "Stefan Kuntz İle Yola Devam Edeceğiz"
TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, gündeme dair açıklamalarda bulundu. Büyükekşi, A Milli Takım Teknik Direktörü Stefan Kuntz ile yola devam edeceklerini söyledi.
AJANSSPOR-HABER
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi, TRT Spor'da gündeme dair açıklamalarda bulundu. A Milli Takım Teknik Direktörü Stefan Kuntz ile yola devam edeceklerini söyleyen Büyükekşi, yabancı konusu, yayın ihalesi, akademi, adaylık süreci, VAR kayıtları, MHK ve Şampiyonlar Ligi gibi birçok hakkında hakkında da konuştu. İşte detaylar...
"1 yıllık görevi tamamladık"
Büyükekşi'nin gündeme dair yaptığı açıklamaların tamamı şu şekilde:
Nasıl bir sezon geçirdiniz?
"Bir yıllık bir dönem için yönetime talip oldu. TFF seçimleri 4 yılda bir yapılıyor. Nihat başkanımız 3 yıl yapmıştı. 1 yıllık görevi tamamladık. Az zamanda hedefimiz çok iş başarmak. Göreve gelirken vaatleriiz vardı. Bu kısa sürede hepsini gerçekleştirdik. Yayın ihalesi, harcama limitleri ve yabancı sayısı belli değildi. Hemen 3 gün içerisinde yayıın ihalesinin fiyatı artırdık, Harcama limitlerini açıkladık. Yabancı sayısı konusunda kulüplerimizin talebi doğrultusunda 14 yabancı, 8'i sahada olmak üzere açıkladık ve yerine getirdik.
"41 hakem kriteri belirledik"
Gözlemci ile ilgili büyük sıkıntılar vardı. Gözlemcinin verdiği notlar çok isabetli değildi. Gözlemci sayısını ikiye çıkardık. Raporlar elle tutuluyordu aynı şekilde temsilcinin. Biz dijitale geçtik bu konuda. Ve maç bittikten 2 saat sonra online olarak gönderme mecburiyeti getirdik. Hakemleri algoritma ile atama sözü vermiştik. Kısa sürede programı yazdırdık ve hayata geçiridk. Hakemlerin kriterlerini belirledik, 41 kriter. Bu bir anda olmadı. Kriterler elimzide çoğaldıkça hareket haline getirerek algoritma ile atamayı başlattık.
"VAR hakemleri ve sahada görev yapan hakemleri ayırdık"
Aynı hakem 3 gün önce veya 1 hafta önce VAR'da görev alıyor, sahada alıyor... Bu hakemler birbirlerini destekliyorlar, yanlış şeyde bir şey yapmıyorlar... Onun için VAR hakemleri ve sahada görev yapan hakemleri ayırdık. Hakemlerin ücretleri artırılmamıştı, günün koşullarına göre ihale getirdik ve iyileştirdik. Hakemlerimizin performanslarına göre ücretlerini bir miktar daha her maç için maç başı 20 bin ücret veriyoruz, aylık sabit ücrette 25 bin lira. İyi maç yönettiyse 20 ila 28 bin liraya çıkarttık. Gözlemciden kötü rapor aldıysa 8 bin liraya kadar düşürdük. Performansa göre... Hakemlerim izin gelişimi önemliydi. Elit hakem, A hakemi, B hakemi, C hakemi... Burada gördük ki en önemli konu eğitim ve diğer konuda tecrübe. Bununla ilgili saha hakemlerimiz ve VAR hakemlerimiz için yurt dışından eğitimciler getirdik. Hugh Dallas ile sözleşme yaptık. Bu işi bir taraftan yaparkan diğer taraftan da hakem akademisi oluşturduk. Eğitim kısmına öncelik verdik. Hakemlerimize mal beyanı verdirttik. İTÜ ile anlaşma yaparak bunlara birçok testi yaptırdık. Stres altında maç yönetebilme, vücut dili ve liderlik gibi...
