'Elle oynama' sil baştan! Kuralın yeni hali böyle olacak
Gelen şikâyetler IFAB'ın 'el kuralı'nda değişiklik yapmaya itecek gibi gözüküyor. Düşünülen değişikliğe göre, vücuttan açık kol veya el ile omuz hizasının üzerine kalkan kollar artık otomatik olarak el değerlendirmesine tabi tutulmayacak. Hakemler bu durumlardaki elin veya kolun doğal bir hareketin sonucunda olup olmadığına bakacak. İşte IFAB yeni düşündüğü el kuralı...
IFAB, 2019 yılında el değerlendirmesini yeniden tanımlamış açık veya omuz hizasından yukarı kalkan kolların doğal olmadığını veya vücudun doğal olmayan şekilde genişletilmesi olarak sayılacağını karara bağlamıştı. Bu kararın öncesinde hakemler bu durumlarda eğer kasıt tespit ederlerse düdük çalıyorlar yoksa pozisyon çarpma olarak değerlendirip oyunu devam ettiriyorlardı. Hem geçmişteki hem de şu andaki el kuralının çok tartışma yaratması ve futbol kamuoyu tarafından anlaşılmaz olarak karşılanması üzerine IFAB bu konuda yeni bir tanımlama yapma ihtiyacı hissetti.
Yeni alınacak el kararında bundan sonra uygulamanın şu şekilde olması düşünülüyor:
- Vücuttan açık kol veya el ile omuz hizasının üzerine kalkan kollar artık otomatik olarak el değerlendirmesine tabi tutulmayacak.
- Hakemler artık bu durumlardaki elin veya kolun doğal bir hareketin sonucunda olup olmadığına bakacaklar. Örneğin topa vurmak için zıplayan oyuncunun dengeyi sağlamak için kolunu açıp açmadığı değerlendirilecek.
- Kolun veya elin doğal olmayan konumlarının tanımlaması yapılarak bunlar hakemlere yazılı olarak iletilecek.
- El kuralı çok daha kolay anlaşılır hale getirilecek. Özellikle televizyon görüntülerinin olmadığı amatör maçlarda bu konudaki şikayetlerin önüne geçilmesi hedefleniyor.
Geçtiğimiz pazartesi günü, oyuncu, antrenör ve hakemlerden oluşan IFAB’ın oluşturduğu Futbol ve Teknik Danışma Kurulu, bu önerileri bir araya toplayarak IFAB yönetimine sunmuştu. Bu, diğer kural değişikliği ve yeni kural önerileri IFAB Yönetim Kurulu’nun 16 Aralık’ta yapacağı toplantıda değerlendirilerek 6 Mart 2021’de yapılacak olan IFAB Yıllık Olağan İcra Kurulu Toplantısı'na sunulup sunulmayacağı karara bağlanacak.
El kuralının yeniden tanımlanmasıyla birlikte UEFA Başkanı Alesander Ceferin’in de bu konudaki talebi yerine getirilmiş olacak. Ceferin, kısa bir süre önce FIFA’ya bir mektup yazarak el kuralında eskiye dönüş talep etmiş ve iyi niyetle alınmış olsa da bazen birtakım kararların hedefe ulaşmayabileceğini ve bunların tekrar değiştirilmesinin bir utanç vesilesi olmayacağını ifade etmişti.
Ancak IFAB’ın 2019’da yaptığı değişikliklerin bir bölümü ise uygulanmaya devam edecek:
- Kasıtlı elle oynama.
- Kolun veya elin doğal olmayan bir şekilde açık olması ve vücudun genişletilmesi.
- Gol olması durumunda elle kasıtlı oynama olmasa da el ile cezalandırılması.
IFAB bu yıl alınan kararlarda ise kolun hangi bölgelerinin el olup olmayacağını yeniden tanımlamış ve koltuk altı hizasından omuza çarpan topların el olarak değerlendirmeyeceği kararını almıştı. Bu karar kamuoyunda t-shirt kol boyu olarak da biliniyor.
IFAB kalıcı kararları nasıl alıyor?
IFAB İcra Kurulu yılda bir kez Şubat ayı sonu veya Mart ayı başında toplanıyor.
İcra Kurulu’nda 8 üye bulunuyor. Bu üyelerin 4’ü doğal üye ve FIFA’nın en eski federasyonları olan İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda federasyonuna bağlı üyelerden oluşuyor.
Diğer 4 üye ise FIFA tarafından atanıyor ve bu üyeler daima gizli oy vermek zorunda. Diğer 4 doğal üye ise nasıl oy vereceklerine kendileri karar veriyor. Bu tip karar aşamalarında 8 üye de genellikle hem 4 federasyonun hem de FIFA’nın başkanlar dahil en yüksek düzeyde yetkili kişilerinden oluşuyor.
FIFA’nın kuruluşundan 20 yıl önce adı geçen 4 federasyon tarafından kurulan IFAB, FIFA’nın üzerinde bir kurum olarak kabul ediliyor. FIFA 1904 yılında kurulduğunda IFAB’ın kural koyucu statüsünü kabul etmişti.
Bir kuralın değişmesi veya yeni bir kural konması için 8 üyenin altısının lehte karar vermesi gerekiyor. Yeni kararlar 1 Haziran’dan itibaren geçerli oluyor.
Yasal uyarı: Bu haber Ajansspor.com tarafından yazılmıştır, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.