Efsane başkanla dalga geçmişlerdi: Riva’ya avcı bile giremiyor
Galatasaray’ın bugün 2 milyar lira beklediği Riva’nın arsasını alan eski başkan Selahattin Beyazıt ile “Burada inek mi otlacaksın" diye dalga geçilmişti.
Riva’da inek mi otlatacaksın?
Beyazıt’ın kulübe kazandırdığı kupalar bir yana en önemli katkılarından birisi Riva arazisidir. Yıllar sonra; bugünlerde Riva’daki arazi Galatasaray için bir ‘kurtuluş projesi’ olarak görülüyor. Oysa Beyazıt, bu araziyi aldığında camiada büyük tepkilerle karşılanmıştı. Öyle ki genel kurullarda zaman zaman bu konu gündeme geldiğinde dalga bile geçilir. Beyazıt da verdiği bir röportajda, Riva’yı aldığında kendisinin “Burada inek mi otlatacaksın” diye eleştirildiğini söylemişti.
Riva 100 bine değil, 2.1 milyona alındı
Beyazıt, Riva arazisini 2 milyon 150 bin liraya satın alır. Bu konuda medyada 100 bin lira gibi bir rakam yazılır ama bu yanlıştır. Gerçek tutarı, Galatasaray’ın efsane genel sekreterlerinden Kemal Onar, ‘Hatırladıklarımdan’ adını taşıyan üç ciltlik kitabından yazar. Söz konusu hatıralarda Riva ile ilgili çok ilginç notlar da paylaşır.
Başkan'dan itiraf: Riva belâsı!
Riva arazisi alındıktan sonra uzun yıllar bir nevi kangren oluşturan bir probleme döner. Bir çok proje hazırlansa da hayata geçirilmesi konusunda hem maddi hem de bürokratik engellerden ötür bir türlü hayata geçirilemez. Üstüne üstlük bizzat araziyi alan Selahattin Beyazıt bile, bir genel kurul konuşmasında şöyle der: “Bugün için başımızda iki büyük sorun var. Biri borcumuzun faiz ile daha da ağırlaşması, diğeri de Riva belâsı…”
Beyazıt, 1.5 milyona kroki yaptırdı
Riva’ya dair projeler bir türlü hayata geçirilemezken o yıllarda ödenen emlak vergisi de hep tartışma konusu olur. Ocak 1978’de kongrede de Riva tartışması büyük yer kaplar. Başkan bir yandan 1.5 milyon lira harcayarak hazırlattığı Riva projesinin kroki fotoğraflarını kongre salonunun duvarlarına asar, bir yandan kürsüden ‘Riva belâsı’ ifadesini kullanır!
Ali Uras: Riva’ya avcılar bile girememiş
Aynı kongrede, 1979-1986 yılları arasında Galatasaray Başkanlığı yapacak olan Ali Uras da söz alır ve Riva için çarpıcı bir yorum yapar: “Başkan Beyazıt şeref sözü vererek 1977 Haziran veya Temmuz’unda Riva’da üç futbol sahası ve sporcuların barınabileceği yer yaptıracağını söylemişti. Kendisine hayalci diyorum, bana kızıyor. Riva’ya gidip bu yeri gördüğüm için huzurunuza rahat çıkıyorum. Riva konusunda hayal içinde olmaya gönlüm razı olmuyor. Benim gittiğim o araziye avcılar bile girememişti.”
Kongrede güldüren Riva atışması
Kongrede üyelerden İlhami Tüzün ile başkan Beyazıt arasında da karşılıklı bir Riva diyalogu yaşanır. Beyazıt, Tüzün’e dönerek şunu söyler: “İktidara çok yakınsın. Galatasaray’ın Riva sorununda artık büyük rolün olur. Yardımını esirgemezsin herhalde.” Bu sözler salonda gülüşmelere neden olur.
Söz alan Tüzün de başkana şu cevabı verir: “Eski iktidara da siz çok yakındınız. Neden Riva sorununa bir çare bulamadınız Selahattin Bey?” Genel kurul üyeleri bu sözlere de kahkahalarla güler.
Efsane Eşfak Aykaç’dan Riva’ya tepki
Galatasaray’ın efsanelerinden Eşfak Aykaç da üye olarak genel kurulda söz alır ve Riva’nın bir kenara bırakılması gerektiğini söyler: “Galatasaray Kulübü sporda eski büyüklüğünü kaybetmiştir. Voleybol, basketbol, yüzme, atletizm dallarında eskisi gibi bir varlık değiliz. Riva gibi uzun vadeli işleri değil, Galatasaray’ın yarınını düşünelim.”
Kulüp ilk geliri kırdırdı
Haziran 2016’da Galatasaray, Emlak Konut ile Riva için bir anlaşma yaptı. Anlaşma Ekim 2016’da genel kurulda onaylandı ve böylece Riva’nın projelendirilerek satışı resmileşti.
508 milyon liralık bir gelir sağlandı Emlak Konut’tan. Ancak maddi sıkışıklık yaşayan Dursun Özbek yönetimi, bu geliri 342 milyon liraya gelirini kırdırdı.
Toplam 2 milyar lira bekleniyor
Bunun dışında projeden birinci, ikinci ve üçüncü etap geliri de bulunuyor. İlk etap geliri 900 milyon lira. Son etapların gelir beklentisi de 800 milyon lira civarında. Buna karşın ikinci ve üçüncü etap gelir beklentisinin 1.5 milyar lira olmasını bekleyen de var. Proje tamamlandığında kulübün toplam kazancının 2 milyarı bulması bekleniyor. Projenin tamamının 2024’e kadar bitirilmesi planlanıyor.