"Dünyadaki en üst organizasyona sahip ülkeyiz"
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Engelli Futbolu Koordinasyon Kurulu Başkanı Ömer Gürsoy, Türkiye'nin, engelli futbolunda dünyanın en iyi ülkesi olduğunu söyledi.
Gürsoy, son 2 ayda İşitme ve Görme Engelli Milli Takımları ile Ampute Futbol Milli Takımı'nın elde ettiği Avrupa şampiyonluklarının ardından, AA muhabirine, milli takımları başarıya götüren süreci anlattı.
Gelinen noktanın, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, federasyonlar, TFF Engelli Futbolu Koordinasyon Kurulu ve sponsorlar tarafından yapılan çalışmaların ortak ürünü olduğunu vurgulayan Gürsoy, "TFF Başkanı Yıldırım Demirören, bu kurulu oluştururken, bizden, engelli futbolunu dünya standartlarının üzerine çıkarmamızı istemişti. Bugün geldiğimiz nokta budur" dedi.
TFF'nin, engelli futbolunu büyütebilmek için elini taşın altına koyduğunu dile getiren Gürsoy, "TFF, UEFA'ya bağlı 44 ülke ve dünyadaki tüm federasyonların dışında çok farklı bir oluşuma imza atarak, kendi bünyesinde bir engelli futbolu koordinasyon kurulu oluşturdu. Son 4 yılda engelli futboluna 10 milyon lira civarında bir kaynak aktarıldı ancak TFF'nin sadece para veren bir unsur olarak gözükmesini de arzu etmiyoruz" diye konuştu.
"TFF, kimliğini, ruhunu ve ayı zamanda sevgisini veriyor"
Finansal desteğin yanı sıra federasyonlara iletişim, teknoloji ve pazarlama sponsorluğu yaptıklarını dile getiren Gürsoy, "Dünyadaki gelişmeler ışığında stratejik hedefler koyuyoruz. Engelli futbolunun gelişmesini, sadece federasyonların kaderine bırakmıyoruz. Üstüne basarak söylemek isterim ki TFF, tüm bunların yanı sıra engelli futboluna, kimliğini, ruhunu ve ayı zamanda sevgisini de veriyor" değerlendirmesinde bulundu.
İşitme, görme, bedensel engelliler ile özel sporcularda uygulanmakta olan engelli futbol liglerinin, bu stratejik hedeflerin bir sonucu olduğunu vurgulayan Gürsoy, "Dünyadaki en üst organizasyona sahip ülkeyiz. Başka hiçbir ülkede, herhangi bir engelli futbol ligi yok" ifadesini kullandı.
Ömer Gürsoy, 2013 yılında görme engellilerde başlatıkları çalışmalar ışığında, ilk olarak "Sesi Görenler Futbol Ligi" adı altında bir lig oluşturduklarını anlatarak, "Turkcell gibi dünya çapında bir sponsorla anlaştık. Ünlülerle yaptığımız gösteri maçının reklam değeri, 3 milyon 200 bin lirayı buldu. Tüm bunların sonucunda, Turkcell Sesi Görenler Ligi, UEFA Pazarlama Ödülü ile En İyi Sponsorluk Aktivasyonu Ödülü'nün sahibi oldu" şeklinde konuştu.
Sadece 3,5 dönem oynanan bir ligin ardından Görme Engelliler Futbol Milli Takımı'nın, ağustos ayında İngitere'de yapılan Avrupa Şampiyonası'nda altın madalya kazandığını belirten Gürsoy, "Ayrıca 2016 Paralimpik Oyunları'na katılım hakkı elde ettik. Bu Türk spor tarihinde çok önemli bir başarıdır" dedi.
"Amputede artık sadece gaziler yok"
Geçen ay Polonya'daki Avrupa Şampiyonası'nda kürsünün ilk basamağına çıkan Ampute Futbol Milli Takımı'ndaki başarının da aynı stratejilerle geldiğini vurgulayan Gürsoy, amputenin ilk zamanlarda sadece Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesindeki gaziler tarafından rehabilite amaçlı oynandığını anlatarak şöyle devam etti: "Diğer illerin de takım kurulabilme kapasitelerini görünce, TFF olarak tarihi bir hamle yapıp, kurulacak takımların giderlerini karşılama kararı aldık. Çok kısa zamanda 7 takıma ulaştık. Amputede artık sadece gaziler yok. Ampute futbolu liginin temelinde bu girişim yatmaktadır."
Başarıya giden yolda, "Arda Turan nerede kamp yapıyorsa, engelli futbolcularımız da aynı yerde kamp yapmalı" düşüncesiyle hareket ettiklerine dikkati çeken Gürsoy, "Milli takımlarımız, Riva'daki Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'nde kamp yapıyor. A Milli Takım'ın küçük bir şablonunu oluşturduk. Engelli sporcularımıza farklı olmadıklarını hissettirmek istedik. Zaman zaman kamplarda Sayın Demirören ile yemek yiyip sohbet ediyorlar" ifadelerini kullandı.
"Ampute mutlaka olimpik olmalı"
"Ampute futbolunda çıtamız artık kesinlikle dünya şampiyonluğudur" diyen Gürsoy, "Artık üçüncülüğü başarı olarak görmüyorum çünkü dünyadaki en büyük ve en iyi organizasyonu kurduk. İlk zamanlarda oyuncular takım ararken şimdi kulüpler transfer etmek istediği oyuncuyu seçiyor. Transfer paraları iyi, 500'e yakın oyuncunun bulunduğu bir havuz var. Bu, artık dünya şampiyonluğuyla taçlanmalı" değerlendirmesine bulundu.
UEFA ile birlikte hareket ederek amputeyi mutlaka olimpik bir branş haline getirmek istediklerini kaydeden Gürsoy, böyle bir durumda Türkiye'nin madalyasının da garanti olduğunu söyledi.
Amputede oynamak isteyen kadınların da bulunduğunu ancak sayıca az olduklarını belirten Gürsoy, "Bedensel Engelliler Spor Federasyonu ile bu konuyu görüştük. Yakın zamanda yönetmelik değişikliğine gidecekler. Belçika'daki gibi karma takımlar kurulabilir. Kadınlar için yeni bir takım oluşturmak şimdilik çok zor çünkü sayı yeterli değil. İleride sayının artacağını düşünüyorum" diye konuştu.
"Kulüplere zorunlu kılmak mümkün değil"
İngiltere Premier Ligi'nde bazı büyük takımların, bünyelerinde engelli futbol branşını da bulundurduklarını anlatan Ömer Gürsoy, "Türkiye'de büyük kulüplere bunu zorunlu kılmak mümkün değil. Bunun için şartların olgunlaşması gerek. Biraz daha zamana ihtiyaç var. Bu biraz toplumdaki bilinç düzeyiyle de ilgili, ilerisi için hedef olarak konabilir" ifadelerini kullandı.
Ömer Gürsoy, UEFA'nın bu çalışmaları takdirle karşıladığını belirterek, "Liglerimizi yakından takip ediyorlar. Kurduğumuz model, UEFA'ya sunulabilecek bir model. Zaten gelip burada görmek istiyorlar. UEFA ile işbirliği içinde yeni stratejiler oluşturmaya çalışıyoruz. Yurt içindeki organizasyon belli bir seviyeye ulaştı artık yönümüzü yurt dışında çevirdik" diyerek sözlerini tamamladı.