Dursun Hayran'ın ilham veren hikayesi!
Sivas'ta 6 yaşında geçirdiği trafik kazasından sonra görme yetisini kaybetmesine rağmen yaşama azmini yitirmeyen Dursun Hayran, çevresindekilerin "Bu engelli, başarılı olamaz" sözlerine inat çok çalışarak, halter ile gülle ve disk atmadaki şampiyonluklarının ardından 4 yıl önce başladığı judoda da o
Sivas Görme Engelliler Spor Kulübünün sporcusu ve Cumhuriyet Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Meslek Yüksek Okulu antrenörlük bölümü 4. sınıf öğrencisi Dursun Hayran (33), 6 yaşında görme yetisini kaybetmesine yol açan trafik kazasına rağmen gösterdiği yaşama azmiyle çevresindekilere adeta ışık saçıyor.
Görme yetisini kaybettikten sonra hayata küsmeyen ve spora yönelen Hayran, çevresindekilerin "Bu engelli, başarılı olamaz" sözlerine inat çok çalıştı. Bir arkadaşının tavsiyesiyle haltere başlayan Hayran, 2 dünya üçüncülüğü, 1 dünya dördüncülüğü, 10 Türkiye şampiyonluğu kazandı, 8 defa da Türkiye rekoru kırdı.
Halterin yanı sıra disk ve gülle atmada da Türkiye şampiyonluğu bulunan Hayran, son olarak da Portekiz'de yapılan müsabakalarda Brezilya'nın Rio kentinde düzenlenecek Paralimpik Oyunları'na katılma kotasını almayı başardı. Hayran, Brezilya'nın Rio kentinde yapılacak Paralimpik Oyunları'nda birincilik kürsüsüne çıkarak başarılarına bir yenisini da eklemeyi hayal ediyor.
Sağ gözü hiç görmeyen, sol gözü ise yüzde 15 oranında gören Dursun Hayran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce uğraştığı halterde B3 kategorisinde (yüzde 10 görme gücüne sahip) Avrupa ve Dünya Şampiyonalarında çok sayıda derece aldığını, gülle ve disk atmada da Türkiye şampiyonluğunun bulunduğunu söyledi.
Hayran, bir kadın judocuyla girdiği iddiada rakibine mağlup olmasının ardından 4 yıl önce judoya başlama kararı aldığını anlattı.
- Hedefi olimpiyat kürsüsü
Portekiz'de yapılan müsabakalarda olimpiyatlara katılma kotası aldığını aktaran Dursun Hayran, şimdiki hedefinin ise bu yıl Rio'da yapılacak Paralimpik Oyunları'nda altın madalya kazanmak olduğunu vurguladı.
Olimpiyatlara iddialı hazırlandığını dile getiren Hayran, şöyle konuştu:
"Rakiplerim çok iyi ama yenilmeyecek değiller, onları yenebileceğime inanıyorum. Antrenman eksikliğimi milli takım kamplarında gidererek Rio'da tam donanımlı ve bahanem olmadan rakiplerimin karşısına çıkarak şanlı Türk bayrağımızı İstiklal Marşı eşliğinde göndere çektirerek ülkeme döneceğim. Güçlü rakiplerimle yarışıp altın madalyayı kazanmak benim için daha büyük bir onur ve gurur olacak. Avrupa'da antrenman eksikliğim nedeniyle altın madalya alamamıştım ama olimpiyatlarda rakiplerimi yenerek bu hayalime ulaşacağım."
Çevresindeki insanların "bu engelli, başarılı olamaz" sözlerinin aksine sporda üç branşta başarılı olduğunu dile getiren Hayran, engellileri spor yapmaya davet etti.
- Antrenör Kılıç'ın görüşleri
Antrenmanlarının Sivas'taki bölümünde Dursun Hayran'ı çalıştıran milli takım antrenörü Erdal Kılıç ise sporcusunun Türkiye'deki derecelerinin kendisine yetmediğini söyledi.
Olimpiyatlarda derece beklediği Hayran'ın diğer görme engellilere rol model olacağını ifade eden Kılıç, "Olimpiyatlara katılmak çok büyük bir kazanım. Dursun inşallah buradan altın madalyayla döner. Hem okul hem antrenman sporcu için biraz zor oluyor ama kendisindeki azim ve gayreti gördükçe bir şeyler yapacağına inanıyoruz. İnşallah, ülkemizi en iyi şekilde temsil eder ve başarılarla Sivas'a döner ve görme engelliler camiası içerisinde bir rol model olur" ifadelerini kullandı.