"Uzatma dakikalarını ekledik ve kayıt altına aldık"
Özellikle hakemlerimizin yaptıkları çalışmalarda daha önce bu pandemiden dolayı birçok test kaldırılmıştı. Bunlara yeniden başladık. Hepsini tek tek başlattık. Koşmalarından tut hepsini yeniden haytata geçirdik. Hakemlerimizin yapacakları çalışmalarda bu özellikleri tam test ederek iyi bir hale gelmesi için çalışma başlattık.
Dünya Kupası'nda bir uygulama vardı. Uzatma dakikaları konusunda. Bizde de teknik direktörler her maç sonu şikayet ediyordu. 3 tane oyuncu değişti, şu kadar oyuncu yerde yattı. Niye bu kadar uzatma oldu. Biz de buradan örnek alarak Türkiye'de uygulamaya soktuk. Uzatma dakikalarını ekledik ve kayıt altına aldık. Belli süre geçince dedik ki yan hakemlerden de ikinci bir AVAR'ı atamaya başladık maçlarda. Böylelikle kadroyu genişlettik ve VAR odasının sağlıklı karar vermesini sağladık. Amaç futbolu güzelleştirmekti. Şu anda futbolcu biliyor ki yerde ne kadar yatarsa uzatma sürelerine eklenecek.
"6 tane hakemimizi Süper Lig kadrosuna kattık"
Bunun dışında bizim bu çalışmaları yaparken bundan sonraki dönemde hakemlerimizin yabancı dil eğitiminden tutun, dijital olarak da eğitimine önem vereceğiz. Bir program satın aldık. Cep telefonlarına yükleyerek online olarak hem yabancı dil hem de performanslarını bu şekilde sağlamış olacağız.
Herhangi bir yerden hakem getirmedik, getiremeyiz. Bunun sağlıklı olduğunu düşünmüyoruz. Kendi hakemlerimizi daha iyi hale nasıl getirebiliriz. Bu da bir süreç alacak. Belki daha genç hakemlerimize da süre vermek gerekiyor. 6 tane hakemimizi Süper Lig kadrosuna kattık. Bazıları son derece başarılı oldu. Bu sayıyı artırmak gerekiyor. Bazı hakemlerimiz iyi performans gösterdiler. Bazı hakemlerimize ortalama üstünde ve bazıları da vasatın altında kaldı.
"Hakemlere tekrar güven vermemiz gerekiyordu"
İnsana dayalı bir hakemlik yapma şekli var. Hakemlik, hekimlik ve hakimlik... Hepsi aynı kökten geliyor. Verdikleri kararlar insanlar ile ilgili çok önemli kararlar veriyorlar. Verdikleri kararlar tabii ki tartışılabilir. Önemli olan iyi niyetli olmaları. Bir futbolcu hata yapıyorsa, teknik direktör ve başkan o futbolcuyu afaroz etmiyor yine kadroya koyuyor. Teknik direktör de yanlış kadro çıkararak hata yapabiliyor. Sistemin içerisinde bu hakemler de ceza alıyor, 1 hafta, 2 hafta, 4 hafta... MHK da ceza ile ilgili açıklamaları da yaptı zaten. Ben ilk geldiğim günden beri hakemlerimizi savundum. Bir olay vardı 8 Mart hakem olayı. Hakemlerimizin son derece olumsuz yansıması oldu. Bunu bozmamız gerekiyordu. Hakemlere tekrar güven vermemiz gerekiyordu.
"Üzerlerinden buldozer geçmiş gibiydi"
Üzerlerinden buldozer geçmiş gibiydi. Hakemlik camiası neredeyse ikiye ayrılmış pozisyondaydı. Biz bunları toparladık. Gelmiş geçmiş en iyi hakem olan Cüneyt Çakır'a jübile yaptık. Hakemlerimizin kendi özgüvenini sağlamak için onlara maddi ve manevi destek verdik. Kulüp başkanlarımızın konuşmaları futbolumuzun marka değerine zarar veriyor. Çünkü netice itibarıyla Türkiye'de futbolun marka değeri daha çok naklen yayın gelirleri ve sponsorlukla oluyor. Bizim amacımız futbolun marka değerini yükseltebilmekti. Bununla ilgili çalışmalar yaptık. Twitter hesabı açtık Süper Lig için, internet sitesi geride kalmış görünümü vardı. Onu çağın gerekliliklerine uydurduk. VAR odasının şartlarını iyileştirdik. Yaptığımız uygulamaların çoğunda biz adaleti sağlayacağız, eşitliği sağlayacağız ve şeffaf olacağız dedik. Bunu da yapmak için gayreti gösterdik.
