CAS Hakemi futboldaki senaryoları yazdı
İlk olarak Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs salgını spor organizasyonlarını durdurdu. Peki, FIFA bu konuda ne düşünüyor? Türkiye'de neler olacak? Ligler bu şekliyle mi tescil edilecek, yoksa ertelenip kaldığı yerden mi devam edecek? İşte detaylar...
Özkurt olası senaryoları şu şekilde sıraladı:
Henüz FIFA'nın resmi bir açıklaması olmamasına rağmen dikkate alınan teklifler arasında şunlar olduğu konuşuluyor:
(I) 30 Haziran tarihinde sona erecek olan sözleşmeler bunun yerine sezonun gerçek sonunda bitirilmelidir.
(II) 1 Temmuz tarihinde başlayacak olan sözleşmeler, gelecek sezonun yeni başlangıç tarihine kadar ertelenmelidir.
(III)Transfer sözleşme ödemeleri gelecek sezonun yeni başlangıç tarihine kadar ve daha önce ödenmesi gereken ödemeler de buna göre ertelenmelidir.
(IV)Kulüpler ve çalışanlar, kriz futbolu durdururken maaşların ertelenmesi/azaltılması konusunda anlaşmaya teşvik edilmelidir.
(V) Alternatif olarak, iş sözleşmeleri çalışanlar için “yeterli alternatif gelir destek düzenlemeleri sağlandığında” askıya alınmalıdır.
(VI) Tüm federasyonlar bu sezonun bitiş tarihini uzatmaya yetkilendirilmelidir.
(VII) Tüm federasyonlar transfer tescil sürelerinin uzatılmasına / değiştirilmesine yetkilendirilmelidir (böylece transfer sezonu revize edilen sezon takvimine uyabilir).
"FIFA ilkeler geliştirdi"
FIFA'nın rehber ilkeler geliştirdiğini söyleyen Özkurt, "FIFA ayrıca kredilerin feshi, tek taraflı fesih, iş raporunu reddetme vb. gibi birçok konu için de rehber ilkeler geliştirdi. Kalanları görmek için FIFA’nın resmi açıklamasını beklemeliyiz. FIFA yönetim organı olarak federasyonlar arası uyumlu bir müdahaleyi desteklemektedir, ancak burada bir sorun bulunmaktadır: FIFA’nın 211 üye ulusal federasyonu bulunmaktadır. Bu durum iş sözleşmelerini yöneten veya en azından etkileyen muhtemelen birbirinden farklı 211 ulusal hukuk ve iş hukuku demektir. Örneğin, FIFA Federasyonların transfer sezonlarının tarihlerini değiştirmesine izin verebilirken İngiliz yasalarına göre FIFA (veya FA) bir çalışanı iradesinin aksine çalışmaya veya yenilenmiş / uzatılmış bir sözleşme altına girmeye zorlayamaz. Bir oyuncunun sözleşmesi uzatılacaksa, oyuncunun onayı gerekir" dedi.
Sözleşmesi biten oyuncular ne olacak?
Sözleşmesi biten oyuncular hakkında da değerlendirme yapan Özkurt, "Ülkemizde ise TFF Profesyonel Futbol ve Transfer Talimatı Madde 19 uyarınca her halükarda sözleşmelerin bitiş tarihinin 31 Mayıs olarak tespit edilmesi zorunludur. Ancak sözleşme bitiş tarihinden sonra resmi müsabakaların devam etmesi halinde, sözleşmenin süresi müsabakaların bitimine kadar uzamış sayılır. Bu nedenle FIFA’nın bu kararı alması durumunda ülkemizde uygulanabilir. Sonuç olarak, FIFA yapacağı düzenlemelerle yol gösterici ilkeleri önerme görevini üstlenecek olsa da önümüzdeki günlerde kaçınılmaz olarak bazı bölgelerde ulusal yasalarla sert tutarsızlıkları olacaktır. Önümüzdeki günler Türk sporu, oyuncular, kulüpler, yayıncı kuruluş, sponsorlar ve Federasyonlar açısından oldukça çalkantılı geçecek" ifadelerini kullandı.