Çiftlik Bank skandalı futbola da sıçradı! Bu ilk değil...
Süper Lig ve 1. Lig’de forma giyen 600’e yakın futbolcunun 100 milyon TL’nin üzerinde bir meblağı Çiftlik Bank’a yatırıp mağdur oldukları iddia edildi. Futbol dünyası için yeni gibi gözüken bu durum aslında daha önceleri hem Türkiye hem de futbolun beşiği İngiltere’de yaşandı. Gelin o örnekleri inceleyelim.
Geçtiğimiz yıl futbol kamuoyuna düşen bir haber şok etkisi yaratmıştı. Fenerbahçe’nin başarılı sol beki Hasan Ali Kaldırım’ın, başlarında Metin K., Oktay G. Ve Adem T.’nin bulunduğu bir saadet zincirine 10 milyon TL yatırdığı ortaya çıkmıştı. Şirket 2016’nın ikinci yarısından itibaren tıkanmaya başlarken ödemelerin yapılamaması sebebiyle hacizler gelmeye başlamıştı.
10 milyon TL’yi tamamen kaptırmak üzere olan Hasan Ali araya etkili kişileri sokarak bir çözüm yolu aradı. Hürriyet gazetesinde Dinçer Gökçe imzalı habere göre milli futbolcuya Kartal’da bulunan lüks bir projeden 4 gayrimenkul ve aynı zamanda Metin K.’nin Malatya’da bulunan gayrimenkullerinden yine birkaçı devredildi.
Hasan Ali zararını kapatsa da herkes için bu mümkün olmadı. Aralarında büyük bir inşaat şirketinin yöneticisi M. G. ile armatör N. Y.’nin yanı sıra çok sayıda kişi paralarını alamadı. Sisteme para kaptıranlar arasında bir mafya grubunun da yer aldığı öne sürüldü.
Nikah şahitliğine giden yol...
İnsanları dolandırdıkça zenginleşen çete, en son Vaniköy’de lüks bir yalıya taşınmıştı. Hasan Ali’nin buraya birkaç ziyarette bulunduğu belirtiliyor. Ancak ilişkileri bununla sınırlı kalmıyor. Geçen yaz dünya evine giren milli futbolcunun düğün öncesi yine yalıya gidip onlara düğün davetiyesi verdiği, bununla da yetinmeyip Metin K.’yı nikah şahidi yaptığı kaydedildi.
Metin K. düğünden bir pozu da sosyal medya hesabından paylaşmış.
Kimlerden ne kadar para alındığı ve ne kadar kar payı dağıtılacağını gösteren listede Hasan Ali Kaldırım’ın da adı yer alıyor. Kaldırım’ın ilk etapta 540 bin TL yatırdığı ve 80 bin TL kar payı alacağı yazıyor.
Toplamda 100 milyon TL’nin üzerinde para toplayan ortaklar hakkında nitelikli dolandırıcılık, suç örgütü kurma ve yönetme suçlarında soruşturma açılmıştı.
Hasan Ali bu sefer Common Goal projesine katıldı!
Bu olayın ortaya çıkmasından yaklaşık 5 ay sonra Hasan Ali Kaldırım, Juan Mata’nın başlattığı Common Goal bağış kampanyasına katıldığını duyurdu. İspanyol futbolcu futbol dünyasına yaptığı çağrıda gelirlerinin %1’ini hayır kurumlarına bağışlamalarını talep etmişti.
Hasan Ali haricinde Süper Lig’den Bursasporlu Ekong bu oluşuma destek verenlerden.
Dünya genelinde ise Giorgio Chiellini, Mats Hummels, Serge Gnabry, Kasper Schmeichel gibi isimler bu projeye destek veriyor.
İngiltere'de benzer skandal! Başrolde eski bir futbolcu...
Yakın dönemde İngiltere’de de büyük bir saadet zinciri skandalı patlak vermişti. Kariyerinde Wolverhampton Wanderers, Coventry City ve Milton Keynes Dons gibi takımlarda forma giyen Michael McIndoe isimli eski bir futbolcu aylık %20 kazanç sağlayacak harika bir yatırım planı vaadiyle futbolculardan yaklaşık 30 milyon sterlin para toplamış ve 2014’te de iflas ederek birçok kişiyi mağdur etmişti. Ki bunların arasında ünlü futbolcular da var.
Yaklaşık 300 kişinin etkilendiği skandalda 35-40 civarı futbolcunun parasını kaptırdığı tahmin ediliyor. İsmini vermek istemeyen bir futbolcu aynen şu ifadeleri kullanıyor: “Aslında bu sistem bir süre işe yaradı. Özellikle erken yatırım yapanlar için. Ama sonrası tam bir felaketti.”
