Cenap Şahabettin kimdir ve ne zaman öldü?
Galatasaray başkanı Mustafa Cengiz'in konuşma içinden alıntı yaptığı Cenap Şahabettin sözü gündeme geldi. Bununla birlikte Cenap Şahabettin kimdir, kaç yaşında ve ne zaman öldü gibi aramalar sürüyor. Cenap Şahabettin kitapları ve Cenap Şahabettin sözleri gibi aramalarda devam ediyor. İşte Cenap Şahabettin hakkında tüm detaylar...
Cenap Şehabettin kimdir?
Servet-i Fünun dönemi şair ve yazarı olan Cenap Şahabettin, 21 Mart 1870 tarihinde Manastır’da doğdu. Babası Plevne’de şehit düşünce, ailesi ile beraber İstanbul’a taşındı. İlköğretimini Fevziye Mektebi’nde yapan Şahabettin, Gülhane Askeri Rüştiyesi’ni bitirdi. İlk şiiri 1885 yılında, 15 yaşındayken, Saadet Gazetesi’nde yayınlandı. Daha sonra Tıbbiye İdadisi’nde eğitimine devam etti ve 1890 yılında Askeri Tıbbiye’yi bitirdi.
Yüksek eğitim için Paris’e gitti. Dört sene sonra yurda döndüğünde hekim yüzbaşı rütbesiyle Rodos, Cidde ve Mersin’de sıhhiye müfettişliği ile karantina hekimliği yaptı. 1914 yılında emekliye ayrıldı. Emekliliğinin ardından yazın hayatına ağırlık verdi ve Darülfünun’da; ‘Fransız Dili’, ‘Batı Edebiyatı’ ve ‘Türk Edebiyatı’ dersleri verdi. Kurtuluş Savaşı esnasında Kuva-yi Milliye’ye karşı olumsuz düşünceleri nedeniyle öğrencileri tarafından istifa etmesi istendi. Devamında Cumhuriyet’i desteklese de tepkilerden ve yalnızlıktan kurtulamadı.12 Şubat 1934 tarihinde geçirdiği beyin kanaması nedeniyle yaşadığı İstanbul şehrinde hayatını kaybetti.
Tevfik Fikret’ten sonra Servet-i Fünun edebiyatının en önemli şairi olan Şahabettin, özel eğitiminin ardından döneminin çığır açıcı örneklerini veren bir şair ve yazar oldu. asıl mesleği doktorluk olan ünlü şair, eğitim için gittiği Paris’te doktorluk mesleğinden çok şiirle ilgilendi ve Parnasizm ile Sembolizm akımlarını öğrendi. Yurda döndüğünde de Parnasizmin ilk örneklerini verdi. Sanat için sanat anlayışını benimseyen edebi kişilik, şiirlerinde sosyal konulara değinmek yerine kişisel konuları işledi. Bunlarda aşk ve tabiat konuları oldu.
Süslü ve ağır bir dil kullanan şair, nazım biçimi olarak da serbest müstezatı kullandı. Dilde sadeleştirme isteyen kişileri alaycı bir üslupla eleştirdi ve Osmanlıca’yı savundu. Bunun yanında ahenge büyük önem veren şair, ahenk oluşturacak kelimeleri özenle kullanmıştır. Çünkü Cenap Şahabettin’e göre şiir, kelimelerle yapılan bir resimdir.
Eserleri
Tâmât (şiir)
Seçme Şiirleri (şiir)
Körebe (tiyatro)
Yalan (tiyatro)
Küçükbeyler (tiyatro)
Hac Yolunda (gezi)
Afak-ı Irak (gezi)
Avrupa Mektupları (gezi)
Suriye Mektupları (gezi)
Evrak-ı Eyyam (düz yazı)
Nesr-i Harp (düz yazı)
Nesr-i Sulh (düz yazı)
Vilyam Şekispiyer (tiryaki sözleri)
Kadı Burhanettin (tiryaki sözleri)