Dağcılık Federasyonu'dan tepki: "Dedegöl kaderine terk edilemez"
Dağcılık Federasyonu, 30'dan fazla tırmanış parkuruna sahip Dedegöl Dağları'nda maden arama izni verilmesine tepki gösterdi.
Federasyondan yapılan açıklamada, alınan karardan vazgeçilmemesi durumunda Isparta il sınırları içinde bulunan ve dünya çapında üne sahip Kuzukulağı Tırmanış Bölgesi'nin kısa bir süre içinde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceği vurgulandı.
Dedegöl Dağları ve civarında uzunlukları 20 ile 600 metre arasında değişen 30'dan fazla tırmanış parkuru olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Yerli ve yabancı rota açıcılar tarafından uluslararası standartlarda açılmıştır. Bu rotalar dünyaca tanınan son derece uygun sportif tırmanış alanlardır. Bu bölge dört mevsim boyunca binlerce yerli ve yabancı doğa sporcusu tarafından kaya tırmanışı, uzun duvar tırmanışı, sportif kaya tırmanışı, dağcılık, dağ kayağı, kampçılık ve doğa yürüyüşü için kullanılmaktadır. Bu etkinlikler eko-turizm yolu ile Isparta ile civar köylerinin ekonomisine ve kırsal kalkınmaya ciddi katkıda bulunmaktadır." denildi.
Bölgenin sürdürülebilir kalkınması için bu denli öneme sahip alandaki ana tırmanış kaya bandının üstüne ve etrafına maden arama ruhsatları verildiğinin vurgulandığı açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Dağcılık Federasyonu tarafından 2017 yılının başında henüz ruhsat alma aşamasında ilgili tüm bakanlıklar ve ilgili kuruluşlara bu durum anlatılmış ve ruhsat işleminin durdurulması için yazılı uyarılar yapmıştır. Yine 2018 yılında bu alanın sportif anlamda dağcılık açısından tescilli bir yer olduğu yerli ve yabancı dağcılar açısından bir cazibe noktası haline geldiği resmi yazılar ile ilgili kurumlara tekrar hatırlatılmıştır. Maden arama işlemleri ve akabinde işletmenin açılması bölgeye geri dönüşü mümkün olmayan zararlar verecektir. Madencilik ve taş ocağı faaliyetleri her türlü sportif faaliyetleri ve beraberinde sürdürülebilir turizmi bitireceği gibi hayvancılık ve tarım gibi yaşamsal döngülere de zarar verecektir. Dedegöl Dağları sadece muhteşem kaya duvarlarıyla değil, biyolojik çeşitliliği ile de bir doğal anıt niteliğindedir. Bu alanın koruma altına alınması gerekirken mermer ocaklarının insafına bırakılması anlaşılabilir değildir. Bu nedenle, dağcılığımızın ve tırmanış sporumuzun önemli faaliyet alanlarından olan Dedegöl Dağları Kuzukulağı bölgesinde maden arama ruhsatının iptal edilerek, bölgenin koruma altına alınmasını ve bölgenin yerel kalkınmasına katkı sağlayacak sürdürülebilir dağcılık ile kırsal turizm potansiyelinin desteklenmesi talep etmekteyiz. Dedegöl kaderine terk edilemez."