Bu kişi tam 75 bin sterlin kaptırmış.
Oldukça gösterişli bir yaşantısı olan McIndoe en lüks otellerde kalıyor, gösterişli evler kiralıyordu. İspanya’ya Bentley marka lüks otomobiliyle gidiyor ve orada günlük 40 bin sterlinlik harcama yapıyordu. İskoç ismin planları 2012’nin sonuna doğru çökmeye başladı. Ama o zamanlarda dahi Londra’nın Stamp bölgesinde açılan yeni bir gece kulübü sayesinde insanlara paralarını ödeyebileceğini söylüyordu.
Dolandırılanlar arasında ünlü futbolcular var!
Ekim 2014’te resmi olarak iflas bayrağını çekti. O dönem Robbie Keane, Jimmy Bullard, Gabby Agbonlahor gibi ünlü futbolcuların bu sisteme para kaptırdıkları ortaya çıktı. Yine Agbonlahor’un Aston Villa’dan takım arkadaşları, o sezon Premier Lig’den Championship’e düşen Wolverhampton Wanderers’tan birçok futbolcu ve Championship’ten League 1’e düşen Coventry City’den bazı futbolcular paralarını McIndoe’ya kaptırmışlar.
Yine ismini açıklamak istemeyen bir başka futbolcunun ağzından dinliyoruz: “Bunun neden olduğu finansal problemlerle hayatı mahvolan birçok futbolcu oldu. Paramı geri alamayacağımı anladığım gün mahvolmuştum. Bütün paramı almışlardı. Bu durumdan etkilenen futbolcuların oynadıkları takımların kötü sonuçları pek de şaşırtıcı değil.”
McIndoe’nun hedefinde Manchester United, Chelsea, Tottenham gibi takımlarda forma giyen futbolcular da varmış. İngiltere Milli Takımı’nın kamp yaptığı otele dahi gidip orada görüşmeler gerçekleştirmiş. İddiaya göre bir gün Danny Welbeck’le bir akşam yemeği yemiş. Ancak Welbeck para vermeyi kabul etmemiş.
O dönem Aston Villa’da kiralık oynayan Robbie Keane’in 6 haneli bir para yatırdığı, Agbonlahor’un ise 75 bin sterlin kaybettiği söyleniyor. Gareth Barry, Adam Johnson gibi futbolcuların da sisteme dahil oldukları iddia edilse ne kulüpleri ne de kendileri bunu doğrulayan bir açıklamada bulunmadılar. Mağdur olan diğer birkaç futbolcu ise şöyle: Sylvan Ebans-Blake, Carl Ikeme, Andy Keogh, Karl Henry, Steven Fletcher.
Yıllık kazancı 572 bin sterlin olan Freddy Eastwood isimli futbolcu tam 600 bin sterlin yatırıp büyük darbe yemiş.
En sonunda şike teklif etmeye başlamışlar!
İşlerin kötüye gittiği dönemde futbolculara şike teklif edilmeye başlanmış. İsmini açıklamayn bir futbolcu anlatıyor: “McIndoe adına çalışan biri maçları manipüle ederek paramı geri alabileceğimi söyledi. Ona kesinlikle şikeye bulaşmayacağımı söyledim.”
Başka bir futbolcu ise şunları söylüyor: “Benim maçlarımı satmamı istiyorlardı. Bir keresinde oyundan atılırsam bana 10 bin sterlin vereceklerini söylediler. İlgilenmedim.”
McIndoe tarafından 115 bin sterlin dolandırılan eski bir takım arkadaşı: “Futboldan kazandığım bütün parayı aldı. Onu 4 yıldır tanıyordum. Tüm bu zinciri yürütürken beni kanatları altına almıştı. Gerçek bir fenomendi. Araplara kum satacak potansiyeli vardı.”
McIndoe hakkında soruşturma açılsa da davadan sonuç çıkmadı ve eski futbolcu beraat etti. Ekim 2017’de bir röportaj veren McIndoe, futbolculardan para aldığını kabul ediyor ancak bunun büyük çoğunluğunun yasal yollardan olduğunu savunuyor. Futbolculardan aldığı paraların bir kısmı kumar borcuna gitmiş.
Çiftlik Skandalı'nda son durum!
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ dün yaptığı açıklamada Çiftlik Bank soruşturması kapsamında altın kişiye kırmızı bültenle arama kararı çıkarıldığını duyurdu.
Çiftlik Bank vurgununda 132 bin 222 kişinin toplamda 1 milyar 139 milyon TL dolandırıldığı ortaya çıkmıştı.
AJANSSPOR ÖZEL ARAŞTIRMA
(UYARI: BU HABER KAYNAK GÖSTERİLMEDEN KULLANILAMAZ.)