Espor nedir? Bora Koçyiğit anlattı!
Bugünlerde en çok duyduğumuz kelimelerin başında "Espor" geliyor. Dünyayı kasıp kavuran Espor fırtınası Türkiye'de artık oldukça popüler. Dev markalar Espor takımı kuruyor ya da büyük kulüplere sponsor oluyor. Çok merak edilen Espor'u Riot Games Ülke Müdürü Bora Koçyiğit yantladı.İşte A'dan Z'ye Türkiye ve dünyada Espor...
Espor nedir?
En basit diliyle bazı bilgisayar oyunlarının profesyonel liglere katılan profesyonel oyuncular ile oynanmasıdır. Bir oyunun Espor olabilmesi için profesyonel lig olması gerekiyor. Espor ile normal oyunlar arasındaki farkı şöyle anlatabiliriz. Halı sahada oynanan bir futbol var bir de Süper Lig'de oynanan futbol var. Espor oyunların Süper Lig hali diyebiliriz. Bir başka deyişle Espor, oyunların profesyonel sahnesi...
Espor'un içinde hangi oyunlar var?
Birçok oyun var. Her oyunun Espor'u olmaz. Espor olabilmesi için hangi kriterleri taşıması gerekiyor onları anlatayım isterseniz. Mesela adil olması gerekir. Para harcayarak rakibinizin önüne geçemiyo olmanız gerekir. Çünkü bazı oyunlarda para harcarsanız performansınızı ve üretiminizi artırabilirsiniz. Espor olabilmesi için eşit şartlarda olması lazım. Her bir maçtan sonra da eşit şartlara geri dönüyo olmanız lazım. Türkiye'de sadece League Of Legends ligi var.
FUTBOLDAN SONRA EN ÇOK ESPOR İZLENİYOR. KAPIMIZDA BİR ÇOK YAYINCI KURULUŞ VAR!
Türkiye'de diğer oyunların ligi şimdilik neden yok?
Dünya'da oynanan bir çok Espor oyunu var. Ancak o oyunların sahiplerinin yatırımlar yapması gerekiyor. League Of Legends Riot Games'in oyunu. Biz yatırım yaptık ve ligi Türkiye'de kurduk. Diğer şirketlerin gelmesi de güzel olur. Türkiye'de oyuna meraklı çok insan var. Ben de bir oyuncu olarak umuyorum ki inşallah Türkiye'ye gelirler.
Sizin oyununuz League Of Legends'ı anlatır mısınız? Türkiye'de biliniyor mu?
Şöyle anlatayım. Türkiye'de en çok izlenen spor futbol. Ardından şaşıracaksınız ama Espor geliyor. Bizde şuan rakamlar var. Biz hangi maçımızın kaç izlendiğini biliyoruz. Bir de ben LIG TV'de 10 yıl çalışmış biri olarak hangi sporun ne kadar izlendiğini çok iyi biliyorum. Malesef biz spor ülkesi değiliz. Biz de fanatizm var. İşin içine Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş girdiği zaman izleniyor. Ama hentbol, voleybol, tenis, su topu gibi sporlar dünyada salonları dolduran sporlar. Bizde malesef ilgi yok. Voleybolu yayınlatmak bile ülkemizde oldukça zor. Devlet desteği ya da sponsorun olması lazım yayınlanması için. Espor için böyle değil. Şuan kapımızda bir çok yayıncı kuruluş var. Espor'un yayın haklarını almak istiyorlar. Neden çünkü sıradan bir maçımızı bile youtube ve twitch 60 bin tekil izleyici izliyor. Şampiyonluk maçları ise 1 milyona kadar çıkıyor.
League Of Legends kurallarından bahsedermisiniz? Yabancı kuralı var mı? Takım detayları tam olarak nedir?
Aynen diğer sporlarda olduğu gibi profesyonel oyuncular ve kulüpler var. Türkiye Ligi'nin adı "Türkiye Şampiyonluk Ligi". Bu ligde 8 takım var. Bu takımlar aynı zamanda profesyonel şirket. League Of Legends karşılıklı 5'er kişilik iki takımla oynanıyor. Minimun 2 yedek oyuncu mecburiyeti var. İsteyen 10 yedeği de kadrosunda tutabilir. Takımların 2 yabancı hakkı var. Oyuncuların kulüpleri ile profesyonel sözleşmeleri bulunuyor. Bizim kurallarımıza göre sözleşme maksimum 2 yıl olabiliyor. Daha uzun sözleşmelere izin vermiyoruz. Sözleşmeli bir oyuncu ile diğer kulüplerin görüşmesi yasak. Ancak oyuncunun takımı ile iletişim kurup belli bir bonservis karşılığında transfer edebilme durumu var.
League Of Legends Türkiye Şampiyonluk Ligi'nde son durum nedir? Şampiyonluğun favorisi hangi takım?
