Dünyada başka örneği yok! "TFF’den 2 milyon liralık fantezi"
TFF'nin yeni sezon öncesi saha hakemi ve Var hakemlerini birbirinde ayırma ve biri statta, biri merkezde olmak üzere iki gözlemci kullanma kararı tartışma konusu oldu. İşte detaylar...
"TFF’nin 'VAR ile sahadakiler ayrı olacak' kararının ardından MHK, seminer öncesindeki günlerde VAR kadrosunu genişletmek için hakemlerin nabzını yokladı. Yaş olarak sona yaklaşanlar dahi geçmek istemedi, sadece Alper Ulusoy kabul etti.
VAR TRENİ KAÇTI
Lakin, Büyükekşi TFF’sinin VAR’a maaş bağlaması (10 bin) ve özlenen zamları yapması (maç başı 10 bin) hayır diyenlerin bir kısmını pişman etmiş. Fırsat bulsalar U dönüşü yapacaklar ancak tekrar şans gelir mi, emin değilim. “Hakem olamadım, çok az düdük geliyor, VAR olayım” fırsatı da geride kaldı. Treni kaçıranlar, beğenmedikleri VAR’ı mumla arayabilirler.
Yıllardır Süper Lig’de olup hem yıpranan, hem de bir arpa boyu yol kat edemeyip vasatın üzerine çıkamayanların sahada kalma ısrarını anlamak gerçekten güç.
İLK 11’İN HASTALANMA LÜKSÜ YOK!
Hiçbir ülkede VAR konusunda katı bir kadro ayrımı yok. İngiltere Premier Lig’de dahi VAR’da kadrolu sadece iki isim var (Lee Mason ve Mike Dean). Herkes görev alabiliyor.
Sadece UEFA Avrupa Şampiyonası/FIFA Dünya Kupası gibi özel organizasyonlarda VAR hakemleri ayrı oluyor. Yeterince kadronuz varsa elbette dünyaya rol model olabilirsiniz lakin sadece 11 VAR’ımız mevcut.
‘VAR’SPOR HAFTADA 3 MAÇA ÇIKABiLiR
AVAR ayrı sıkıntı. IFAB, VAR protokolünde AVAR için yardımcı hakemlerin kullanılmasını tavsiye ediyor. Özellikle tartışmalı ofsayt pozisyonlarda faydalanılmasını öngörmüşlerdi. Ancak TFF, sahada bayrak sallayan yardımcı hakemlerin de AVAR olamayacağını, bu görevi de yine VAR kadrosundaki isimlerin yapacağını belirtti.
Demek oluyor ki, Alper Ulusoy ile birlikte 11’e yükselen VAR kadrosundaki hakemler haftada banko 2 göreve hazır olmalı (1 VAR-1 AVAR). Allah ‘VAR’Spor’un ilk 11’ini ceza almaktan, sağlık probleminden, uçak kaçırmaktan, özel günlerinin hafta sonlarına denk gelmesinden, düğün/cenaze törenlerinden uzak etsin!
Hele ki birkaçının cezaya girmesi durumunda diğerleri aynı haftada 3 maça çıkmak durumunda kalabilir. Bu sezon TFF 1.Lig’de de VAR kullanılacak. Belki performansı dikkat çekenler Süper Lig’de AVAR olarak değerlendirilir.
KODESTE DEĞiL EViNDE
Dünyanın hiçbir liginde, bizdeki gibi her iki gözlemcinin notunun ortalaması alınarak hakem değerlendirme sistemi yok. UEFA’da, İngiltere’de ve Belçika’da TV gözlemciliği var lakin çok önemli iki farkla:
Televizyon gözlemcisi bir merkezdeki kodeste dünyadan tecrit edilerek değil, evinde izliyor.
Televizyon gözlemcisi raporunu yazıyor, sadece gözden kaçan önemli bir şey olup olmadığı kontrol ediliyor. Bir kritik hatanın atlanması durumunda ana gözlemciye bilgi verilip raporu tekrar düzenlemesi isteniyor.
Bu zaten hali hazırda Süper Lig’de uygulanıyor. MHK’nın farklı düşündüğü bariz bir pozisyon olursa gözlemciye bildiriliyor ve raporu revizesi isteniyor.
HARCIRAH BİLE 500 BiN TL
Bu sezon 38 haftada 342 maç oynanacak. Dünyada görülmemiş çift gözlemci uygulamasıyla maçın Riva’daki kodes gözlemcilerine sezon boyunca ödenecek toplam yaklaşık rakamlar:
Gözlemcilik ücreti: · 2.660 TL X 342 = 909.720 TL.
Harcırah: · 1.530 TL X 342 = 523.260 TL
Ulaşım (gidiş dönüş uçak vb): · 2.000 X 342 = 688.000 TL.
Genel toplam: · 2.120.000 TL
AVAR’IN YARISI BİLE DEĞİL
TFF’nin “2. gözlemci” savurganlığı, kabaca 2 milyona mal oluyor. Bir anlamda da kulüplerin kasasından çıkıyor bu para. Hali hazırda raporlardaki nadir hatalı değerlendirmeler MHK denetiminde düzeltilebilirken, değer mi? Hakemliğimizin ilk 10 sorunu arasında “Süper Lig gözlemciliği” asla yok.
Bu paraları B ve C klasmanlarına, amatör hakemlere harcayın. Alt klasmanlarda çift gözlemci uygulayın.
Ana derdiniz Süper Lig’e yükseliş yolundaki siyaseti, haksız rekabeti önlemek, geleceğin hakemlerini sağlıklı keşfetmek olmalı.
Milyonların izlediği Süper Lig maçlarında sözüm ona gözden bir şey kaçırmamak için Sherlock Holmes’luk yapmak marifet değil.
Ayrıca Süper Lig gözlemcileri maç başına 1100 TL alıyordu, yeni zamla 2.660 TL oldu. Türk hakemliğine yıllarca üst düzey hizmet etmiş insanlar AVAR’ın (5 bin) bile yarısı para alıyorlar. Yetmezmiş gibi polisiye tedbirlerle maç izleyecekler. TFF’nin gözlemci nezdinde ‘fiyat/önem endeksi’ de resmen yerlerde.
UEFA HAKEM KOÇUMUZ DA AZERBAYCAN’DA
Son 15 yılda Türk hakemliğinin dünya sahnesindeki başarısında önemli katkısı olan Uilenberg’in Türkiye serüveninin gizli kahramanı Burçin Keskin’di.
2010-11 sezonundan bu yana da katıldığı eğitimlerle Collina imzalı UEFA hakem koçluğu sertifikasının da sahibi olmayı başardı. Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği mezunu olan Keskin, Barış Şimşek’in Azerbaycan MHK Başkanı olmasının ardından Azeri hakemlere sezon öncesi eğitim vermek üzere Bakü’ye gitti. Her ikisine de başarılar."