EuroLeague CEO'su: "EuroLeague'e NBA modeli maaş bütçesi gelebilir!"
EuroLeague sezonunda ilk hafta geride kaldı. Göreve yeni başlayan EuroLeague CEO'su Marshall Glickman, NBA modeli maaş bütçesinin gelebileceğini söyledi.
"Kesinlikle büyüyeceğiz"
EuroLeague'in büyümesiyle ilgili Glickman, “Para, mantıklı olduğunda gelir. Çünkü yatırım yapan insanlar, paralarının dönüşünü alıp alamayacaklarıyla ilgilenir. Bu bir iş. Bu kapitalizm ve gerçek olan bu. Aklımızdaki platformu kurduğumuzda ve takımlar da buna dahil olduğunda, sermayenin bize geleceğini düşünüyorum. Burada öylece oturup gökten para yağmasını beklemiyorum tabi ki. Gerçekçi davranmalıyız fakat kesinlikle büyüyeceğiz.” dedi.
EuroLeague'e NBA modeli mi?
Maaş bütçesi getirerek takımların güçlerinin birbirine yaklaşmasını sağlama konusundan bahseden CEO, “Daha rekabetçi bir ortam için özellikle ilgileniyorum. Finansal Fair Play kurallarımız var ve bu iyi bir başlangıç. Ekonomi her ülkede aynı değil. EuroLeague’de oynayan her takımın şampiyonluk şansına sahip olmasına özen göstermeliyiz, bu önemli. İleride bunun için adımlar atacağız. Burada bir çeşit maaş bütçesi olabilir. NBA’deki maaş bütçesi (salary cap) öyle basit bir iş değil. 500 sayfalık bir karmaşadan oluşuyor ve koca bir grup avukat bunu anlamaya çalışıyor. NBA takımları bu yüzden basketboldan anlayan kişilerden ziyade analistler tarafından yönetiliyor. Bütçelere sınırlayıcı ve teşvik edici kurallar koymanın oyuncular ve iş partnerleri için önemli olduğunu düşünüyorum. Eğer ekosistemi ve ekonomiyi geliştirirsek, herkesin kazancı artacak. Bu tür bir sistemin peşindeyim.” ifadelerini kullandı.
Salary cap nedir?
NBA'de ve Amerikan sporlarının çoğunda kullanılan salary cap, ligde bulunan takımların maaş bütçesi anlamına gelir. Bu maaş bütçeleri ligde bulunan takımların hepsi için eşittir ve takımlar -istisnalar dışında- bu bütçeleri aşamaz ve her takımın bütçesi böylece eşit olmuş olur.