Centilmenlerin sporu Türkiye'ye geliyor
Centilmenlerin sporu olarak bilinen polo Türkiye'ye geliyor. Macaristan, Çekya ve Almanya'da yapılacak Bitter Polo Kupası'nın şampiyonları kozlarını Türkiye'de paylaşacak. Kazanan Bitter Kupası şampiyonu olacak. İşte detaylar...
13 Haziran 2021'da Çekya’nın başkenti Prag, ve 12 Eylül'de Almanya'nın Hamburg kentinde müsabakaların ikinci ve üçüncü ayağı gerçekleşecek.
Üç ayrı turnuvanın kazananları Türkiye’de yapılacak bir organizasyonda bulaşacak. Kazanan Bitter Kupası şampiyonu olacak.
Bitter dergisinin sahibi ve CEO'su Fatih Yüksel, "Bitter Polo Cup, polo sporu tarihindeki ilk ve tek uluslararası organizasyon olmakla birlikte üç aylık süreçte yapılacak tüm organizasyonlarda polo camiasının seçkin insanlarını ağırlayacağız. Davetliler polo geleneğine uygun, eğlenceye, heyecanına ve ihtişamına şahit olacaklar" dedi.
Alınan bilgiye göre organizasyonun 2022 yılında 10 ülkede yapılması planlanıyor.
Polo nasıl oynanır?
Polo, at üzerinde dörderli iki takım oyuncularının ellerindeki özel oyun sopalarıyla 10 cm çapındaki bir topa vurmalarıyla oynanan bir oyun.
Polo kuralları
Polo, 300 metre uzunluğunda ve 200 metre genişliğinde bir Polo sahasında oynanır, ancak binişli bir saha ise sadece 160 metre genişliğinde olabilir.
Kale direkleri 8 yarda genişliğe sahiptir ve üst kısımda açıktır.
Her polo maçı, her biri 7 dakikalık gerçek oyun süren 4 chukkastan (oyun) oluşacaktır.
Oyun hakem iki takım arasında topu attığında başlayacaktır. Bir gol atıldıktan sonra oyun bu şekilde yeniden başlatılır.
Bir gol atıldığında, takımlar değişir ve bu da herhangi bir yer veya hava durumu avantajını eşitlemeye yardımcı olur.
Oyuncular muhalif ekip üyelerine ‘onları atarak’ meydan okuyabilir, ki burada ödeyen kişi midillisini rakiplerinin yanında gezdirir ve onları toptan uzaklaştırmaya ve hatta oyundan çıkarmaya çalışır.
Oyuncu ayrıca, hokeyde vücut kontrolüne benzer fiziksel bir manevra olan muhalefeti ‘çarpabilir’. Oyuncular ayrıca topa vurmaya çalışırken rakibin sopalarını takabilirler.
Polo, kararlar konusunda birbirlerine danışan iki bağlı hakem tarafından denetlenir. Kabul etmedikleri takdirde, ‘üçüncü adam’ olarak da bilinen maç hakeminin görüşünü alabilirler.
Faul yaptıktan sonra, hedefe doğru serbest vuruş yapılabilir.
Maç sonunda en fazla gol atan takım kazanan ilan edilir.