En büyük iki aşkı da futbolcuydu
Hayata vedan eden Yeşilçam'ın büyük yıldızlarından Fatma Girik, iki büyük aşk yaşadı. Ve ikisi de futbolcuydu. İlk aşkı kaleci Varol Ürkmez, son ve daha büyük olan aşkıysa eski futbolcu, sonra yönetmen olan Memduh Ün'dü.
Manşetlerde Fatma-Varol var
Yeşilçam'ın yıldızı Fatma Girik, yeşil sahaların yıldız oyunucusu Varol Ürkmez ile yaşadığı aşkla futbolsevelerin de hafızasında ayrıca yer alır. Futbolumuzun en sansasyonel kalecilerinden olan; Altay, Beşiktaş ve Galatasaray'da oynayan ve milli formayı da giyen Varol Ürkmez ile Fatma Girik, 1957 yılında bir filmin galasında tanışırlar. Gazeteciler, birlikte fotoğraf almak için ikiliyi yan yana getirir ve Varol o anda Fatma'ya vurulur.
Fatma'dan Varol'a aşk mektupları
Hayata boyunca 53 kez nişanlanan ve 5 kez de evlenen Varol Ürkmez, verdiği her söyleşide "Fatma ile evlenmek için ilk eşimden boşandım. Ciddiydi onunla. En çok Fatma'yı sevdim. Fatma Girik bambaşkaydı. Fato çok delikanlıydı" der. Girik de Varol'a yazdığı aşk mektuplarında şöyle der: "Sakın beni aklından çıkarma, çıkardığın gün senin de aklını başından alırım ama..." Bir başka mektubundaysa "Yazdığın mektubunu aldım. Dünyada beni bu kadar hiçbir şey sevindiremezdi. Sen benim hayatımsın, sen benim canımsın. Her dakika ben de seni düşünüyorum. İlk aşk hiç unutulmaz. İlk sevgili nedense, her güzelden güzeldir" der.
Kaleci Varol da artist olur
Çok tutuklu bir aşk yaşayan ikili nişanlanır. Varol'un da şöhretinin zirvesinde olmasıyla ikili gazete ve dergi manşetlerinden inmez. Zaten Varol da aldığı film tekliflerini kabul ederek Yeşilçam'da da boy gösterir. Kavgasız Yaşayalım, Tavan Arası, Aklın Durur, Şekerlimisin Vay Vay ve Şiribim Şiribom filmlerinde oynar.
Varol ile Fatma aşkı mesafelere yenilir
Fatma, aşkına sadık kalsa da Altay'da oynayan ve bu yüzden İzmir'de yaşayan Varol, pek de dirayetli değildir. Bunu Fatma da bilir ama aşkın gözüne indirdiği perdeden göremez veya görmek istemez. Ama yine de Varol'a yazdığı mektuplarda ondan uslu durmasını isteyerek, dolaylı şekilde kül yutmadığını da belirtir: "Benim sana her zaman söylediğim bir laf vardır. Futbolcuların beyni sulanmıştır. Çünkü topa kafalarıyla vururlar." İstanbul-İzmir arasındaki bu aşk mesafelerin yarattığı boşluğa daha fazla dayanamaz ve ikili ayrılır.
Yine bir futbolcu yine bir aşk
Varol Ürkmez en çok Fatma Girik'i sevse de Yeşilçam'ın mavi gözlü devinin en büyük aşkı ünlü yönetmen Memduh Ün olur. Ve ne tesadüftür ki Memduh Ün de eski bir futbolcudur. Vefa, Langaspor, Galataspor, Kurtuluş'tan sonra 1940 yılında Beşiktaş'a gelir. Ve o sezon tüm maçlarını kazanan Beşiktaş'ın orta sahasının dinamosudur Memduh Ün. Yaşadığı ağır sakatlık nedeniyle 2 sezonda sadece 19 maç oynayabilen Memduh Ün, Ankara Demirspor, Seyhanspor, Muhafızgücü, İstanbulspor ve İETT’de de oynadıktan sonra sinemacılığa geçer.
Ün ile hem ünlü oldu hem aşık!
