Çekirge istilası Türkiye'ye geldi mi? Çekirge İstilası nerede başladı! Korkutan görüntü
Çekirge istilası vatandaşların korkulu rüyası olmaya başladı. Afrika'da görülen ve İran ile Irak'ta yaşanmaya başlayan çekirge istilası Türkiye'yi de alarma geçirdi. Peki, Çekirge istilası Türkiye'ye geldi mi? Çekirge istilası nerede başladı?
Çekirge istilası Türkiye'ye geldi mi? Günün en çok aranılan kelimelerinden oldu. Günlerdir konuşulan çekirge istilası Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde görüldü. Basına yansıya bu karenin ardından çekirge istilası Türkiye'de mi? sorularını da beraberinde getirdi.
ÇEKİRGE İSTİLASI TÜRKİYE'YE GELDİ Mİ?
Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde esnaflık yapan Übeyit Kartal adlı vatandaş, sabah saatlerinde dükkanını açtığında kapı önünde büyük bir çekirge gördü.
Peçeteyle çekirgeyi yakalayan Kartal, “Bu mevsimde çekirgenin Yüksekova'da olması beni çok şaşırttı. Büyük ihtimal bu İran ve Irak'tan gelmiş olmalı. Ben metreyle ölçtüm, tam 8 santimetre uzunluğundadır. Allah'tan şimdi havalar soğuk, yoksa gelirlerdi” dedi.
Yüksekova Belediyesi’nde görevli veteriner hekim Hekim Kaçan ise şunları söyledi: Bu çekirge Irak ve İran'ı istila eden sürüden görülendir. Muhtemelen hava daha sıcak olsaydı bu çekirge sürüsü buradan geçebilirdi. İnanılmaz bir durum, Yüksekova'da bu mevsimde bir çekirge görüldü. İran ve Irak'ta hava sıcak olduğu için orada görülmüş bu çekirge istilası. Burada daha hâlâ yerde kar olduğu için çekirgeler buraya gelmemiş. (İHA)
ÇEKİRGE İSTİLASI NEREDE BAŞLADI?
Afrika'nın büyük bir kesiminde gözlemlenen çekirge istilası, kuzeye doğru hareket etmeye başladı. Özellikle çiftçilikle uğraşan kişilerin başına ciddi sorunlar açan çekirge istilası, tarlalardaki ekinlerin kısa sürede talan edilmesi nedeniyle büyük sorunlar ortaya çıkarıyor.
Birleşmiş Milletler (BM), Doğu Afrika ülkelerindeki çiftçilerin hayatını aylardır kabusa çeviren çöl çekirgesi sürülerinin yeniden etkisini artırabileceğini duyurdu.
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), yayımladığı durum raporunda, Afrika Boynuzu bölgesinde özellikle Kenya, Somali ve Etiyopya’da durumun kritik olduğuna ve yeni çekirge sürülerin oluşmaya başladığına dikkati çekti.
Bölgedeki durumun “alarm verici” seviyelerde olduğu belirtilen raporda, çekirgelerin yeniden üremeye başladığı ve bu sürülerin gıda güvenliğine benzeri görülmemiş tehdit oluşturduğu aktarıldı.
Raporda, çekirgelerin etkisini göstereceği ülkeler arasında Kenya, Somali, Etiyopya, Sudan, Eritre, Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, İran ve Pakistan gösterildi.
Bir kilometrekarede yer alan 40-80 milyon çekirge, sadece bir günde 35 bin kişiye yetecek gıdayı tüketebiliyor.
Çekirge sürüleri, her gün 150 kilometre yol katedebiliyor.