Espor bilet geliri 59 milyon dolara ulaştı!
Geçen yıl 586 büyük espor etkinliği düzenlenirken, espor bilet geliri 2016 yılına oranla 32 milyon dolarlık artış göstererek 59 milyon dolara ulaştığı belirlendi.
Ajans Press, espora yönelik yapılan detaylı araştırmayı inceledi. Eğitim, Kültür ve Araştırma Genel Müdürlüğü verilerinin yanı sıra medya yansımalarından da derlenen bilgilere göre, espor bilet gelirlerinin 2016 yılına göre 32 milyon dolar artış göstererek 59 milyon dolara ulaştığı görüldü. Bunun yanı sıra, 2017 yılında yapılan tüm espor etkinliklerinde toplam ödül tutarının ilk defa 100 milyon doları aşarak 112 milyon dolar seviyesine yükseldiği belirlendi. Dijital oyun pazarı içinde dünyada ilk 20 içerisinde yer alan Türkiye’nin espor taraftarı ise 4 milyon olarak tespit edildi.
Küresel Espor Gelirleri 2018 yılı sonunda yüzde 38.2 artacak
Ajans Press ve ITS Medya’nın gerçekleştirdiği incelemede esporun medya karnesi de belli oldu. Gerçekleştirilen yazılı basın incelemesinde,2016-2018 yılları arasında esporu konu alan 3 bin 186 haber yansıması tespit edildi.Elde edilen veriler neticesinde, espor’un küresel ölçekte büyük bir pazara sahip olduğu gözler önüne serildi. 2018 yılı sonunda ise espor gelirlerinin artacağı düşünülürken, yüzde 38,2 yükselerek 906 milyon dolara ulaşacağı öngörüldü. Bununla beraber markaların espor endüstrisine 694 milyon dolar yatırım yapması ile birlikte, 2021 yılına kadar yatırımların 1,4 milyar dolara ulaşması ve toplam espor gelirlerinin yüzde 84’ünü oluşturması beklenen tespitler arasında yer aldı.
Olumlu ve olumsuz yönleri araştırıldı
espor’un olumlu ve olumsuz yanlarına dikkat çeken raporda, eğitim materyali olarak kullanılması, yabancı dil öğrenmeye etkili olması, strateji geliştirme ve hızlı karar verebilme becerisini geliştirmesi artı yönleri olarak verildi. Olumsuz yönleri ise; dil gelişiminde aksama, duygu kontrolünde zorluk, asosyalleşme ve obezite şeklinde belirtildi.
Rapor, espor’un profesyonelleşerek internet kafelerden çıkıp stadyumlara taştığını vurguladı. Profesyonel olarak espor yapanların ise ne kadar ağır bir antrenman programına sahip oldukları ve disiplinli bir hayat yaşadıkları belirlendi. Taraftarlarına bakıldığında da geleneksel spor taraflarına kıyasla daha sosyal ve centilmen oldukları görüldü. (Milliyet)