Gaziantep FK-Beşiktaş ve Sivasspor-Galatasaray maçının VAR kayıtlarının açıklanması hakkında
Burada en önemli konu her iki kulübün başkanı da kamuoyuna çağrıda bulundu: VAR kayıtları açıklansın. Bu işin yatak odası VAR kayıtları. Öyle bir hava yaratıldı ki sanki burada gizli bir şeyler var, yanlış bir şeyler oluyor, bir takımın lehine bir takımın aleyhine oluyor gibi lanse edildi. VAR kayıtlarını izledim. Son derece samimi ama bazı şeylerde protokolden uzaklaşarak bir VAR odası kayıtı vardı. Ve hakemi de yanıltıyordu. Ama maçın asıl hakemi karar veren hakem. Sabri Çelik hocamızla görüştük ve VAR kayıtlarını yayınlama kararı aldık. Orada hakemi uyarmak için çağırıyor hakem yanlışta ısrar ediyor. VAR kayıtları sadece eğitim amaçlı açıklanabiliyor biliyorsunuz. Biz de bir seferliğine açıkladık. Herhangi bir kötü niyet olmadığını ama hakem hatası olduğunu söyledik. O hakemi de el çektirdik, diğer hakem de bir süre ceza aldı.
"Mutlaka kadın üye bulundurma kriteri getirdik ve hayata geçirdik"
Türkiye'de hiç olmayan yenilikler getirdik. Bu yıl 100. yılımız. Yönetimimizi belirlerken 2 kadın yönetim kurulu üyesi aldık. Mutlaka kadın üye bulundurma kriteri getirdik ve hayata geçirdik. Çünkü MHK başkanı göz önünde ve eleştiriliyor. Bir yenilik yapalım istedik. İki türlü düşündük. Kadın olması, FIFA hakemi olması ve spor dilimlerinde hoca olması... Kulüplerimiz bu konuda biraz daha insanlı davranılırlar... Ama maalesef öyle olmadı. Netice itibarıyla kadın üye varsa her şey çok daha farklı oluyor. Daha saygılı oluyorlar, kendilerini kontrol edebiliyorlar. Bunu biraz daha yayınlaştırmamız lazım, birçok yerde görev vermemiz lazım. Kadın futboluna ayrı bir önem veriyoruz. Amatör kurulun içerisinde kadın futbolunu çektik aldık. Dünyada her geçen gün kadın futbolu biraz daha ileriye gidiyor. Geçtiğimiz aylarda Wembley'de final vardı. 80 bin kişi vardı. İnşallah gerek milli takım bazında da daha ileriye gidiyoruz, kulüp basında da futbolumuzu ileriye götürebilmek.
MHK başkanı Lale Orta'nın, Donk ve Zaniolo pozisyonu yorumu hakkında
Burada önemli olan konu işin sezonun sonunda performans değerlendirmesi yapmak. Bunları oturup konuşacağız. Nerelerde eksikler var, geliştirilecek yerler neler... Bir klasman değerlendirilmesi yapılıyor. İnşallah genel kuruldan sonra yapılacak. İlk adımlar atıldı. Haziran ayında imtihanlar yapılacak. Eksik şeyler de var tabii. Bir maç yapılıyor, bazen bir taraf şikayet ediyor, diğer taraf etmiyor. Bazen bir kulübün lehine oluyor o kulüp açıklama yapmıyor. Aynı havuzun içerisinde diğer kulübe puan gidiyor. Şikayet etmeye kalkınca bir taraf yenilecek bir taraf berabere kalacak diğer taraf kazanacak. Önce herkes evinin önünü süpürürse sokaklar tertemiz olur diye açıklama yapmıştım. Biz nerede hata yaptık. Biz federasyon olarak empati yapmamız lazım. Biz işin kolaycılığına kaçıyoruz. İlk kötü sonuçta hakem ve federasyon kötü oluyor. Futbolda yüzleşemiyoruz maalesef.
