Edirnespor neden üst liglere çıkamıyor? Güyümgüder anlattı!
Güyümgüler'in açıklamaları şöyle:
“YÖNETİCİLER İŞLERİNDEKİ BAŞARIYI KULÜBE TAŞIYAMADI”
Edirnespor’un genç takımında, amatör takımında, profesyonel takımında oynayıp, takımın yöneticiliğini, genel kaptanlığını ve kapanmakta olduğu dönemde başkanlığını yaptım. Şu an 50 yaşındayım, 15-16 yaşından beri Edirnespor’un içerisindeyim.
Geçmiş dönemlerde Edirnespor için ekonomik durumu iyi olan birkaç yönetici bir araya getirilerek kulübe sportif faaliyetlerde destek olmaya çalışmış ancak kulüp yıllardır kurumsallaşmamıştır. Tamamen işinde profesyonel olan, işinde başarılı olan kişiler ne yazık ki Edirnespor’u yönetirken başarısız olmuşlardır. Çünkü orada 2-3 tane sporu bilmeyen yöneticinin ahbap - çavuş ilişkisi, futbolcu yöneticilikleri, gelir-gider dengesini kuramamaları buna neden olmuştur.
“TÜM KİRLİ İŞLER EDİRNESPOR’A YIKILDI”
Edirnespor’a Kapıkule gümrüklerinden 3 tane dükkan verildi. O dükkanları birilerine kiraya vererek başladılar. Burada ne kadar kirli ve zarar verecek işler varsa Edirnespor’a yıkıldı. Kiraya veriyorlar, kiraya verdiğin kişiden kira parası alıyorsun ancak kiraya verdiğin kişinin işe aldığı insanların sigortasını Edirnespor’dan yapıyorsun. Neden kendi iş yerinden yapmıyorsun? Orada çalışan tüm personelin sigorta borcu Edirnespor’a birikti. Sporcuların sigortaları da yatırılmamış, onların primleri de birikmiş. Vergiler de yatırılmamış. ‘Edirnespor’a bir şey olmaz’ zihniyetine girmişler. Edirnespor’a yine dönemin belediye başkanları otoparklar, tuvaletler vermiş. Edirnespor yine bunları kurumsallaştırmamış, ikinci kişilere vermiş. Biraz önce söylediğim gibi; yöneticiler işlerinde gösterdikleri başarıları kulüp yöneticiğilinde göstermedi.
“HEPİMİZE HACİZ GELDİ”
Buna ben de dahil, Edirnespor’da ne kadar yöneticilik yapmış arkadaş varsa hepimize vergi dairesi ve SSK’dan haciz geldi. Daha sonra tüm yöneticiler korkmaya başladı. Ve sonunda Edirnespor yalnızlığa itildi.
Ben Edirne Roman Dernekleri Federasyon Başkanıyım. Ben ve Roman arkadaşlarımla Edirnespor’un kapanmasını önledik biz. Edirnespor kapanırken ben ve bana destek olan arkadaşlarımla kongrede aday olduk. Liste yoktu zaten, kulüp kapanacaktı.
“EDİRNESPOR’DAN HEP KAÇTILAR”
Takımı aldığımız dönemde birinci hedefimiz takımı yaşatmaktı. Çünkü şehirde iki tane takım vardı. Edirne Gençlik, döneminde belediye başkanı Hamdi Sedefçi’nin oğlu Hakan Sedefçi başkandı. Edirnespor’dan kaçıyorlar. Edirnespor’a daha önce başkanlık yapmış, çok zorluklar yaşatmış Hamdi Sedefçi var. Edirnespor’un bu durumlara düşmesine neden olan bir yönetim anlayışı var. Burayı bırakıyorlar, kaçıyorlar, yeni bir kulüp yapalım başarıya götürelim diyorlar. Ama halkın Edirnespor hastalığı var. Edirne Gençlik’e sahip çıkmadılar. Paralar hep çöpe gitti, çünkü kurumsallaşamadılar.
