"Etnospor'u dünya çapında festival haline getirmeyi hedefliyoruz"
Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkan Yardımcısı ve Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Hakan Kazancı, Etnospor Kültür Festivali'ni dünya çapında bir organizasyon haline getirmek istediklerini söyledi.
Kazancı, Anadolu Ajansının (AA) global iletişim ortağı olduğu ve bu yıl 9-13 Mayıs tarihlerinde Yenikapı Etkinlik Alanı'nda gerçekleştirilecek festivalle ilgili AA'ya açıklamalarda bulundu.
Festivalin önemine dikkati çeken Kazancı, "Bugünlerde bereket var, yağmur yağıyor ama hazırlıklarımız son sürat devam ediyor. Yağmur bizi etkilemiyor, çünkü tüm sporlarımız her türlü hava şartlarında yapılabilir olduğu için bizi etkileyen bir şey yok." dedi.
"Bu sene sloganımız 'At Binenin Kılıç Kuşananın.' At, tekrar gün yüzüne çıkarmaya çalıştığımız sporların başında yer alıyor." sözlerini kullanan Hakan Kazancı, şöyle konuştu:
"Unutulmaya yüz tutmuş, bize ait olan, geleneksel sporların tekrar gün yüzüne çıkarılmasını, gençler ve çocuklara iletilmesini hedefliyoruz. Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu olarak Etnospor Kültür Festivali'nin içerisinde yer alan, Türkiye'ye ait 11 spor dalının 8'ini bünyemizde bulunduruyoruz. Federasyon olarak, bu yıl bir önceki yıla göre, müsabaka sayısını yüzde 200-300 artırdığımız spor dallarımız var. Sporcu, kulüp ve antrenör sayısını artırmaya çalışıyoruz. Futbol, basketbol gibi büyük kitleler halinde takip edilen spor faaliyetleri gibi tüm Türkiye'ye yayılmayı planlıyoruz. Diğer ülkelerdeki bizim gibi federasyonlar ve onların geleneksel sporları ile beraber hepsini Etnospor Konfederasyonu bünyesi altında toplayıp, Etnospor'u dünya çapında festival haline getirmeyi hedefliyoruz."
Hakan Kazancı, geçen yıl 11 olan branş sayısını bu yıl 13'e çıkardıklarını açıklayarak, "Sadece Türki Cumhuriyetlerde yer alan geleneksel sporlar değil, bu yıl Katarlıların şahin sporunu ve Japonların atlı okçuluk sporu "Yabusame" oyununu buraya getirdik. Farklı ülkelerden talepler geliyor ama ilk etapta istediğimiz sadece bizim geleneklerimize ait olan sporların ortaya çıkarılması olduğu için bu konuda seçici davranıyoruz." ifadelerini kullandı.
Bu sene festivale yeni katılan spor branşları hakkında da bilgi veren Kazancı, "Katarlılar hem Katar çadırı kuracaklar hem de şahin sporunu burada icra edecekler. Katarlıların geleneksel bu sporu, şahinin belirli bir hedefi alıp sahibine geri dönmesini içeriyor. Biz de doğan ve atmaca kuşlarımız ile buna benzer bir şov gerçekleştireceğiz. Japonların atlı okçuluğu ile bizim atlı okçuluğumuz arasında birkaç görsel ve kural değişikliği var. Japonların yüzyıllar öncesine dayanan bir sporu olduğu için buna öncelik verdik. Herkesin kültürü değerlidir. Festivalimize uyan her ülkenin geleneksel sporunu değerlendirerek, buraya ne katabiliriz diye düşünüyoruz." şeklinde görüş belirtti.
Festivale ilgi büyük
Etnospor Kültür Festivali'ne halkın büyük ilgi gösterdiğinin altını çizen Hakan Kazancı, şu ifadeleri kullandı:
"Talep çok fazla, 'Bu festival neden 3-4 gün de 1 hafta, 1 ay değil.' diyenler var. Bu talepler doğrultusunda yıl içerisinde de bu faaliyetlerin devam etmesi için yurt çapında 7-8 ilde tesislerin inşası devam ediyor. Ankara'da Okçular Vakfı ve tekkesinin de yer alacağı Ankara halkı ve çevre illerden gelecek vatandaşların, ok atabileceği, güreş yapabilecekleri bir alan inşa ediyoruz. İnşallah orası da bu yaz sonuna kadar hizmete girecektir."
Festivale bu yıl yerli ve yabancı toplam 883 sporcunun katılacağını aktaran Kazancı, "Biz bu konuda da seçici davranmak zorundayız. Okullarda, Mangala ve Mas güreşi turnuvaları gerçekleştirdik. Bu turnuvalarda 1. ve 2. olan arkadaşlarımızı yarın başlayan festivalimize davet etik. İpin ucunu açık bırakacak olsak katılan sporcu sayısı çok rahat 80 bin olabilir ama rekabeti artırmak ve festivali sporcular için ulaşılması güç bir hale getirmek istiyoruz. İnşallah bu kaliteyi her zaman yukarıda tutacağız." şeklinde konuştu.
Dünya lezzetleri Etnospor Kültür Festivali'nde
Hakan Kazancı, festivalde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından ziyaretçilere farklı kültürlerin lezzetlerinin sunulacağını söyledi.
Geçen sene festivalde yer alan "Yiyek" çadırının bu yıl olmayacağının altını çizen Kazancı, şu sözlere yer verdi:
"Yiyek çadırının yerine bu yıl TİKA tarafından gerçekleştirilecek, 31 ülkeden lezzetlerin yapılıp, hazırlandığı ve sunulduğu bir alan tahsis ettik. Burada TİKA başrolü oynuyor. Aynı zamanda TİKA'nın bir kubbe projesi mevcut. Şu an içinde bulunduğumuz çadır gibi düşünelim, kubbe içinde 5 kıtadan 170 ülkede TİKA'nın hizmet verdiği, yaptığı eserlerin görsel şovunu izleyebileceğiz. Sadece o ülkelere gidip bu eserleri görmeye zaman yetmez ama TİKA'nın bu projesi ile bir kubbe içinde tüm bu hizmetlere tanık olabileceğiz."
Geleneksel sporların gelişimi için medyaya da büyük iş düştüğünü vurgulayan Hakan Kazancı, "Bir şeyi duyurmak için öncelikle medya gerekiyor, medyanın futbol ve basketbola ayırdığı zaman gibi geleneksel sporlara ve kültürümüze daha fazla yer vermesini her daim bekliyoruz." dedi.
Kendisinin de geleneksel sporlara tutkun olduğunu belirten Kazancı, "Amcam güreşçiydi, beni de güreştirirdi. Güreş yapmış birisiyim, şu an imkanlar dahilinde ise ok atıyorum. Ata binmeyi de sportif faaliyet değil ama yalnızca hobi olarak yapabiliyorum." diyerek sözlerini tamamladı.