"İstişare edilecek bir şey yok, kurallar belli"
Bu sene son derece talihsiz asrın depremini yaşadık. Elli binden fazla insanımız hayatını kaybetti. Ölenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Bu acımız bu şekilde sürerken bazı takımlarımız 9 takımımız ligden çekildi. Olağanüstü bir durum var. Bu durumu yıllardan beri, 1989'den beri uygulanan bir sistem var. Biz hiçbir şey yapmadık. Bizim yaptığımız şu: Herhangi bir zamanda, deprem, kaza, sel gibi... O takımın yaptığı maçlar tescil edilmiş, geçerli olarak kabul edilmiş. Baktığımızda o maçlar oynanmış, o maçlarla ilgili yenen takım prim almış, bazı oyuncular sarı kart, kırmızı kart görmüş, maçta oynayamamış ve emek harcamışlar. Biz ne yaptık, ligden çekilen takımların sahaya çıkmadıkları için hükmen galip ilan edilmesini sağladık. Yönetim olarak bu kararı aldık. Arkasından Süper Lig'de 2, 1. Lig'de 2... Bunların ligden düşmemesi için ligde kalma kararı ile dondurma kararı aldık. İstişare edilecek bir şey yok, kurallar belli. İcat çıkaracak bir şey yok.
"Birkaç takım durumlarının dondurulması durumlarını istiyor"
Bir takım sahaya çıkmazsa 3-0 hükmen yeniliyor. Sadece ligde kalmaları için dondurma işlemi yaptık. Söylediğim hiçbir takım için dezavantaj veya avantaj söz konusu değil. Diğer takımlar 6 puan almış ben 1 puan almışım, bunları iptal edin. Böyle bir karar almış olsak bile şampiyon başka bir takımdı. Bıkmadan, usanmadan, yöneticileri, teknik direktörlerin bir açıklama yapması ne kadar doğru... Bir yandan hukuksuz diyeceksiniz, bu ligin marka değerine zarar veriyor. Kulüplerimizin buna karşı çıkması lazım. Hiç olmayan bir şey değil. Kaldı ki birkaç takım önümüzdeki yıl içinde bizim sahamız yok, tesislerimiz yok, bir yıl daha durumlarının dondurulması durumlarını istiyorlar. Alt liglerden bu takımlar. Aynı durum yine devam etmiş olacak. Bunun kararını daha vermedik. Herhangi bir şey yok orada, biz ikinci devrenin başında kulüplerimize duyurduk ve talimat değişikliği yaptık. Başkanlar, yöneticiler, teknik direktörler, futbolcular maçtan önce hakemler ile ilgili konuşurlarsa ceza alacaklarını söyledik. Amaç Süper Lig'in marka değeri düşmesin. Futbolun çirkinleştiren, hakemlere itiraz edenlere para cezası getirdik. Hakemlerimiz de bu talimatlara göre hareket ediyor.
Erden Timur'un 'Sezon bittiğinde açıklayacağım' sözleri üzerine
O günden beri birçok takımımız açıklama yaptı. Elinizde ne bilgi belge varsa. Herhangi bu konuda bize bir şey gelmedi. Gelirse statümüze göre, talimatımıza göre yapmak için hazırız. Önemli olan aslında cezalar ödenmek için değil, caydırıcı olmak için konuluyor. Fair Play'ın ön plana çıkmasını isteidk. İlk kez Fair Play kurulu oluşturduk. Para ödülleri verdik. Seçici kurul var. Her ay çalışmalar yaptı ve bunu kamuoyuna duyurdu. Hedefimiz iyileri örnek göstermekti. İlk önce Fair Play. Kadınların ve çocukların stadyumlara gelmesini arzu ediyoruz. Gençler arasında bir yarışma yaptırıyoruz. 5500 kişi müracaat etti online olarak. Konusu, Anadolu'da özellikle futbol takımlarımızın stata seyirci çekme konusu. Bununla ilgili 15'e düşürüldü. Bu projelerin uygulanabilirliğine bakacağız.