2017'nin ilk etabı geçen haftalarada sona erdi. Şimdi play-offlara geçiliyor. Biraz sistem basketbola benziyor. Normal sezon, play-off ve final var. Supermassive takımı normal sezonu lider tamamladı. Ama bu daha öncede yaşadık, bir takım normal sezonu istediği kadar rahat tamamlasın play-off ve final çok çekişmeli geçebiliyor. O nedenle 3-4 takımın iddialı olduğu bir play-off ve heyecanlı bir final bizi bekliyor.
BEŞİKTAŞ DÜNYADA TAKIM KURAN İLK FUTBOL KULÜBÜ
Diğer ülkelerle aramızdaki farklar nedir?
Dünyada çok hızlı gelişiyor. Şuan 13 tane lig var. Türkiye bunlar arasından ilk 5'ten sonra geliyor. Yani 6. sırada diyebiliriz. Bir çok ülkenin önündeyiz ama Çin ya da Amerika kadar da iyi değiliz. Bunun sebebi de tamamen ekonomi. Türkiye'de de tamamen büyüyor. Büyüdükçe de rekabet edebilir seviyeye yaklaşıyoruz.
Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray'ın girmesiyle Espor'un Türkiye'de daha da büyüdüğünü söyleyebilir miyiz?
Bence Espor büyüdüğü için kulüpler işin içine girmeye başladı. Çok büyük 3 markanın espor ekosisteminin içinde bulunması hem biz hem de oyuncular için büyük bir olay. Onların bu işin içine girmesi bu sporun büyümesini hızlandırır mı? sorusu tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan? çıkar gibi olur. Evet bu markaların Espor'a girmesi Türkiye için çok önemlidir. Espor zaten çok önemli olduğu için bu markalar geliyorlar. Gelmeye de devam edecekler.
Galatasaray'ın küme düşmesi çok konunuşuldu bu konuya açıklık getirir misiniz?
Büyük kulüplerin en zor sezonları ilk yılları oluyor. Çünkü tamamen yabancı bir alana giriyorsun. Ben Galatasaray'a baktığım zaman doğru işler yaptıklarını gördüm. Kulüp inanılmaz sahiplendi. Sosyal medya ve iletişim kanallarında inanılmaz işler yaptılar. Şunu görüyoruz takım küme düştü ama kulübün ilgisi hala devam ediyor. Burada yapılacak doğru hamlelerle takım tekrar Şampiyonluk Ligi'ne yükselebilir.
Fenerbahçe 1907 Espor takımının son durumu nedir?
Onlar play-off'a kalmayı başardılar. İyi şeyler yaptılar. Sezona kötü başlasalarda sonradan toparladılar. "Frozen" diye Koreli bir oyuncu transfer ettiler ve çok büyük fark yarattı. Play-off'ta HVA'yı geçtiler şimdi yarı finale yükseldiler. SUPERMASSİVE takımı ile eşleştiler maçlar 9 Nisan'da oynanmaya başlanacak.
Beşiktaş ilk giren kulüp demiştiniz. Onlarda son durum nedir?
Beşiktaş geçen sezonun sonunda küme düşmüştü. Bir slot anlaşması vardı. Küme düşünce bu iptal oluyor. Dolayısıyla Beşiktaş herhangi bir ligde şuan oynamıyor. Ama görüşmelerimiz sürüyor. İlgileri var. Umuyorumki 2018 yılında onlarda tekrar bu ekosisteme döneceklerdir.
Espor işine girmek isteyen kulüplere danışmanlık hizmeti veriyor musunuz?
Evet veriyoruz. Riot Games olarak bize gelerek bu iş nedir nasıl yapılır diyen her kulübe deneyimlerimizi aktarıyoruz. İşin ilginç yanı Beşiktaş Kulübü dünyada bir ilktir. Dünyada Espor'a ilk giren kulüp Beşiktaş'tır. Daha sonra PSG, Schalke gibi kulüplerde girdi.
100-200 BİN DOLAR ARASI TAKIM KURULUR
League Of Legends takımı kurmanın ve ligde mücadele etmenin bütçesi tam olarak ne kadar?
Bütçe yapılan yatırımla doğru orantılı. Ne kadar yatırım yaparsanız o kadar gelir elde edersiniz. Espor'u diğer branşlarla karşılaştırmak lazım. Burada yatırdığınız yatırım sayesinde inanılmaz bir iletişim sağlıyorsunuz. Çok büyük bir kitleye ulaşıyorsunuz. Az önce de söylediğim gibi futboldan sonra en çok izlenen spor. Dolayısıyla teraziye vurursak Espor futbol, basketbol ve diğer sporların maliyet olarak çok altında. Kulüpler çok daha az yatırımla, çok daha fazla kazanabilir. Şuan Türkiye'de en kolay sponsor buluncak spor Espor...