Memduh Ün'ün 1960 yılında çektiği Ölüm Peşimizde filmde Fatma Girik de oynar. Ve bu film ikilinin tanışmasının ve de ölümsüz aşklarının da başlangıcı olur. Fatma Girik, Memduh Ün ile hem ünlü oldu hem de büyük bir aşk yaşadı. Ünlü yöntemen Memduh Ün, 14 Mart 2015 yılında, 95 yaşında aramızdan ayrıldı. Son nefesine kadar Ün'ünün yanında olan Fatma Girik de bugün aramızdan ayrıldı.
Fatma Girik kimdir?
12 Aralık 1942'de İstanbul'da dünyaya gelen Fatma Girik, Cağaloğlu Kız Lisesi'nde okdu. Babasının başta karşı çıkmasına ve çevresinin kötü gözle bakmasına rağmen sinema oyuncusu olmak için girişimlerde bulundu. Ve 1957'de Seyfi Havaeri yönettiği Leke filminde oynadı. Ancak istediği şöhrete kavuşamadı ve bunun için ünlü yönetmen Memduh Ün ile 1960'da tanışması gerekecekti. Ün'ün çektiği Ölüm Peşimizde'de oynadı. Böylece tüm kariyeri ve de kaderi değişti.
Kadir İnanır, Tarık Akan, Cünet Arkın ile
65 yıllık sinema kariyeri boyunca 180'den fazla filmde oynadı. Girik, Yılmaz Güney'den Kemal Sunal'a, Ayhan Işık'tan Cüneyt Arkın'na, Ekrem Bora'dan Fikret Hakan'a ve Kadir İnanır'dan Tarık Akan'a kadar Yeşilçam'ın bir çok büyük jönle kamera karşısına geçti.
İşte Fatma Girik'in filmleri
Ezo Gelin, Köroğlu, Satın Alınan Koca, Yarın Son Gündür, Yılanların Öcü, Postacı, Japon İşi, Kaçak, Kuma, Namus, Ana Ocağı, Kesanlı Ali Destanı, Dağdan İnme, Meçhul Kadın, Rabia, Yaprak Dökümü, Leke, Menekşe Gözler, Gelincik, Kara Pençe, Bekçiler Kralı, 100 Numaralı Adamı, Solan Bir Yaprak Gibi, İntikam Meleği, Avare Mustafa, Gülsüm Ana, Meryem ve Oğulları, Kerem ile Aslı ve Kızgın Toprak oynadığı büyük ilgi gören filmleri arasında.
Fatma Girik 2 kez Altın Portakal aldı
Çok sayıda sinema ödülü bulunan Fatma Girik, Yeşilçam'ın en prestijli ödülü olan Antalya Altın Portakal'ı iki kez kazandı. 1965 yılında Keşanlı Ali Destanı filmindeki rolüyle ve 1967 yılında da Sürtüğün Kızı filmindeki rolüyle En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü aldı. Girik 1998'deyse Antalya Film Festivali'nde Yaşam Boyu Onur Ödülü'nü aldı.
Altın Koza'yı 3 kere kazandı
Fatma Girik bir diğer önemli film festivali Adana Altın Koza'yı ise 3 kez kazandı. 1969'da Büyük Yemin, 1969'da Ezo Gelin ve 1971'de Acı filmindeki rolüyle En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nün sahibi oldu. Fatma Girik 18. Ankara Uluslararası Film Festivali'nde de Aziz Nesin Emek Ödülü'ne layık bulundu.
Fatma Girik'in çıkardığı plaklar
Yeşilçam'da moda olduğu üzere Fatma Girik de müzik yaptı. Ünlü oyuncu iki tane plak yaptı. İlk plağını 1965 yılında ünlü oyuncu Öztürk Sergengil'in Serengil firmasından çıkardı. Plağın adı: Aguş / Aşka Şepke idi. İkinci plak ise 1975 yılında EMI Plak tarafından yayınlandı. A yüzünde Aşk Düğümü, B yüzündeyse Su Sızmazdı Aramızdan şarkısı yer aldı.
Şişli Belediye Başkanlığı yaptı
Sinema dışında siyasete de atılan Fatma Girik, Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) adayı olarak 1989'da Şişli Belediye Başkanı seçildi.
"Söz Fato'da"
Fatma Girik, televizyonculuğa da el atarak, "Söz Fato'da" programını yaptı. Toplumun sorunlarıyla ilgilenen bu araştırmacı gazetecilik programın yayınlandığı dönemde yüksek reytinglere ulaştı.