Akademi projesi ve Rezerv Lig
Futbolun ekonomisi sıkıntılı. Özümüze dönmemiz lazım. Futbolcu yetiştirecek sistemleri geliştirmemiz lazım, altyapıya önem vermemiz lazım. En önemli konu önce kaynak yaratabilmemiz lazım. Takımlarımızın ekonomik durumu kötü. Bunlarla ilgili altyapıya kaynak yapabilmek için Sayın Cumhurbaşkanımıza Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ediyorum. Altyapıları güçlendirip bir adım atıp futbolla ilgili ekonomik sıkıntıları akademi ile çözebilecemize ikna ettik ve bize inandılar. Stopajların kanun değişikliği yaptırarak 5 gün içerisinde akademilere her türlü futbolcuların şehirler arası yolculuklarında uçak olsun, otel paraları olsun, hocalara verilecek ücret, gerek diğer çalışanların ücretleri dahil olmak üzere, bina ve saha yapmak üzere kanun TBMM'den geçti. Nisan ayında da kanun uygulamaya yürürlüğe girdi. Kaynak sorununu böylelikle çözdük.
Yönetim olarak karar aldık. Süper Lig takımlarına akademi zorunluluğu getirdik. Bu zorunlu. Hepsine yazılarımızı yazdık. Minimum yıldızlama sistemi yapacağız. Biz de bir yıldızdan başladık en az akademi olabilmesi için 3 tane gerekiyor. 2400-3000 metre kare içinde bir binası olması... 2024 Aralık ayına kadar da süre verdik. Kulüp başına da bu maliyet 50 milyon TL. Yurt dışında geziler yaptık. Belçika'ya, Hollanda'ya gittik. Ve burada bir yandan da akademi ve federasyonları ziyaret ettik. AZ Alkmar'ın 7 tane sahası var, yetmiyor 2 tane daha yapacağız dediler. Her yıl 2 oyuncuyu A takıma veriyorlar. Bizim de hedefimiz birkaç yıl sonra her yıl 2 tane oyuncuyu A takıma çıkarabilmek.
Bir B takımı projemiz vardı. Rezerv Lig kurduk ama kulüplerimizin isteğiyle vazgeçtik. B takımı konusunu tartışıyoruz ama bu yıl rafa kaldırdık. 3. Lig'de yapılacaktı, mutabakat sağlayamadık.
"Önümüzdeki yıl 20 takım olacak"
Önümüzdeki yıl 20 takım olacak. Gündemimizde bu konu ve tartışacağız. 18 takıma mı düşeceğiz yoksa 20 takım mı olacak. Şu anda karar vermiş değiliz. Çarşamba günü lig bitecek, ardından Türkiye Kupası var. Ondan sonra kongremiz var, ondan sonra kararların bazılarını alacağız. 1. Lig, 2. Lig, 3. Lig'de play-off sistemi geliştirdik. Bu lige çok büyük bir heyecan getirdi. Hem kümede kalacak hem de bir üst lige çıkacak takımlar açısından.
Uzun bir rekabetin sonunda Bodrumspor-Pendikspor, Akhisar'da karşılaşacak. 3. Süper Lig'e çıkacak takım belli olacak. Ligin son haftaları geldiği halde kimin olacağı belli değildi, son hafta belli oldu. Aynı şeyler 2. ve 3. ligde de oldu. Zaman zaman hukuksuz şeyin ne kadar adaletli olduğunu gösteriyor. Öyle olmasaydı bir takım çoktan 10-15 puan fark atardı. 1-2 takımımız ligden düşme potasına düşerdi. Bu açıklamaları görünce tabii ki üzülüyorsun.
