Erzurumlu gençler kış sporlarına teşvik ediliyor
Erzurum'un 11-18 Şubat tarihlerinde ev sahipliği yapacağı Avrupa Gençlik Olimpiyatları Kış Festivali (EYOF 2017) öncesi başlatılan "Şampiyon Ol" projesiyle kentteki ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri, kış sporlarına teşvik ediliyor.
Gençlik ve Spor Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, EYOF 2017'nin ev sahibi Erzurum'un sportif bakımdan kalıcı etkiler bırakması adına 17 Ocak'ta başlatılan Şampiyon Ol Projesi kapsamında 14 okul ziyaret edilerek binlerce çocuğa ulaşıldı.
Öğrencilere, festivalin maskotu Karbeyaz aracılığıyla branşlar hakkında hem eğitici hem eğlendirici sunumlar yapıldı. Geleceğin şampiyonları erken yaşta kış sporlarıyla tanıştırıldı. Bu sayede 920 öğrenci, farklı branşlara (kayakla atlama, alp disiplini, snowboard, biatlon, curling, buz pateni, sürat pateni ve buz hokeyi) kayıtlarını yaptırdı.
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, kış sporlarının çocuklar arasında yaygınlaşmasıyla Türkiye'nin gelecekte daha fazla şampiyonluk umudu taşıyan sporcuya sahip olacağını kaydetti.
Çocuklara, kendi okullarında kış sporlarıyla tanışma imkanı vermenin okul ve sporun bir arada ilerleyebileceği algısının yerleşeceğini belirten Bakan Kılıç, "Maalesef Türkiye’de kış sporları denildiği zaman çok fazla bir bilinirlik yok. Öne çıkan kayak ve patenle ilgili bazı branşlar biliniyor sadece. Fakat Şampiyon Ol Projesi gibi çalışmalar ile kış sporlarıyla ilgilenen genç kardeşlerimizin ve sporcularımızın sayısı artacak." değerlendirmesini yaptı.
Kılıç, Türkiye'de sporcular için sağlanan imkanların birçok ülkede bulunmadığını vurgulayarak, "Çocuklarımıza öncelikle onlara sunulan imkanları anlatmalıyız. Ülkemizde hangi sporları yapabilirler bunlardan bahsetmeliyiz. Ne kadar çok çocuğumuzu bu konuda eğitir, bilinçlendirirsek gelecekte o kadar çok şampiyonluk umudu taşıyan sporcuya sahip oluruz." ifadelerini kullandı.
Proje doğrultusunda, kayıt yaptıran şampiyon adayları, gerçekleştirilecek test ve ölçüm sonuçlarına göre branş çalışmalarına başlayacak. Başarılı olanlara, yoğunlaştırılmış eğitimler uygulanacak ve ilgili federasyonların altyapı programlarına yönlendirilmeleri sağlanacak.
İkinci etapta ise illerin branşlaştırılması ve özel tesis gerektiren branşların illere entegrasyonu sağlanacak. Böylece farklı şehirlerdeki yüzlerce adayın oluşturacağı "şampiyon havuzu" genişleyecek ve daha kaliteli bir kadronun oluşturulmasına olanak tanıyacak.