“KULÜBÜ YAŞATMAYA ÇALIŞTIK”
Baktığınız zaman süreçte yaşatmaya çalıştık. ‘Hiç paranız yoktu, kulübü nasıl ayakta tuttunuz?’ diyeceksiniz. Kulübün küçük geliri vardı, o otoparklar, tuvaletler falan. Bir bütçe yaptık. Biz bunu şampiyon yapmayalım ama yaşatalım dedik. Son 2-3 yıl öyle yürüttük. Yeri geldi çamaşırcı olduk, yeri geldi bulaşıkçı olduk, her şeyi olduk Edirnespor için.
Oyunculara öğrenci olanlara rica ile ücretsiz dershane ayarlıyorduk, burs ayarlıyorduk takımı bu şekilde ayakta tutmaya çalıştık. Son 5. yılımda, ‘hedefi büyütelim, BAL’a çıkmamız lazım’ dedik. O ara borçlar çoktu. Biraz iş adamları yardımcı olmaya başladı ve şampiyonluğa oynayacak bir kadro kurduk.
EDİRNESPOR’UN BORÇLARI NASIL KAPANDI?
Bir gün Keşanspor maçında şu anki belediye başkanımız Recep Gürkan müsabakaya geldi. O gün kendisine projelerimi anlattım, takıma sahip çıkmasını rica ettim. Para istemedim, manevi olarak arkamızda durmasını istedim. Bir gün kahvaltı tertip ettik. Oraya Sayın Recep Gürkan ve iş adamları da katıldı. O gün bir komite ve sistem kuruldu. Edirnespor’un sigorta ve vergi borçlarını yapılandırarak taksitle ödedik.
Edirnespor Süper Amatör’den BAL’a çıkmayı garantilediğinde ben başkanlığı bıraktım. Çünkü çok yorulmuştuk. Sonra Edirne’deki iki kulüp birleşti. Borçlar geçen sene bitti. Şu an Edirnespor’un borcu kalmadı.
“OYUNCULARIN MAAŞLARINI İŞ ADAMLARI ÖDEMELİ”
Bir kere şimdiki başkan, yönetim kurulu ve belediye başkanı çok iyi niyetliler. Fakat her işin bir altyapısı olması lazım. Bir kulübün gelir-gider dengesini sağlamadığınız sürece, bir plan yapmadığınız sürece bir bütçe planlaması yapmadığınız sürece, başarıyı da kısa vadeli tutanlar bana göre hayal görüyorlar. Bir kere altyapınız başarılı olacak. Altyapıdan hemen başarılı olalım beklemeyeceksiniz, sabredeceksiniz. Ailelerinin desteğini alacaksınız.
Ekonomiye gelirsek şehrin dinamiklerini kurumsallaştırdığınız sürece gelir getirici hamleler yapmanız lazım. Mesela Edirne’de 20-30 tane güçlü firma var. Ben Edirnespor’da oyuncunun maaşını kulüp başkanı olarak ödemek istemem. Bir iş adamı ile konuşurum, zaten spor yasasına göre vergiden düşebiliyor sözleşme yaptığınız zaman, bir futbolcunun maaşını ve sigortasını ödemesi için ikna ederim. Baktığınız zaman 25 sporcunun maaşını her iş adamına birer tane verebiliriz. O zaman kulübün maaş yükü de ortadan kalkar.
“BU SENE HEDEF ŞAMPİYONLUK”
Şu anki arkadaşları çok takdir ediyorum, iğneyle kuyu kazmaya çalışıyorlar ama bazen deneyim de lazım. Bu sene hedef BAL liginde şampiyonluk. Baya transfer yapıldı, ‘bu sene, o sene’ diyorlar. Şehir de destekliyor, tribünler doluyor. Edirne halkı başarıyı hak ediyor. Edirnespor şu an ekonomik anlamda çok rahatladı. Vergi, sigorta, maaşla ilgili hiçbir borç yok.