"Güzel bir şeyler ortaya çıkarmak istiyoruz"
BiZ ekip olarak çok çaba gösteriyoruz. Her gün federasyondayız, gece gündüz demeden çalışıyoruz. Amacımız futbolun ileriye gitmesi ve adaletli bir sistemin getirilmesi. Güzel bir şeyler ortaya çıkarmak istiyoruz. Kulüplerin de bizlere destek vermesini bekliyoruz. Bu konuda Kulüpler Birliğimiz bizle hareket etti. Bu asrın depreminde Omuz Omuza kampanyasında birlik olduk. Futbol sadece futbol değildir. Bunu tüm dünyaya göstermiş olduk. Bütün takımlarımızın başkanları bir oldu. Beraber yardım topladık. Şu ana kadar yaklaşık 5 bin kontenyırı hayata geçiriyoruz. 15 Haziran'a kadar kampanyamız sürüyor. Futbol sahaları yapıyoruz. Futbolcularımızın da bazılarını oraya götürmeyi düşünüyoruz. Onları mutlu etmemiz lazım. Konteynır kentlerde yaklaşık 20 bin kişiye geçiCi yer sağlamak demek. Mutluyuz ve gururluyuz. Süper Lig kulüp başkanlarımız, 1. Lig ve 2. Lig başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
"Stadımız Şampiyonlar Ligi finaline hazır olacak"
Dünya çapında organizasyon Şampiyonlar Ligi finali. Bugün ziyaret ettim. Stadın tamamı giydiriliyor. Özellikle UEFA bu konuda direktifleri veriyor. Yer döşemeleri, lavabolar yenileniyor. Bunları UEFA tek tek kontrol ediyor. Birkaç gün içinde her şey bitecek ve stadımız Şampiyonlar Ligi finaline hazır olacak. 72 bin seyirciye hizmet verecek ve 120 bin seyirci bekleniyor. Burada önemli olan konu şu; biz, Inter malum kaptanı Hakan Çalhanoğlu. HakAn aynı zamanda milli takımın DA kaptanı. Manchester City'nin kaptanı İlkay Gündoğan. Kim kazanırsa kupa bir Türkün elinde yükselecek. 120 bin kişi bekleniyor. Yenikapı'da festival alanı düzenleniyor. Bir takım etkinlikler yapılacak, konserler verilecek. Perşembe günü saat 11.00'de Hamit Altıntop ile birlikte Şampiyonlar Ligi kupasını Yenikapı'ya götüreceğiz. Bütün halkımızı Yenikapı'ya bekliyoruz. Ücretsizdir. Şampiyonlar Ligi efsaneleri ile maçı yapılacak 9 haziran cuma günü. Türk tarafının kaptanı Hamit Altıntop. Karşı tarafta Figo, Roberto Carlos, Kaka gibi oyuncular olacak. 4 gün boyunca devam edecek festival. Dünyanın gözü İstanbul'da olacak. Dünyanın en büyük turnuvası.
"Türkiye ile ilgili olumsuz propagandalar var"
Türkiye ile ilgili olumsuz propagandalar var. Bunu olumluya geçirmek istiyoruz. Bu yapılacak turnuva, biliyorsunuz geçen yıl Paris'te yapılan maçta güvenlik sıkıntıları olmuştu. İnşallah biz de son derece başarılı bir şekilde hayata geçirmek istiyoruz. Portekiz Porto'da UEFA'nın genel kurulu yapıldı. Ceferin seçildi. Ceferin geliyor, Infantino geliyor. Avrupa'da birçok kulübün başkanı ve federasyon başkanları davetli. Tam bir futbol şöleni olacak. THY ile çalışmalar yapacağız. 2028 yılında Birleşik Krallık var. 2032'de de İtalya var karşımızda. Bu organizasyon neticesi 10 Ekim'de son oylama olacak ve 2 turnuvanın da galip ülkesi kim olacaksa belli olacak. O tarihe kadar bu soft power'ımızı (yumuşak güç) öne çıkararak gazetelerde, medyalarda birtakım çalışmalar yapmak istiyoruz. Türkiye'nin adaylığı kazanmasıyla ilgili çalışmalar yapmak istiyoruz. Altyapımız hazır. Çok güzel statlarımız var. Yaklaşık 75 milyon Euro gelir hedefleniyor. Tanıtım olarak paha biçilmez şey var. Uluslararası en önemli markamız THY. Bu da bir başarı hikayesi olacak diye düşünüyorum.