Türk milleti rakamı merak eder. Bir League Of Legends takımı kurmak için ne kadar harcanması gerekiyor?
Bütçeler değişiyor aslında. Takımların bu lige girmesi için slot satın alması gerekiyor. Bazı takımlar kendi slotu için 1 milyon dolar dahi isteyebilir. Sizin için çok yüksek gelebilir ama o takım için bu değer 1 milyon dolardır. Şampiyonluk Ligi'nde toplam 8 takım var. Yeni gelen ve bu ligde olmak isteyen kulüplerin o 8 takımdan biriyle anlaşması ya da satın alması gerekir. Benim fikrim 100 ila 200 bin dolar arası çok iyi bir takım kurulur. Ama Şampiyonluk Ligi'nde mücadele edebilmesi için slot satın alması gerekiyor. Ya da yükselme ligimiz var 1 yıl orada mücadele ederek Şampiyonluk Ligi'ne yükselme şansı var.
Kulüplerin sponsorluk gelirleri dışında başka gelirleri var mı?
Riot Games'in ödediği lige katılım bedeli var. Bunun dışında oyuncular, koç ve analistlere ödediğimiz rakamlar var.
BU İŞE GİRMEK KOLAY AMA YER TUTABİLMEK ZOR!
Şampiyonluk Ligi'ndeki süreç bittikten sonra Avrupa macerası var mı?
Bütün dünyadaki ligler aynı takvimi kullanıyor. Kış sezonunu şampiyon tamamlayan takım MSA'a katılmaya hak kazanacak. Bu yıl Brezilya'da oynanacak. 13 ligin şampiyonu buraya katılacak. İkinci etapta şampiyon olan takım ise Dünya Şampiyonasına katılacak. MSA'daki performansa bağlı olarak Dünya Şampiyonasına ikinci takımda gidebiliyor. Dünya Şampiyonası da bu sezon Çin'de yapılacak. Milli takımlar düzeyinde ise herhangi bir turnuva yok.
Geçtiğimiz günlerde Bahçeşehir Üniversitesi ile anlaşma imzaladınız. Espor öğrencilerine burs verilecek. Türkiye'de bu işin eğitimi veriliyor mu, oyuncular nasıl yetişiyor?
Espor'un eğitimi Türkiye'de yok. Dünyanın bir çok yerinde var. Çin'de ilk okullarda başlıyor. Doğu Avrupa ülkeleri lise ve üniversitede dersleri açmış durumda. Bir kaç boyutu var bu işin. O anlaşmada bunlardan sadece biri. Üniversite ve Riot Games işbirliği ile çeşitli sertifika programları olacak. Hakem, Espor koçu, takımlar mesela Espor koçu bulmakta zorlanıyor. Dolayısıyla bunların yetişmesi için bazı çalışmalarımız olacak. Ayrıca staj programımız olacak. Üniversitenin başarılı öğrencileri Riot Games ofisene gelerek işi mutfağında öğrenecek.
Espor'un çok hızlı geliştiği aşikar. Bu işe giripte düşünenler 1-2 yıl sonra geç kalmış olabilirler mi?
Her geçen gün çok geç kalınıyor. Rakamlarla örnek vereyim. 2014'te 1 slot 50 bin dolara alınabilirken, bugün 2-3 milyon dolar istenebiliyor. Her geçen gün bu ekosisteme girmek zorlaşıyor. O kadar hızlı gelişiyorki yarın bile bugünden daha zor. Her gün yeni bir deneyim kazanılıyor. Sponsorlar bu işe girmeye başladı. Markaların ilgisi büyük. Dolayısıyla oyunclar güçleniyor. Dışardan yeni gelen için iyice zorlaşıyor. Daha doğrusu bu işe girmek kolay ama yer tutabilmek zor.
Bu işe merak saran genç arkadaşlara neler söylemek istersiniz?
Yaptığımız araştırmalarda Türkiye'de 30 milyona yakın oyuncu olduğunu görüyoruz. 7-8 milyonda rekabete dayalı oyun oynayan sporcu var. Her zaman oyuncuların önemine özen gösteren bir şirket olduk. Riot Games oyuncu odaklı bir şirket onlara değer veren ve rahatını düşünen bir sistem üzerine kurulu. Hep kendilerini geliştirmek ve iyi olmak için uğraşsınlar. En büyük tavsiyemiz bu...
Son olarak neler söylemek istersiniz?
Büyük kulüplerin bu spora girmesinin ardından Gençlik ve Spor Bakanlığı yakından araştırmarala başladı. Bu konuyla alakalı devlet kanadında önemli atılımlar yapılmasını bekliyorum. Türkiye'de Espor Federasyonu şuanda yok. Dijital Oyunlar Federasyonu var. Yakın zamanda Espor Federasyonu kurulacağını düşünüyorum. Bu sayede diğer Espor oyunlarıda ülkemize gelebilir.
(Fanatik)