"Letonya ve Galler maçları bizim için önemli"
Almanya'da yapılacak Avrupa Şampiyonası önemli bizim için. Letonya ile maçımız var. Daha sonra Galler ile maçımız var. Her iki maçta bizim için önemli. Hedefimiz galibiyet ve Avrupa Futbol Şampiyonası'na Almanya'da katılmak istiyoruz. Genç bir kadro yakaladık. Orkun gibi Feyenoord'un kaptanı, Çağlar Söyüncü La Liga'ya transfer oluyor... Son derece kaliteli oyuncularımız var. Almanya en çok Türkün yaşadığı yer. Kendi evimizde gibi Türk seyircilerin katılımıyla gerçekleştirmek istiyoruz. Güzel sonuçları almayı hedefliyoruz.
"Stefan Kuntz devam ile yola devam ediyoruz"
Şu anda takvim işliyor. Hocamızla yola devam ediyoruz. Sonuçlar tabii ki önemli olacak. İnsan kendi kaderini kendi yazar. Bu da geçerli olacak. Bu 2 maçın sonucu önemli. Arkasından kongreye gideceğiz. Hem Süper Lig'den birçok takımımızın delegeleri çok yüksek bir teveccühle karşılaşmış durumdayız. Hakkımızda hayırlısı diyoruz. Biz hocamızla devam ediyoruz. Önemli olan hedefe ulaşabilmek. Hocamızın bu zamana kadar yaptığı ve aldığı sonuçlara bakarsak olumsuz bir şey yok. Şanssız bir Faroe Adaları maçı var. Hırvatistan maçına gelirsek ilk devre iyi başladık ama şanssızdık, sonuçları alamadık. Motivasyonumuzu kaybetmememiz lazım. Bu konuların maç öncesi konuşulmasını doğru bulmuyorum. Hedefe kilitlendik. Bu 2 maçı galip gelirsek bu konuları sonra oturup konuşabiliriz.
Yayın ihalesi
Geçtiğimzi yıl bir kanun çıktı. TFF'ye yetki verildi. Korsan yayın ile ilgili bir kurul kurduk. Korsan yayını yapan kuruluş bize bildiriliyor erişim sağlayılcılar birliğine gönderiyoruz. Onlar da araştırma yaparak yayını kesiyor. Burada en büyük problem zamanlama. İllegal yayın yapan bu tür kuruluşlar, kesilen yayının ardından hazırladıkları diğer yayını hemen aktif ediyorlar. Biz üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Bir taraftan Digitürk ile bir taraftan da Exxen ile görüşmelerimiz sürüyor.
Adaylık süreci ve yarı otomatik ofsayt sistemi
Aldığımız herhangi bir karar yok. Bizim yapmak istediğimiz şey daha çok katkı verebilmek. Futbolda dijitalleşmeyi, teknoloji kullanımını mutlaka getirmemiz lazımdı. Temmuz ayında transfer dönemi başlıyor. Denemeleri bitirdik. Bundan sonra futbol kulüplerine bir kod vereceğiz, dijital imzaları ile futbolcu transferlerini, vizelerini 14 bölge müdürlüğüne gitmeden kendi ofislerinden yapabilecekler. Notere gitmelerine gerek yok, bize hiçbir belge gelmeyecek. Evrakları saklama sorumluluğu da kulüplere ait olacak. Noteri zaten istemeyeceğiz. Türkiye e-devlete geçmiş bir ülke, birçok konu bakanlıklarda dijital olarak yapılıyor. Bundan sonra futbolda da dijital olarak yapılacak. Gerek hakem raporları, gerekse gözlemci raporları zaten dijitale geçti. eSüper Lig başladı. Orada Galatasaray şampiyon oldu. Orada da sponsorluklar bulduk. İnşallah önümüzdeki sezon yine bir yenilik olarak yarı otomatik ofsayt sistemine geçmiş olacağız. Futbolun güzelleşmesi ve gelişmesi adına, Türkiye'nin de öncülük etmesini istiyoruz... Bugün Championship'te VAR uygulaması yok bizde 1. Lig'de var. Avrupa'da 2 ülkeden biriyiz bu konuda.
TFF 1. Lig'e harcama limitleri geliyor
Bu zamana kadar harcama limiti Süper Lig'de vardı. Biz bir geçiş dönemi koyacağız inşallah. 1. Lig'e önümüzdeki sene harcama limitini getiriyoruz. Haksız rekabeti kaldırmış olacağız ve ilave yenilik yapmış olacağız. 3. Lig ile ilgili bir düşüncemiz var. Yine takımlarımızın ekonomik sıkıntılarına çözüm bulabilmek. Onların da 7 yılda gelirleri artmamıştı. Biz bu gelirleri bu yıl yüzde yüz oranında artırdık. Belki yarı bir profesyonel bir sisteme geçmek istiyoruz. Çok büyük uçak ve yol parası ödüyorlar. Grup sayısını çoğaltarak 350 km. geçmeyecek şekilde 3 saat önce maç yerinde bulunmayı hedefliyoruz. Belki yaş konusunda düşüncelerimiz var. 25 yaş altı ve 25 üstü oyuncu sınırlamaları var. Bunları 23 yaşa çekip 45 dakika oynama zorunluluğu getiriyoruz. Bir yandan takımları gençleştirmeyi düşünüyoruz. Avrupa'daki en yaşlı lig Süper Lig. Onun için bir yandan 31 yaşın üzerindeki dolu ligimiz yaşı eğer aşağıya çekebilirsek bunları yapabilirsek futbol daha güzelleşmiş olacak, hem de maliyetleri aşağıya çekmiş olacağız.
Deplasman seyircisi
İki kulüp anlaşırsa yüzde 30'a çıkaratbiliyoruz. Bu yüzde 5'ti. Futbol takımlarının on ikinci gücü taraftar. İki takımın taraftarının geldiği, o şehirde bir hareketliliğin yaşandığı ve şehirler arası ilişkilerin güçlendiği sistemi hedefliyoruz.
"Kulüplerin kasasından para çıkmadan bir sistem yapmayı umuyoruz"
Kulüplerimiz şu anda enerji tüketimine göre ayda 2 ila 4 milyon arası elektrik paraları ödüyorlar. Sayın Cumhurbaşkanımızın çok büyük desteği var. Murat Kurum bakanımız Karaman'da 2 milyon metre kare bir yere 29 yıllığına tahsis olarak aldık. Kulüplerimize elektrik santrali kuracağız. Bir yandan daha az elektrik parası ödemesin istiyoruz. Kulüplerin kasasından para çıkmadan bir sistem yapmayı umuyoruz. Bu arsa elimizde, çalışmalara başlıyoruz. Tamamen bitirdiğimizde yıllık 80 milyon dolar gelir sağlayacak bir kapasitesi var. Sürdürebilirlik açısından önemli bir proje. Bu konu Türk futbolu ve kulüplerimiz açısından çok önemli.
"Hollanda'da bir şirket ile çalışmalara başladık"
2023-2024 sezonu Ağustos ayında başlayacak. Yayın ihalesi iler ilgili yeni bir ihale yapılmayacak. 2024-25 için bir ihale yapılacak. Ligin marka değerini nasıl artırabiliriz diye Hollanda'da bir şirket ile çalışmalara başladık. Önümüzdeki sezon Şampiyonlar Ligi formatı değişiyor. Biz de bu firma ile Süper Lig, 1. Lig, 2. Lig, 3. Lig, Türkiye Kupası, Bal Ligi gibi vs... Hepsinin çalışması ile ilgili anlaştık. Profesyonel olarka bu çalıpşmayı yapacak. 2024-25 yılında ihaleye çıkarak daha yüksek nasıl bir ihale alacak şekilde. Bu geliri nasıl artırabiliriz bu Türk futbolu için geçerli. Spor Toto ve İddia gelirlerin artırılması son derece önemli. Süper Lig.com web tabanlı bir şey hazırlıyoruz. Buradaki amaç birçok farklı sektörde sponsorluk olarak kulüplerimize yeni gelirler nasıl yapabiliriz bunun için çalışıyoruz."